Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάλειμμα σοβαρότητας;

Απρίλιος 23, 2015

Όχι, μην ενθουσιαστείτε, δεν γίνονται θαύματα, ο Λάζαρος παρά το σχετικό πρόσφατο άρθρο συνάδελφου οικονομολόγου,  δεν αναστήθηκε και σίγουρα ο Σώρρας δεν έχει τα τρισεκατομμύρια.

Παρ’ όλα ταύτα οι πρόσφατες εξελίξεις, ή οι εξελίξεις to be, με κάνουν να είμαι προσωρινά πλην όμως σαφώς συγκρατημένα αισιόδοξος.

Πριν  προχωρήσω, οφείλω να αναφέρω πως αυτή η εκτίμηση γίνεται ακόμη πιο σημαντική και σοβαρή (για όσους θεωρούν πως ο υπογράφων είναι σοβαρό άτομο), στο φόντο του μπάχαλου με τη νομική υπηρεσία και ευρύτερα τους διορισμούς ανεξαρτήτων αξιωματούχων από τον πρόεδρο. Λαμβάνω ακόμη υπόψιν τους πολύ κάτω των περιστάσεων χειρισμούς  του πρόεδρου Αναστασιάδη για αυτά τα θέματα,

Παρ’ όλα ταύτα λοιπόν, ακόμη και αν λάβουμε υπόψιν τα ανωτέρω, υπάρχουν θετικά πράγματα να αναφερθούν, κάτι που αποδεικνύει πως  η δαρβινική εξέλιξη των Κυπραίων βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από κάποιους γείτονες και αδελφούς οι οποίοι τείνουν προς την αυτοκαταστροφή.

Το πουλλίν που είχε πετάσει.

Το πουλλίν που είχε πετάσει.

Τι έχουμε λοιπόν;

Έχουμε την αναπτέρωση της ελπίδας αναφορικά με τη λύση του γέρημου του Κυπριακού άλλοθι.  Η πολύ πιθανή και απόλυτα ρεαλιστική προοπτική της εκλογής του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, βάζει ξανά τη διαδικασία των συνομιλιών εντός ενεργού πλαισίου. Και αν όλα πάνε καλά και υπάρξει και θετική ανταπόκριση από την πλευρά Νίκου Αναστασιάδη το Κυπριακό λύνεται εντός λίγων μόνο μηνών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φάνταζε απίθανο μόλις πριν λίγες βδομάδες.  Και οφείλω να σημειώσω και να τονίσω πως το θετικό πλαίσιο δεν ορίζεται μόνο από την πιθανή εκλογή Ακιντζί, αλλά και από αντιδράσεις της δικής μας πλευράς.  Η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ προσεκτικά, με τον σεβασμό που απαιτούν οι στιγμές για μια ευαίσθητη διαδικασία που γίνεται στον βορρά. Η εντύπωση που δίνεται είναι πως είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τη νέα φάση των συνομιλιών.  Αυτό θα δώσει έντονη δυναμική στις συνομιλίες, αλλά και έντονη ώθηση  στην δημοτικότητα του προέδρου Αναστασιάδη ανάμεσα στους νούσιμους πολίτες – κάτι που όπως θα έχει και ο ίδιος προσέξει, φθίνει τελευταίως.

Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε και την εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ αναφορικά με το κυπριακό. Μπορεί να επιμένουν – καθηκόντως – πως  οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από τις (όντως σημαντικές) συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, αλλά με όλο το σεβασμό αυτό δεν μπορεί να είναι η μόνη και καταλυτική παράμετρος.  Ένας θετικός Αναστασιάδης απέναντι στον δεδομένα θετικό Ακιντζί και με την Τουρκία διατεθειμένη να παίξει παιγνίδι, έχει σοβαρές προοπτικές και ελπίζω πως το ΑΚΕΛ δε θα επιλέξει να κάψει τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

Κάτι που συνεχίζει να πράττει και να επιμένει με εντελώς αποκαρδιωτικό τρόπο για τα οικονομικά – κοινωνικά ζητήματα. Δεν γίνεται σύντροφοι να λειτουργείτε σαν να επιθυμείτε να είναι όλα μαύρα, σαν να θέλετε να αποτύχει όλο το πρόγραμμα για την οικονομία, δεν γίνεται να φαίνεται  χαιρεκακία όταν βγαίνουν κακές ειδήσεις. Δεν γίνεται  να είστε συντηρητικότεροι ακόμη και από ακραίους θεολόγους ευρισκόμενοι συνεχώς στο μέτωπο  που δεν επιθυμεί να αλλάξει απολύτως τίποτα, να μην εκσυγχρονιστεί απολύτως τίποτα, να μην πειραχτεί καμιά στρέβλωση κανένα κακώς νοούμενο κεκτημένο δικαίωμα.

Σε αυτό το σημείο όμως, έχουμε θετικές ειδήσεις που αφορούν άλλους κομματικούς χώρους. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αντιλήφθηκαν φαίνεται πως δεν έχουν υπόθεση στο να πλησιάσουν τον ασυγκράτητο, επικίνδυνο και εξόχως ακραίο λαϊκισμό του Λιλλήκκα,  και συμβιβάστηκαν πως πρέπει να κυνηγήσουν πελάτες στη μερίδα των πιο νούσιμων πολιτών.  Οι δηλώσεις του Νίκου Νικολαΐδη της ΕΔΕΚ και του Άγγελου Βότση του ΔΗΚΟ, καθώς και η υπεύθυνη συμπεριφορά των κομμάτων τους στο ζήτημα του πλαισίου αφερεγγυότητας κρίνονται πολύ θετικά και ήδη το παζάρι νοιώθει πως έφυγε από πάνω του το μαύρο πέπλο της αβεβαιότητας  που συνόδευε την πολύμηνη εκκρεμότητα για εκποιήσεις – αφερεγγυότητα.

Δεν θα δούμε θαύματα – για να μην επαναλαμβάνομαι – αλλά έχουμε τώρα ένα πρόβλημα λιγότερο.

Και αν είναι ορθή η ανωτέρω ερμηνεία, στις επόμενες εκλογές ο Γιώρκος θα πάρει τη ψήφο μου – μπας και τρομάξουν περισσότερο εκεί στην ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ!

Γιατί, νομίζω, πολύς κόσμος  οραματίζεται μια πολιτική κατάσταση, ένα διάλειμμα, έστω, όπου η σοβαρότητα θα είναι η κινητήρια δύναμις, από την κορυφή, τον πρόεδρο της δημοκρατίας, μέχρι και το κοινοβούλιο, μέχρι και τον τρόπο του πολιτεύεσθαι των κομμάτων.

Όπως ήρθαν τα πράγματα, και όσο απογοητευτικό και αν ακούγεται,  ένα διάλειμμα σοβαρότητας είναι το μόνο στο οποίο προσβλέπουμε πλέον.

 

 

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: