Skip to content

Πενταμερής: το μόνο εργαλείο επικύρωσης της λύσης.

Μαΐου 17, 2016

Σε τακτά χρονικά διαστήματα προκύπτει το θέμα της «πενταμερούς» διάσκεψης, κυρίως όσο αφορά τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. Τα πέντε φιλαράκια που αναμένεται να λάβουν μέρος σε αυτή τη διάσκεψη είναι οι μαμάδες πατρίδες, Ελλάς και Τουρκία, ο αποικιακός δυνάστης, Ηνωμένο Βασίλειο, και τα δυο χαρωπά παιδάκια που αποτελούν την ΚΔ. Αυτή τη φορά αφορμή για την πενταμερή έδωσε ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, που σε μια αχρείαστη του παρέμβαση λίγες μέρες πριν τις τοξικές μας βουλευτικές εκλογές, ανακίνησε το θέμα.
Λόγω ίσως των εκλογών η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη αντέδρασε μάλλον αρνητικά και επιφυλακτικά, το ίδιο και το ΑΚΕΛ, ενώ όπως αναμενόταν οι λοιποί λυσοφοβικοί και εθνικιστές, αντέδρασαν όπως αναμενόταν: έκαναν πάρτι αρνητισμού και συνθηματολογίας.
Είναι αλήθεια, πως πέραν της διαδικαστικής σημασίας, που θεωρώ πως είναι η μόνη που πρέπει να της δώσουμε, πολλοί, ακόμη και καλοπροαίρετοι φίλοι, βλέπουν το πλαίσιο αυτό της επικύρωσης της λύσης με αρνητικό μάτι.
Κάνουν λάθος. Η βασική μου θέση είναι αυτή:

Καλώς ή κακώς λοιπόν η ΚΔ ιδρύθηκε μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Η διαδικασία μετεξέλιξης μέσα στο ίδιο αυτό πλαίσιο δεν είναι μόνο φυσιολογική, είναι και απαραίτητη.
Δεν τίθεται θέμα «διάλυσης» της όπως αφελώς λένε κάποιοι. Μετεξέλιξη μέσα στο ίδιο πλαίσιο της ίδρυσης της σημαίνει πρωτίστως συνέχεια, νομιμότητα και σιγουριά για την ιδιοκτησία του μετεξελιγμένου κράτους.
Σημαίνει επίσης και αποποίηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, αποχώρηση της από το νησί, και στάτους τρίτης χώρας σε σχέση με την ΚΔ και μάλιστα με την υπογραφή της.
Είναι αλήθεια πως την ΚΔ την «διαχειρίζονται» αποκλειστικά οι Ε/Κ από το 1964 – και πολλοί πιστεύουν πως αυτό είναι η «κανονική» κατάσταση. Αυτό όμως δεν ακυρώνει ή αναιρεί το σύνταγμα με βάση το οποίο νομιμοποιείται η ΚΔ. Καλώς κρατάμε τη διαχείριση, καλώς την αξιοποιούμε, αλλά όταν έρθει η στιγμή της λύσης και της μετεξέλιξης πρέπει να αποφύγουμε ανάλογα λάθη που είχαν γίνει στην ίδρυση της ΚΔ. Και τα λάθη ακριβώς αποφεύγονται ακολουθώντας την τότε διαδικασία, αλλά με τα σημερινά δεδομένα και φυσικά την παρουσία ΕΕ και ΟΗΕ στην πενταμερή.
Στη συνέχεια, εντός της ΕΕ και με αυξημένη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, πιστεύω (αλλά δεν δεσμεύομαι) πως θα πάμε πολύ καλά.
Μπόνους: αν γίνει κάτι τέτοιο, η ΤΔΒΚ αυτόματα είναι ως μη ποτέ γενόμενη.
Είχα γράψει για πρώτη φορά για το θέμα στις 24 Σεπτεμβρίου 2013 (περιέχει και αναφορές της ίδιας της ΚΔ για τον εαυτό της):

Δε θα ασχοληθώ σε αυτό το σύντομο κείμενο με τις νέες προσπάθειες που ξεκινούν. Ακόμα όμως και από τις δημόσιες δηλώσεις (ένας θεός ξέρει τι γίνεται στα παρασκήνια), φαίνεται πως τα πράγματα θα ξεκ…

Πηγή: Πενταμερής: το μόνο εργαλείο επικύρωσης της λύσης.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: