Skip to content

Η προβληματική σχέση της «Καθημερινής» με τους απόδημους.

Σεπτεμβρίου 22, 2015

Παρακολουθώ την κυπριακή έκδοση της Καθημερινής από τον καιρό που εκδόθηκε. Θεωρώ πως έχει γενικά καλό υλικό και ανθρώπους που ξεχωρίζουν.  Η συνεισφορά του Μιχάλη Περσιάνη στην κατανόηση της οικονομικής κρίσης επί Χριστόφια και αργότερα, μέχρι την αποχώρηση του από την εφημερίδα,  αξίζει ακόμη και τώρα των ευχαριστιών μου.

Στο Κυπριακό, η εφημερίδα έχει γενικά θετική στάση, χωρίς να λείπουν όμως περίεργες στιγμές, περιπτώσεις ακατανόητων εμμονών και υπερβολών που δεν συνάδουν με μια νούσιμη στάση.

Η εφημερίδα έχει και διάφορες στήλες παραπολιτικών, μια από αυτές υπογράφεται από τον «Ιανό».

Πολλές φορές γίνεται αναφορά σε αδελφό – υπερατλαντικό – Ιανό,  ο οποίος πιστεύω είναι ο ανταποκριτής της εφημερίδας (και του ΡΙΚ) στις ΗΠΑ, Αποστόλης Ζουπανιώτης. Ο ντόπιος Ιανός, πιστεύω, είναι ο Ανδρέας Παράσχος,  διευθυντής της εφημερίδας.

Στη στήλη λοιπόν του – προφανώς, υπερατλαντικού- Ιανού της περασμένης Κυριακής διαβάσαμε αυτό το εκπληκτικό:

Απίστευτα και φυσιολογικά!

Απίστευτα και φυσιολογικά!

Από πότε οι απόδημοι έχουν δικαίωμα να υποκαθιστούν την νόμιμη κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία της Κύπρου;

Από πότε οι απόδημοι έχουν το δικαίωμα να παρακωλύουν τον διορισμό του αντιπροσώπου των ΗΠΑ στην Κύπρο;

Από πότε οι απόδημοι έχουν εξουσιοδότηση να προβάλλουν πολιτικά (ή μη) επιχειρήματα στους αρμόδιους της υπερδύναμης;

Από πότε οι απόδημοι έχουν δικαίωμα να «συμπεραίνουν» πως οι κινήσεις της αμερικάνικης πρεσβείας  στην Κύπρο λειτούργησαν αρνητικά το 2004;

Από πότε οι απόδημοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν στους αμερικάνους αξιωματούχους τα ζητήματα που τους «ενοχλούν» και που δημιουργούν προβλήματα;

Για να αντιληφθείτε καλύτερα την οργή μου, διαβάστε ξανά αυτό: «Στην τελετή ορκωμοσίας της Ντόχερτι, παρευρέθηκαν και ομογενείς, ενώ την επόμενη πραγματοποιήθηκε και συνάντηση γνωριμίας με ηγετικούς παράγοντες της Ομογένειας. Και πολύ ορθά έπραξε, καθώς σωστά κατάλαβε ότι μπορούσε η επικύρωση του διορισμού της να καθυστερούσε πολλούς μήνες, αν το επιθυμούσε η ηγεσία της Ομογένειας.«

Αν χαρακτήριζα το ανωτέρω ως μίνι πραξικόπημα, θα ήμουν υπερβολικός;

Φυσικά υπερβολικός μπορεί γενικά να είμαι και να δίνω αχρείαστη σημασία και αξία στις σημειώσεις, εκτιμήσεις και παρατηρήσεις ενός και μόνο δημοσιογράφου, με προφανείς στενές σχέσεις με την ομογένεια.

Ίσως η όλη υπόθεση να αφορά την ανάγκη του να υπερτονίσει κάποια ασήμαντα πράγματα, ίσως να θέλει να δώσει περισσότερη αξία σε άτομα και οργανώσεις που δεν τους αξίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του κ. Ζουπανιώτη να προβάλει και να τονίζει τις ενέργειες και δράσεις της ομογένειας γίνεται σχεδόν κάθε Κυριακή, άρα μια εμμονή, ή έστω μια ατζέντα υπάρχει…

Το θέμα είναι πως κάποια πράγματα δημοσιεύονται και διαβάζονται. Σε κάποιους μπορεί να αρέσουν κιόλας.

Εκείνοι  που πρέπει, ελπίζω όμως να νοιώθουν όπως νοιώθω εγώ.

Γενικότερα, για τους απόδημους, έγραψα ξανά εδώ.

Advertisements
3 Σχόλια leave one →
 1. Σεπτεμβρίου 22, 2015 16:18

  Πάλε υπερβαλλεις νομίζω.

  Αν και θα συμφωνήσω ότι οι θέσεις των αποδήμων είναι συνήθως αρκετά εθνικιστικές, τα υπόλοιπα είναι μάλλον υπερβολές αφού δεν είναι παρά συνηθισμένες πρακτικές.

  Μην ξεχνάς ότι στην αμερικανική πολιτική σκηνή το (κατά τα άλλα καθόλα αντιδημοκρατικό) lobbying είναι σύνηθες φαινόμενο. είτε είναι το εβραικό, το τουρκικό, το ελληνικό , των βιομηχανιών κλπ. Μπορείς να το κάμεις τζαι δουλειά αν θέλεις. Γίνεται λομπίστας τζαι περιφανέφκεσαι μάλιστα.

  Τζαι βολέφκει να περνούν μυνήματα που πολλές φορές το επίσημο κράτος δεν μπορεί να περάσει.

  Άρα η υποκατάσταση του κυριάρχου κράτους είναι υπερβολική.
  Αν της είπαν να αποφεύγει κινήσεις που εξιτάρουν το δικό μας εθνικισταριό – καλά της είπαν. Αν θα περάσει η λύση, όσον πιο λιες δηλώσεις κάμουν οι αμερικάνοι τόσον παραπάνω πιθανότητες θα έχει να εγκριθεί. Έτσι μια εγκράτια λόγου δεν θα επήραζεν.

  Και προφανώς ελειτουργήσαν αρνητικά οι κινήσεις της αμερικάνικης πρεσβείας το 2004, άσχετα με το ότι ήταν του ΝΑΙ. Όπως καλη ώρα προχτές η ρωσία, οι αμερικάνοι το 2004 ήταν πολλά χειρότεροι όταν απειλήσαν έμμεσως ότι θα μας έρτουν κεραμίδες στο κεφάλι αν πούμε όχι… Αν ξανακάμουν έτσι δηλώσεις τζαι εξυπνάδες έννα φκάλουν το οχι στα ίδια ποσοστά πάλε…

  Θα ήσουν υπερβολικός αν το εχαρακτίριζες πραξικόπημα.
  Πραξικόπηματα εν οι αμερικάνοι που μπορούν τζαι κάμνουν όχι το ανάποδο.
  Τζαι τωρά είσαι «οργισμένος» γιαί ιμιsh «μπορούσε η επικύρωση του διορισμού της να καθυστερούσε πολλούς μήνες, αν το επιθυμούσε η ηγεσία της Ομογένειας».

  Οργίστηκες δηλαδή επειδή οι απόδημοι μας «ανήθικα» (νομίζουν ότι) παρεμβαίνουν στις αποφάσεις ενός κυριάρχου κράτους (όχι όποιου τζαι όποιου κράτους αλλά των ΗΠΑ!!) και δεν θα έπρεπε ;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 22, 2015 18:08

   Ρε φίλε, με αφήνεις άφωνο, ώρες ώρες! Θεωρείς δηλαδή λογικό να νομίζουν οι απόδημοι πως έχουν πληρεξούσιο να κάνουν ό,τι νομίζουν με τους Αμερικάνους; (Ανεξάρτητα με το αν τους ακούουν ή όχι!)

   Μου αρέσει!

 2. Σεπτεμβρίου 23, 2015 14:20

  καλά ποιος σου είπεν ότι δεν είναι σε συνεννοηση με τον νικουδιν που εγίναν τούτα ;

  ενεν το νικούδιν που έφκαλεν τον προηγουμενο πρεσβη περσονα νον γκρατα ;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: