Skip to content

Ενδείξεις που ανοίγουν παράθυρα στη λύση – Χρυσόστομος Περικλέους (και δυο νέες εξελίξεις)

Μαΐου 5, 2016

Ο λόγος του Χρυσόστομου Περικλέους είναι βαθύτατα ορθολογιστικός, αλλά κυρίως ψύχραιμος. Είναι δηλαδή πολύτιμος σύντροφος σε περιόδους όπως αυτή, που η προεκλογική αμπαλατοσύνη των περισσότερων πολιτικών χώρων προκαλεί ηχορύπανση στα ηχεία και στα αυτιά μας.

Βασικό ζήτημα των ημερών το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες – κάτι που σχολίασα στο προηγούμενο άρθρο (Τα horny πατριωτικά κόμματα και η Τούρκικη βίζα.), οι συνέπειες του οποίου θα μας συνοδεύσουν σίγουρα μεχρι τις εκλογές.

Στα σημαντικά των ημερών υπάρχουν άλλες δυο παράμετροι. Η μία είναι η εξάντληση της υπομονής και ψυχραιμίας του συνήθως ήρεμου Γιαννάκη Κασουλίδη μετά από τις αμπάλατες και σκοταδιστικές δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου σήμερα το πρωι στο Τρίτο, στην Ελένη Βρετού.

Τα πιο κάτω tweets περιγράφουν αρκετά την κατάσταση:

 

Κάποιοι θα ισχυριστούν πως τέτοιες δηλώσεις – εν θερμώ – κάνουν ζημιά. Μπορεί. Πόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί όμως να γίνει από αυτή που έκανε ο Νικόλας και οι ομοϊδεάτες του τόσο χρόνια;

Θεωρώ λοιπόν σημαντικό το σημερινό ξεσκέπασμα των λυσοφοβικών από ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης.  Και θεωρώ επίσης σχετική την εξέλιξη αυτή, με το κείμενο του Χρυσόστομου.

Ο μικρός ήρως!

Ο μικρός ήρως!

Η άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η από καιρό σοβούσα κρίση στην Τουρκία μεταξύ προέδρου Ερντογάν και πρωθυπουργού Νταβούτογλου. Με όσα αντιλαμβανομαι η δεσποτική συμπεριφορά του πρώτου κάνει τη συγκατοίκηση με τον δεύτερο, ο οποίος φαινεται πως θέλει ξεκάθαρα να στρέψει τη χώρα του προς την Ευρώπη, πολύ δύσκολη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν όλο και περισσότερο θεωρείται μεγάλο πρόβλημα και βαρίδι, τόσο για τις φιλικές προς την Τουρκία χώρες όσο και για τους φιλελεύθερους και προοδευτικούς Τούρκους.

Ναι, πριν 10 χρόνια είχε μια δουλειά να κάνει και την έκανε.

Τώρα καλύτερα να έβγαινε στη σύνταξη.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν το συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του Τουρκικού εκλογικού σώματος, και από αυτό το γεγονός αντλεί τη δύναμη του ο Ερντογάν και γι’ αυτό θα νικήσει δυστυχώς τον Νταβούτογλου.

(Είμαι σίγουρος πως αυτό το «δυστυχώς» δεν πρόκειται να το αντιληφθούν κάποιοι. Όπως δεν είχαν αντιληφθεί την προτίμηση μου στις τελευταίες εκλογές στην Τουρκία σε αυτοδυναμία του ΑΚΡ….)

Λοιπόν, και τώρα το κείμενο του Χρυσόστομου:

Αφήνοντας κατά μέρος τα προβλήματα που ο Ερντογάν προκαλεί στο εσωτερικό της Τουρκίας με τον «βοναπαρτισμό» του, για να χρησιμοποιήσω έκφραση φίλου Τούρκου πανεπιστημιακού, αφήνοντας κατά μέρος την κατά κράτος αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν σε πλείστα όσα μέτωπα, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε κάποιες ενδείξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που αφήνουν μικρά έστω παράθυρα ανοικτά στη λύση του Κυπριακού.   

Κι είναι τρεις τέτοιες ενδείξεις που δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Αρχίζοντας από την πιο πρόσφατη, η αναγνώριση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ελεύθερη είσοδο Κυπρίων πολιτών στην Τουρκία όσο κι αν αυτό δεν συνδέεται με επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω, η αποφυγή οποιασδήποτε προκλητικής αντίδρασης στην εξαγγελία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο παρά τις ψυχροπολεμικές δηλώσεις και παρά το προηγούμενο με το Μπαρμπαρός. Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, το πέσιμο στα μαλακά έναντι των άκαμπτων δηλώσεων απόλυτης εμμονής στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων μετά που η ψύχραιμη και συνάμα σταθερή στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέβαλε καθοριστικά στο να μείνουν κλειστά αυτά τα κεφάλαια ενόσω δεν υλοποιούνται οι πρόνοιες του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Παρόλο που ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας και μια συναινετική επίλυση του Κουρδικού θα αποτελούσαν σημαντικά εσωτερικά προαπαιτούμενα για το άνοιγμα του δρόμου προς επίλυση του Κυπριακού, ίσως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον ένα και μοναδικό παράγοντα που μπορεί, στην παρούσα συγκυρία, να αποβεί καθοριστικός για τη λύση, που δεν είναι άλλος από τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Όταν ο –εξ επαγγέλματος έμπορος- Ερντογάν εγκαταλείπει την μέχρι πρότινος αντι-ισραηλινή ρητορική του και αποκαθιστά τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, όταν αφήνει κατά μέρος το προσωπικό μίσος κατά του «άπιστου» Αλ Σίσι και προσπαθεί να τα βρει και με την Αίγυπτο, είναι στους πάντες αυτονόητο πως αυτά γίνονται για τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ιδιαίτερα τώρα που η τουρκορωσική κρίση καθιστά επείγουσα την απεξάρτηση από τη Ρωσία του Πούτιν, ιδιαίτερα τώρα που η τουρκική οικονομία παρουσιάζει σημεία σοβαρής κάμψης και πιθανότατα επερχόμενης κρίσης. Και είναι επίσης αυτονόητο σε όλους τους εμπλεκομένους πως η όδευση αυτών των αγωγών προς την Τουρκία, και απ’ εκέι στην Ευρώπη,  εξυπακούει την εκ των προτέρων λύση του Κυπριακού. Οι αγωγοί θα διέλθουν είτε μέσα από την Κύπρο -με κόστος ένα δις- είτε μέσα από τα χωρικά ύδατα ή την ΑΟΖ της Κύπρου -με κόστος τρία δις- (αγωγοί προς την Ελλάδα, πέραν των τεράστιων κινδύνων λόγω σεισμογενούς περιοχής, θα έχουν κόστος περί τα 15 δις).

Υπό το φως του καθοριστικού αυτού οικονομικού παράγοντα θα πρέπει να ερμηνευθεί η «ήπια»–για την ακρίβεια «υπολογισμένη»- στάση της Τουρκίας σε σχέση με τις τρεις ενδείξεις προς την κατεύθυνση λύσης που έχουν αναφερθεί πιο πάνω. Και θα πρέπει να σταθμιστεί και να μελετηθεί σοβαρά από την κυπριακή διπλωματία. Και ο Πρόεδρος, ως υπεύθυνος ηγέτης, να αξιοποιήσει έγκαιρα και χωρίς ταλαντεύσεις τις όποιες προοπτικές. Οι οποίες δεν είναι αμελητέες.

Το δικό μας καθήκον, ως απλών πολιτών, είναι να θέσομε –με τη χρήση της ψήφου μας- στο περιθώριο όσους επενδύουν την πολιτική τους παρουσία στη ματαίωση της λύσης και μάχονται απελπισμένα να κλείσουν όποιο παράθυρο ανοίγει προοπτικές.   

4 Μαΐου 2016

Advertisements
5 Σχόλια leave one →
 1. Μαΐου 5, 2016 15:01

  Τον Αχμέτ τον χάνουμε όπως δείχνουν τα πράγματα. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τους δύο Λεμεσιανούς και το κατά πόσον αξιοποιήσουν τη χημία τους. Αν θέλει η νύφη κι γαμπρός, βλέπεις. Χωρίς να υποτιμώ τον Σουλτάνο. Πάντως υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε σύντομα σε λύση. Το ΑΚΕΛ δεν το πολύβλέπω να στηρίζει λύση πάντως. Ο Οσάτσιν έχει εδώ και μήνες αρχίσει να υπονομεύει τις συνομιλίες.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Μελαθκιώτης permalink
  Μαΐου 5, 2016 16:30

  Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στο πρωινό του ξέσπασμα αναφέρθηκε σε ένα άρθρο του ‘Φιλελεύθερου’ μιας φυλλάδας που από χρόνια αντιμάχεται οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί έστω και αμυδρά να μας φέρει πιο κοντά σε μια λύση.
  Είναι γνωστό πώς η εφημερίδα αυτή επανειλημμένως παραποιεί γεγονότα για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.
  Όταν ο Κασουλίδης είπε ότι θα απέβλεπε στη μέρα που θα μπορούσε να ταξιδεύσει από το Ερτζάν, η εφημερίδα εντέχνως απέκρυψε να συμπληρώσει ότι αυτό θα το επιθυμούσε μετά τη λύση. Αλλά τι μπορεί να αναμένει κανείς από μια εφημερίδα που επέμενε ότι ο τάφος του Τάσσου ανοίχτηκε από Τούρκους της ΜΙΤ διότι τάχατες ο ασβέστης που ρίχτηκε στο τάφο ήταν από τα κατεχόμενα. Δεν είχαν καν την ευπρέπεια να απολογηθούν στο Κίτα…
  Τι περιμένεις από μια εφημερίδα που φιλοξενεί καθημερινά τον ΠΙΝ ένα εμετικό εθνικιστή που επιτέθηκε ακόμα και στο Τάκη Χατζηδημητρίου τον άνθρωπο που έκανε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για να σώσει την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου.
  Βεβαίως θα σου απαντήσουν ότι οι πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί και όχι ο προδότης ο Τάκης. Αυτοί που ο πατριωτισμός τους είναι τόσο μεγάλος που για τη Μεγάλη Ιδέα μοίρασαν την Κύπρο και επιμένουν να θέλουν να χαρίσουν την μισή στην Τουρκία.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 6, 2016 07:34

   Νομίζω το ξέσπασμα του Κασουλίδη, που ανέφερε πως ο Νικόλας δεν θέλει λύση γιατί αυτά που προτείνει δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά από τους άλλους, είχε συγκεκριμένη αφετηρία: την υποκριτική πρόταση του ΔΗΚΟ αναφορικά με το νέο σχέδιο λύσης και την αναγκη να αναφερεται ρητά στο πρώτο άρθρο η ανάγκη μετεξέλιξης της ΚΔ….

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: