Skip to content

Vokolida (Greek: Βοκολίδα, Turkish: Bafra)

Νοέμβριος 3, 2015

Το κείμενο αυτό ανεβαίνει για τρεις λόγους.

Α. Πιθανότατα να έχετε ακούσει πως υπάρχει ένας νόμος που ποινικοποιεί τη χρήση των ονομάτων που δόθηκαν/χρησιμοποιούνται για πόλεις και χωριά στον βορρά. Το ακούσαμε αυτό, αφού λεει θα διώξουν ποινικά τον Τάκη Χατζηδημητρίου και τον Αλί Τουντζάι, της δικοινοτικής  Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, γιατί εξέδωσαν ένα έντυπο, στο οποίο έκαναν το αυτονόητο, χρησιμοποίησαν δηλαδή και την ορθή ονομασία των χωριών μας, αλλά επίσης και την ονομασία που χρησιμοποιούν κάποιοι από τους ανθρωπους που μένουν τώρα εκεί. Οι δυο αυτοί άνθρωποι δουλεύουν , παράγουν σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν τη συντήρηση του πολιτισμού όλου του νησιού, αλλά προφανώς παραβαίνουν τον νόμο. Πάντως τους βραβεύουν κιόλας:  «Χατζηδημητρίου και Τουντζάι «Ευρωπαίοι Πολίτες 2015»

Ο νόμος λέει τα εξής:

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4401, 19.7.2013 Ν. 71(Ι)/2013 Ν. 71(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:
Συνοπτικός τίτλος. 66(Ι) του 1998 146(Ι) του 2001.
1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Διαδικασίας Τυποποίησης των Γεωγραφικών Ονομάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013 και θα διαβάζεται μαζί με τους περί της Διαδικασίας Τυποποίησης των Γεωγραφικών Ονομάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμους του 1998 και 2001 (που στο εξής θα αναφέρονται ως «ο βασικός νόμος») και ο βασικός νόμος και ο παρών Νόμος θα αναφέρονται μαζί ως οι περί της Διαδικασίας Τυποποίησης των Γεωγραφικών Ονομάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμοι του 1998 έως 2013. Τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου.
2. Ο βασικός νόμος τροποποιείται με την προσθήκη σ΄ αυτόν, αμέσως μετά το άρθρο 5 αυτού, του ακόλουθου νέου άρθρου 6:
«Αλλοίωση γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων. 6.(1) Πρόσωπο το οποίο εκδίδει, εισάγει, κυκλοφορεί, προσφέρει, διανέμει ή εμπορεύεται στη Δημοκρατία χάρτες, βιβλία ή άλλα έγγραφα, συμβατικά ή ψηφιακά αποτυπωμένα, στα οποία περιέχονται γεωγραφικά ονόματα και τοπωνύμια περιοχών της Δημοκρατίας αποτυπωμένα διαφορετικά από αυτά που ορίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον παρόντα Νόμο ή από αυτά που περιλαμβάνονται στο Τοπωνυμικό 2 Λεξικό διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) ή και στις δύο αυτές ποινές και όλα τα έγγραφα του αδικήματος υπόκεινται σε κατάσχεση και καταστροφή.
(2) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ο όρος «Τοπωνυμικό Λεξικό» σημαίνει τον ολοκληρωμένο κατάλογο (“Gazetteer”) όλων των γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική γλώσσα, ο οποίος κατατέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στο Πέμπτο Συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων, που έγινε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1987.».

Δε θα μπω στην ουσία και τη λογική του νόμου, ο οποίος μαθαίνω ήταν πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ κ. Φυττή (άλλοι, λένε για τον κ. Κουλία). Αναπαράγω όμως εδώ, στον τίτλο αυτής της ανάρτησης, τον τρόπο που η Wikipedia παρουσιάζει αυτό το χωρίο, στην νότια πλευρά της χερσονήσου της Καρπασίας.
Αν εγώ ή η Wikipedia διαπράττουμε ποινικό αδίκημα, θα αναμένω να δω την εφαρμογή του νόμου.

Β. Άκουγα χτες το απόγευμα, εν κινήσει, το προβληματικό εκείνο πρόγραμμα της Αθηνάς Βιολάρη στο Τρίτο. Ήταν ο κοινοτάρχης της Βουκολίδας. Και προσκαλούσε κόσμο στη λειτουργία που θα γίνει στο ίδιο το χωρίο, την ερχόμενη Κυριακή. Δεν είμαι θρήσκος, δεν είμαι της εκκλησίας, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι εκπληκτικό: όλο και περισσότερες κοινότητες των κατεχομένων, αναγεννούν σιγά σιγά τις εκκλησίες και την παράδοση τους, κατά κανόνα σε συνεργασία με τους τωρασινούς κατοίκους και τις τουρκοκυπριακές αρχές. Απαξιωτικά αναφέρονται κάποιοι κρετίνοι λυσοφοβικοί, πως μόνο στον Άγιο Μάμα ή τον Άγιο Γεώργιο στο Βαρώσι γίνονται λειτουργίες, για να προβάλλεται το καθεστώς του βορρά. Αυτό είναι ψέμα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνεται λειτουργία σε μια άλλη εκκλησία, σε άλλη κοινότητα, ο κόσμος σιγά σιγά έρχεται κοντά, γνωρίζεται, δημιουργεί καινούργιες σχέσεις, δημιουργεί εμπιστοσύνη, κτίζει τη νέα Κύπρο. Αναμένοντας από τους ηγέτες. Και αγνοώντας τους προβληματικούς.

Γ.  Ο τρίτος λόγος που ανεβαίνει αυτό το κείμενο είναι για να θυμίσω πως η ασκήμια δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Στην εκπληκτική παραλία της Βουκολίδας έχουν κτιστεί κάποια απίστευτα άσκημα ξενοδοχεία με πιο γνωστό το Άρτεμις, που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία. Το πρώτο είναι ένα άλλο ξενοδοχείο που φωτογράφισα μια απροσδόκητα βροχερή Κυριακή του περασμένου Ιούνη.

Δεν ξέρω αν το σχέδιο λύσης θα έχει κεφάλαιο για την ασκήμια, αλλά καλό είναι να το εισηγηθούμε.

Από τα λιγότερο άσχημα ξενοδοχεία

Από τα λιγότερο άσχημα ξενοδοχεία

Άφωνος!

Άφωνος!

Υστερόγραφο για παρουσίαση μιας αθλιότητας:

Πιν, Φιλελεύθερος, 3 Νοεμβρίου

Πιν, Φιλελεύθερος, 3 Νοεμβρίου

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: