Skip to content

Η θλιβερή ιστορία του Βασιλείου της Κομμαγηνής – Χρυσόστομος Περικλέους

Νοέμβριος 25, 2015

Ο ανωτέρω τίτλος δεν είναι εκείνος που ο Χρυσόστομος Περικλέους, συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύω, επέλεξε να δώσει στο τελευταίο του κειμενο. Ο δικός του τίτλος φαινεται πιο κάτω. Αφορμή για το άρθρο, η έξοδος της Ελένης Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ και οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο Χρυσόστομος όμως, αναφέρεται στο άρθρο του, στο «Βασίλειο της Κομμαγηνής». Παραδέχομαι πως πρώτη φορά άκουσα για αυτό το μέρος. Το έψαξα λίγο και κατάλαβα αμέσως τον πιθανό παραλληλισμό με την φάση που περνα σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατ’ αρχάς, το βασίλειο αυτό είχε σχετικά βραχεία ιστορία, είχε επίσης πολλούς επίδοξους βασιλείς σε μια περιοχή γεμάτη από ισχυρότερους εχθρούς.

Ο κάθε ένας φυσικά, μπορεί να βγαλει τα δικά του συμπεράσματα. Αν όμως θέλετε παραπάνω πληροφορίες δοκιμάστε εδώ, Βασίλειο της Κομμαγηνής, στην αγγλική, γιατί η αντίστοιχη αναφορά στην ελληνική είναι περιορισμένη.

Η ανάλυση του Χρυσόστομου κυκλοφόρησε την ίδια μέρα που υποτίθεται πως θα ακούγαμε νεότερα μετά τις εντατικές συνομιλίες του Νοέμβρη μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί. Νομίζω όλοι ελπίζαμε για κάτι εκτενέστερο και πιο αποκαλυπτικό και προχωρημένο από αυτό που ανακοινώθηκε τελικά:

«UN Cyprus Talks
Statement delivered by the Special Advisor of the Secretary-General on Cyprus Mr. Espen Barth Eide on behalf of the Turkish Cypriot leader Mr. Mustafa Akıncı and the Greek Cypriot leader Mr. Nicos Anastasiades

NICOSIA, 25 November 2015 – The Turkish Cypriot leader, Mr. Mustafa Akɪncɪ, and the Greek Cypriot leader, Mr. Nicos Anastasiades, met for the sixth time during a series of intensive sessions held in the month of November.

In the course of these six sessions, the two leaders have discussed a number of issues in most of the chapters interdependently and in great depth and have made further progress.

The leaders have achieved a better understanding of each other’s concerns. They now feel more hopeful and confident that the outstanding issues could be resolved in the near future in the course of their negotiations.

Mr. Anastasiades and Mr. Akɪncɪ reiterate their commitment and determination to the process, to discussing all issues in an interdependent manner, and to finding a comprehensive settlement as soon as possible.

The two leaders have agreed on the establishment of a Technical Committee on Education which shall, inter alia:
1. Review existing research and good practices in education in Cyprus and abroad and undertake new relevant research on how education can contribute to conflict transformation, peace, reconciliation and the countering of prejudice, discrimination, racism, xenophobia and extremism.
2. Work on devising a mutually acceptable mechanism for the implementation of confidence building measures in schools of the two educational systems and promote contact and co-operation between students and educators from the two communities.
3. Recommend best policy options and course of action that will allow co-ordination of the two educational systems, thus contributing to a viable, sustainable and functional bi-communal, bi-zonal federation.
The negotiators will meet on a nearly daily basis in order to discuss and to prepare the leaders’ meetings. Preparatory work is also ongoing at the level of working groups and committees.

The leaders will continue to meet frequently in the month of December. Meetings at leaders’ level have been scheduled for 4th, 15th and 20th December 2015. They also decided to make a joint visit to the laboratory of the Committee on Missing Persons on 20 December.

End.»

Εντάξει καλή η αναφορά για την παιδεία, αλλά λογικά η λύση θα προηγηθεί της όποιας επιτροπής για το σχετικό θέμα, άρα, φοβάμαι πως τίποτα δεν μας είπαν.

Και αν δεν είχαν τίποτα να πουν, αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό, σε αυτή την περίπτωση, no news is bad news!

Με όλα όσα γίνονται στην περιοχή μας, με μια Τουρκία ελεγχόμενη πλήρως από τον Ταγίπ Ερντογάν, εμφανώς εκτός ελέγχου, εμφανώς λασκάροντα όσο περνα ο καιρός, το ρίσκο του να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη χώρα στο τέρμα της οδού Λήδρας χωρίς οποιαδήποτε συμφωνημένη λύση ανεβαίνει κατακόρυφα και πολύ επικίνδυνα. Ξαφνικά όλα στην περιοχή μας σχεδιάζονται ξανά, δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο.

Μια μετά-τη-λύση Κυπριακή Δημοκρατία δε θα είναι επίσης 100% σίγουρη σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Αυτό όμως θα ειναι το καλύτερο που θα πετύχουμε, γιατί όπως είχε πει και ο ποιητής, η γης δεν έχει κρικέλια να την παρουμε και να φύγουμε.

Αυτό ειναι φυσικά το μεγαλύτερο μας πρόβλημα, αλλά γίνεται και το μεγαλύτερο μας πλεονέκτημα, αν εννοείτε (που πολλοί αμφιβάλλω) τι εννοώ.

No news is bad news!

No news is bad news!

Διαβάστε τώρα και το άρθρο του Χρυσόστομου Περικλέους:

Λύση η μόνη απάντηση στους επίδοξους βασιλείς…

 

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε η Ελένη Θεοχάρους για να εξαγγείλει την έξοδό της από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την ίδρυση ενός «πατριωτικών» προδιαγραφών κινήματος. Η δυστοκία που παρατηρείται στο ξεπέρασμα των διαφορών στην ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να την έχουν οδηγήσει στην εκτίμηση πως λύση δεν θα υπάρξει, άρα η Ελένη μας θα είναι η επόμενη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ας δούμε πρώτα το δεύτερο σκέλος αυτού του συλλογισμού, την πιθανότητα, δηλαδή, της Ελένης να είναι η επόμενη Πρόεδρος. Αν Αναστασιάδης και Ακιντζί, δυο ηγέτες που έχουν κατά τεκμήριο τόσο την αφοσίωση στην υπόθεση της επανένωσης της Κύπρου σε ένα ομοσπονδιακό κράτος όσο και το πολιτικό θάρρος να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις, αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία –ανεξάρτητα από το πώς θα κατανεμηθεί η ευθύνη- ο εθνικισμός θα καταστεί η ισχυρότερη κινητήρια δύναμη μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ένας εθνικισμός με οπλοστάσιο τη μετωπική αντιπαράθεση με την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους, ένας εθνικισμός που θα ανασύρει όλα τα σύνδρομα ενός αντιπαραθετικού παρελθόντος  και θα ζει με αυτά. Ποια θα είναι η τελική έκβαση της διαρκούς αντιπαλότητας ενός «Βασιλείου της Κομμαγηνής» με έναν «επίβουλο» ισχυρό γείτονα δεν χρειάζεται προφητική ικανότητα  να προβλέψει κανείς. Ωστόσο, αυτό που θα προσμετρά, την επομένη μιας κατάρρευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, δεν θα είναι το πιθανό μακρινό τέλος αλλά ποιος Μιθριδάτης ή ποιος Αντίοχος θα αναρριχηθεί στο θρόνο του Βασιλείου. Κι ανάμεσα στους επίδοξους βασιλείς η Ελένη μας θα αποτελέσει τον πιο γνήσιο και δυναμικό εκφραστή του νέου εθνικιστικού πνεύματος, κι ας φέρει το κίνημά της το όνομα «αλληλεγγύη», το οποίο συνειρμικά παραπέμπει σε ιδέες που θα μπορούσαν εξαπατήσουν τους αφελείς.

Επιστρέφοντας τώρα στο πρώτο σκέλος της πιθανής συλλογιστικής της Θεοχάρους, θα εξετάσομε το πόσο ρεαλιστική είναι η εκτίμηση πως λύση δεν θα υπάρξει. Ναι, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Αν η δική μας πλευρά μείνει προσκολλημένη σε εμμονές για ομοσπονδία «με το σωστό περιεχόμενο» και αφηρημένους όρους δικαίου αρνούμενη να δει τις πραγματικές δυνατότητες και να επενδύσει στις προοπτικές που διανοίγονται με τη λύση. Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμείνει σε όρους στο περιουσιακό και το εδαφικό που να αποκλείουν τη δυνατότητα ενός έντιμου συμβιβασμού, αν η Τουρκία μείνει απόλυτα προσκολλημένη σε copy-paste της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960. Ωστόσο, το ότι δεν ήλθε ουρανοκατέβατη η λύση την επομένη της εκλογής Ακιντζί, το ότι παίρνει χρόνο η αναζήτηση συγκλίσεων, δεν προδικάζει με κανένα τρόπο την αποτυχία το όλου εγχειρήματος. Αντίθετα, η σοβαρότητα που οι δυο πλευρές επιδεικνύουν αρνούμενες τον πειρασμό της δημαγωγίας και η εντατικοποίηση της προσπάθειας και σε εύρος και σε βάθος είναι δηλωτικές μιας από κοινού αναζήτησης πρακτικών διεξόδων στα εκκρεμούντα ζητήματα. Είναι, επιπλέον, και η διεθνής συγκυρία, μια συγκυρία όπου οι πάντες –εκτός από τους επίδοξους βασιλείς- «συνωμοτούν» προς την κατεύθυνση της λύσης.

Όσο ρευστή κι αν είναι η πολιτική πραγματικότητα που μας περιβάλλει, έχει σημαντικές σταθερές που έχουν να κάνουν με συμφέροντα τα οποία μια ορθολογική ανάλυση μπορεί με σαφήνεια να εντοπίσει για να καταλήξει στην εκτίμηση πως, ναι, νοουμένου ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα λειτουργήσουν ορθολογικά, με κριτήριο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των λαών τους (ενέργεια, ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα στην περιοχή), τότε η λύση του Κυπριακού είναι τόσο κοντά… Εξάλλου, η λύση θα είναι και η απάντηση Αναστασιάδη τόσο στη Θεοχάρους όσο και στους άλλους επίδοξους ηγεμόνες του βασιλείου της Κομμαγηνής. Την τελική βέβαια απάντηση θα την δώσουν οι Κύπριοι στο σύνολό τους, οι οποίοι, σαν έτοιμοι από καιρό, θα επιλέξουν να πορευθούν προς το μέλλον στέλνοντας σπίτι τους κι Αντίοχους και Μιθριδάτες.

 

23 Νοεμβρίου 2015

Advertisements
One Comment leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    Νοέμβριος 25, 2015 16:28

    http://latistor.blogspot.gr/2011/08/k.html

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: