Skip to content

Αναμνήσεις από το Λήδρα Πάλας (με αφορμή την αποχώρηση της ΕΔΕΚ).

Μαΐου 28, 2015

Ανακοινώθηκε χτες πως η ΕΔΕΚ αποφάσισε να τερματίσει την παρουσία της στις συναντήσεις Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων που γίνονται στο Λήδρα Πάλας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Όταν συμμετείχα στο Κίνημα Οικολόγων είχα εισηγηθεί και τελικά αποφασίσαμε να συμμετέχουμε ως κόμμα σε εκείνες τις συναντήσεις. Συνήθως πήγαινα εγώ και ο παλιός καλός φίλος Κυριάκος Τσιμίλλης.
Δεν λέω πως είχαμε βρει την άκρη τότε, αλλά οι συναντήσεις ήταν χρήσιμες τόσο αναφορικά με την από κοντά γνωριμία με τις θέσεις αλλά και τις προσωπικότητες των κομμάτων της άλλης πλευράς, αλλά ήταν και ενδιαφέρον να παρατηρείς τη διαφορά του δημόσιου λόγου κάποιων με εκείνο που άρθρωναν εκεί πέρα.
Τώρα στη σοφία της, η ΕΔΕΚ έκρινε πως δεν έχει όφελος από τη συμμετοχή της. Εύχομαι οι όποιοι εναλλακτικοί τρόποι που θα σκεφτεί να είναι πράγματι πιο αποδοτικοί.

Μετά από κάθε συνάντηση ετοίμαζα ένα σημείωμα για ενημέρωση των μελών του Κινήματος. Πιο κάτω θα βρείτε το σημείωμα που είχα ετοιμάσει μετά τη συνάντηση της 5ης Απριλίου 2004. Ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχα σε εκείνες τις συναντήσεις.
Το Κίνημα είχε ήδη αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία το ΟΧΙ (εγώ ήμουν στη μειοψηφία του μόλις 13% του ΝΑΙ αν θυμάμαι καλά), ακολούθησε το δημοψήφισμα, η ένταξη στην ΕΕ και η αποχώρηση μου από το Κίνημα.
Οι αναμνήσεις από τη συνάντηση εκείνη παρατίθενται για ρομαντικούς και ιστορικούς λόγους.
Παρατηρώ, πως η όποια παρέμβαση της ΕΔΕΚ τότε, είχε περάσει απαρατήρητη από τον γράφοντα.

 

Γροθιά στον τοίχο

Γροθιά στον τοίχο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Λήδρα Πάλας 05 Απρ. 04.

Στη σημερινή συνάντηση το Κίνημα εκπροσωπήθηκε από τον Κυριάκο Τσιμίλλη και τον υπογράφοντα. Ήταν μια περίεργη συνάντηση, αφού είναι ίσως η τελευταία πριν από τη λύση του Κυπριακού και είναι σίγουρα η τελευταία πριν τα δημοψηφίσματα. Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στα 15 χρόνια που γίνεται αυτή η διαδικασία ΔΕΝ ορίσθηκε ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση.
Οικοδεσπότης ήταν το ΔΗΚΟ, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του οποίου μας καλωσόρισε με μια «μαλακή» ομιλία που πόρρω απέχει από τις δηλώσεις που κάνει καθημερινά ο κ. Κλεάνθους από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Ήταν σχετικά ήπιος, γενικόλογος και θετικός, αποφεύγοντας πλήρως τις εξτρεμιστικές εξάρσεις με τις οποίες μας συνήθισε. Αν δεν έχεις όμως τα κότσια να πεις κατάμουτρα στους συμπατριώτες μας αυτά με τα οποία ταλαιπωρείς τους Ε/Κ από το πρωί μέχρι το βράδυ, τότε κάτι δεν πάει καλά…
Η Ελένη Μαύρου και ο Γιώργος Βασιλείου προσπάθησαν να αποφύγουν εμπλοκή σε επί της ουσίας συζήτηση αναφέροντας πως εφόσον τα περισσότερα κόμματα στην πλευρά μας δεν αποφάσισαν ακόμα, καλό θα ήταν να μην μπούμε σε λεπτομέρειες του Σχεδίου Ανάν (ΣΑ).
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αλί Ερελ και είπε πως ο ρόλος του κόμματος του (Λύση και Ευρωπαϊκή Ένωση) λήγει την 1η του Μάη. Υποθέτει πως το ΝΑΙ είναι ήδη πάνω από 50% στα κατεχόμενα, αλλά θα αγωνιστούν να το αυξήσουν. Ζήτησε από όλους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Ο έτερος εκπρόσωπος αυτού του κόμματος ανέφερε πως οι Τ/Κ έχουν ήδη καταλάβει πως το πάρε δώσε είναι απαραίτητο. Και στην περίπτωση την δική τους, αυτό το πράγμα σημαίνει πως κάποιοι από εκείνους πρέπει να ανατρέψουν την καθημερινή τους ζωή, και να μετοικίσουν από τα σπίτια που ζουν για 30 χρόνια, και ενώ αυτό είναι περίπου αναγκαίο για όσους μένουν στην περιοχή Μόρφου, ακόμα και εκεί το ΝΑΙ παίρνει 66%. Είναι βεβαίως έτοιμοι να κάνουν αυτές τις θυσίες νοουμένου πως θα λυθεί το Κυπριακό. Αναφέρθηκε και στην αποστρατικοποίηση την οποία το κόμμα του επιδιώκει, αλλά δέχθηκε πως η τελική κατάληξη σε 950 Έλληνες και 650 Τούρκους είναι το καλύτερο που μπορούμε να καταφέρουμε.
Ο Αλπάυ Ντουρντουράν ανέφερε πως το κόμμα του ήταν ανέκαθεν υπέρ της λύσης, και τόνισε πως το τελευταίο σχέδιο των ΗΕ υποστηρίζεται από όλη τον κόσμο. Το δικό του κόμμα θα αποφασίσει στις 6 Απριλίου. Στην περίπτωση ενός ΟΧΙ, ο Αλπάυ Ντουρντουραν εισηγείται να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
– Να σταματήσει η διαδικασία επίδειξης διαβατηρίων.
– Να προχωρήσει η αποναρκοθέτηση.
– Να ολοκληρωθεί η έρευνα για το ζήτημα των αγνοουμένων.
– Να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης.
– Να επιτραπεί το ελεύθερο εμπόριο από τους Τ/Κς.
– Να προσέχουμε (;) από του ξένους (εποίκους;)

Ο Οζκέρ Οζκιουρ αναφέρθηκε στην ιστορία αυτών των συναντήσεων, που πάει πίσω στο 1989, και είπε πως ο ρόλος αυτών των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση της επαναπροσέγγισης, και όχι η υποκατάσταση των συνομιλιών. Το κόμμα του είναι βεβαίως στην πλευρά του ΝΑΙ, και μας καλεί να δούμε το κοινό μας μέλλον μέσα από την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.
Περίπου τα ίδια είπαν και οι (νεαροί) εκπρόσωποι του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, αλλά και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, οι οποίοι τόνισαν πως δεν έχουν άλλα 40 χρόνια να περιμένουν για τη λύση.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ένα εκ πρώτης όψεως ρητορικό ερώτημα, το οποίο για περίεργους λόγους προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Κλεάνθους. Ρώτησε: πως θα αντιδράσουν οι Τ/Κ σε περίπτωση ενός Ε/Κ όχι;
Οι απαντήσεις των Τ/Κ πολιτικών έδειξαν γιατί αντέδρασε ο Νίκος Κλεάνθους.
Ο Κουτλαι Ερκ (Δήμαρχος της βόρειας Λευκωσίας, και εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος) ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου! Αυτό έγινε μέχρι τώρα λέει, και συνεπώς από εδώ και μπρος οποιαδήποτε αλλαγή που ευνοεί τον ένα, θα είναι αρνητική για τον άλλο, και προφανώς δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Είπε πως το ΣΑ είναι ένα μισογεμάτο ποτήρι, είναι μια αρχή και όχι προορισμός, ας πάρουμε αυτή την ευκαιρία.
Ο Κυριάκος που μίλησε για λογαριασμό του Κινήματος, ανέφερε πως ναι μεν αποφασίσαμε ΟΧΙ, αλλά δεν είμαστε ευτυχείς που αναγκαστήκαμε να το κάνουμε αυτό. Αναφέρθηκε στον λίγο χρόνο που είχαμε να πληροφορηθούμε σωστά, και το βασικό μας πρόβλημα είναι πως το ΣΑ δεν περιέχει δυναμικές συνθήκες που να οδηγούν σε ουσιαστική επανένωση. Μίλησε για τις βάσεις που θα μας μείνουν με τη ψήφο μας, και είπε πως θα υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες μετά από την 1η του Μάη.
Ο εκπρόσωπος του (Τ/Κ) Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε πως το ΣΑ είναι διχοτομικό, και νομιμοποιεί κάποια από τα κατοχικά δεδομένα, αλλά παρά το γεγονός αυτό πρέπει να το ψηφίσουμε , και ένα όχι θα ισοδυναμεί με χάος.
Ο Οζκιουρ επανήλθε τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, το ΣΑ υιοθετείται από την ΕΕ, τα ΗΕ, τις ΗΠΑ και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα οι οποίοι μας ανέχονται για πολλές δεκαετίες, και τώρα αποφάσισαν πως είναι το τέλος. Το ΣΑ δεν είναι ιδανικό για τους Κυπρίους, αλλά αποτελεί μια καινούργια αρχή, και τελικά είναι είτε ΣΑ, είτε διχοτόμηση.
Ο Κουτλαι Ερκ είπε πως δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με υποθετικές καταστάσεις, ένα όχι θα οδηγήσει σαφώς σε χειροτέρευση της κατάστασης.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, ο οποίος είπε πως αν δεν βρεθεί λύση τώρα, την επόμενη φορά δε θα υπάρχουν Τ/Κ στον βορρά για να διαπραγματευτούμε.
Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό μίλησε και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Λύση και ΕΕ, ο οποίος προσέθεσε πως ένα όχι θα δώσει κίνητρα στους Τ/Κ για να αναχωρήσουν για αλλού στην ΕΕ, ενώ θα δυναμώσει τη θέση των εθνικιστών και του στρατού στην Τουρκία.
Και τέλος ο ίδιος ο Ντουρντουραν είπε πως θα συνεχίσουν να υποφέρουν οι Τ/Κ από μια αποτυχία να βρούμε λύση, ενώ ένα όχι θα «απελευθερώσει» την Τουρκία. Τελείωσε με ένα ασυνήθιστο λόγο: «κάποιοι Τ/Κ θα θεωρήσουν προδοσία σε βάρος τους ένα Ε/Κ όχι.»
Είναι πέρα από σαφές, πως οι Τ/Κ δεν κατανοούν με κανένα τρόπο την θέση μας για λύση μετά την 1η του Μάη, ενώ η σχετική μας δήλωση ως το πρώτο Ε/Κ κόμμα που συμμετέχει στις συναντήσεις και αποφάσισε το όχι, μας έφερε σε σχετικά δύσκολη θέση και μας οδήγησε σε απομόνωση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του γεύματος, όσοι συνειδητοποίησαν πως οι Οικολόγοι είπαν όχι, εξέφρασαν την έκπληξη τους. Επιπροσθέτως η καθολική και απόλυτη απάντηση των κομμάτων των Τ/Κ στην ερώτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, πως περίπου είτε λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν είτε διχοτόμηση και ξεχάστε το, έδωσε και έμμεση απάντηση στο γιατί αντέδρασε στη σχετική ερώτηση ο Νίκος Κλεάνθους.
Σίγουρα η απόφαση των Οικολόγων λίγο θα επηρεάσει το δημοψήφισμα, είτε δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα είτε υπάρξει εκτροπή προς ένα μαζικό όχι. Οι προσπάθειες μας όμως για δημιουργία καλών σχέσεων με μια σειρά από Τ/Κ κόμματα είναι φανερό πως βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο αφού εκ των πραγμάτων διαφωνούμε με όλους.
Η απόφαση μας για το όχι είναι δεδομένη, αλλά θα έπρεπε να βλέπαμε από την αρχή πως αντιμετωπίζονται και οι αναμενόμενες και απόλυτα προβλεπτές συνέπειες.

Γιάννος Κ. Ιωάννου.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: