Skip to content

Γιατί έχασε το ΑΚΕΛ; Τι πρέπει να κάνουν οι νούσιμες δυνάμεις: Andros for president!

Μαΐου 22, 2016

Όταν αντιλήφθηκα – εσχάτως- τον τρόπο που δουλεύει το νέο εκλογικό σύστημα, έκανα χθες αυτή την πρόβλεψη:

 

Αυτό λίγο πολύ βγήκε, εκείνο που δεν ανέμενα είναι η πολύ μεγάλη πτώση του ΑΚΕΛ.

Αυτό *δεν* το ανέμενα και δεν με ευχαριστεί.  Ακόμη και αν η πτώση αυτή οφείλεται δικαιολογημένα στο λογαριασμό που πληρώνει το κόμμα για τον Χριστόφια, ο ορίζοντας είναι ευρύτερος, και επιμένω ακόμη να κατατάσσω το ΑΚΕΛ στα νούσιμα κόμματα – τουλάχιστον όσον αφορά το Κυπριακό.

Συνεπώς η απάντηση που αναζητείται, είναι η εξής:

Έπεσε το ΑΚΕΛ λόγω του λογαριασμού για την καταστροφική πενταετία Χριστόφια, ή λόγω της συμπόρευσης με τον ΔΗΣΥ στο Κυπριακό;

Κάποια στοιχεία βοηθούν:  το ΑΚΕΛ υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική Χριστόφια, ακόμη και μετά τον Χριστόφια και δεν έπραξε ό,τι έπρεπε την ώρα που χρειαζόταν για να βοηθήσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επανεκκινήσει τη χώρα. Από την άλλη και μιλώντας εντελώς αντικειμενικά, ο ΔΗΣΥ είχε το μεγαλύτερο μερίδιο  του πολιτικού κόστους των αναγκαίων διορθωτικών δράσεων για την οικονομία. Αυτό δεν έπληξε κατά ανάλογο τρόπο τον ΔΗΣΥ στα δικά του ποσοστά. Συνεπώς, έχουμε αρκετό υλικό για να κρίνουμε πως η πτώση των ποσοστών του ΑΚΕΛ έχει άμεση σχέση με την κληρονομιά Χριστόφια.

Υπάρχει και η άλλη άποψη: η πτώση οφείλεται στη συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ για το Κυπριακό. Αυτό πρέπει να ειδωθεί σε σχέση με τα ποσοστά της Συμμαχίας του Γιώργου Λιλλήκκα. Αν φανεί πως όσοι έφυγαν από το ΑΚΕΛ πήγαν στη Συμμαχία (με τις γνωστές εξτρεμιστικές θέσεις στο Κυπριακό) , τότε η εκτίμηση αυτή έχει βάση. Με όσα είδα στις δημοσκοπήσεις εξόδου όμως, το ΑΚΕΛ επλήγη κυρίως από την αποχή και όχι από τη μετατόπιση ψήφων.

Άρα μπορούμε με σχετική ασφάλεια να εκτιμήσουμε πως η πτώση του ΑΚΕΛ *δεν* οφείλεται στο Κυπριακό.

Τι κάνουμε λοιπόν;  Πρώτα, το ΑΚΕΛ πρέπει να δει τα του οίκου του. Αν οι ψηφοφόροι το τιμώρησαν για την πολιτική του για την οικονομία, οφείλει να εξετάσει το λόγο του, οφείλει να κοιτάξει στην Ευρώπη, να ψάξει λίγο τη σοσιαλδημοκρατία, και να αφήσει τη ξύλινη γλώσσα στα της οικονομίας, προσπαθώντας να αρθρώσει εκσυγχρονιστικό και δημιουργικό λόγο.

Αν γίνει  αυτό, οφείλει και ο ΔΗΣΥ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να βάλουν και εκείνοι νερό στο δικό τους κρασί, να σεβαστούν κάποια σημαντικά θέματα που αξιολογεί ως σημαντικά το ΑΚΕΛ,  και πρέπει οι δυο μεγάλες παρατάξεις να συνεννοηθούν και να τα βρουν.

Οι δυο μεγάλες παρατάξεις πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα, να τα βρουν για να λύσουν το Κυπριακό, και να κυβερνήσουν εν τω μεταξύ τη χώρα, χωρίς να εξαρτώνται σημαντικά από τα μικρά κόμματα. *Δεν* εμπιστεύομαι τα μικρά δήθεν ενδιάμεσα κόμματα, δεν έχουν δείξει ποτέ την ανάλογη υπευθυνότητα και τόλμη, περιοριζόμενα σε συνθήματα και βολική κριτική.  Και το ΔΗΚΟ έχει να δείξει μόνο ελάχιστες στιγμές ορθολογιστικής δράσης.

Μετά, και ελπίζοντας σε αίσιο τέλος για το Κυπριακό,  ας πάρει ο καθένας το δρόμο του.

Και αυτό μπορεί να αρχίσει με ένα πολύ δραματικό τρόπο: Andros for president!

 

 

 

 

 

Advertisements
20 Σχόλια leave one →
 1. bananistanos permalink
  Μαΐου 22, 2016 21:01

  Νομιζω εν χειρότερα τα πραματα. Ο λογος που εχασε το ακελ ειναι η ομονοια

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2016 21:21

   Αν είναι έτσι, ίσως η ορθή επιλογή να είναι η εποικοδομητική εσωστρέφεια.

   Μου αρέσει!

  • Μαΐου 23, 2016 16:04

   Ότι κόψει ο νους σας τζι ο κώλος σας ρε πανανιστάν. Στην Αμμόχωστο που πάει καλά η Σαλαμινάκκα φταίει η ομόνοια;

   Μου αρέσει!

 2. Μαΐου 23, 2016 07:59

  Το ΑΚΕΛ έχασε εδώ και κάποια χρόνια και μέρος της οικονομικής του δύναμής που μπορούσε να εξαργυρώσει σε ψήφους. Η απώλεια του ελέγχου στον Συνεργατισμό, η μείωση των εργασιών και εκχώρηση τους στην περίπτωση του Λαϊκού, της ΛΟΕΛ και του E&S είχαν επίσης μια επίδραση.

  Μου αρέσει!

 3. strovoliotis permalink*
  Μαΐου 23, 2016 15:42

  Η άποψη του Βασίλη Πρωτοπαπά: Πρόεδρος της Βουλής
  ——————————
  Μια επιλογή είναι «business as usual». Πάρε-δώσε, τακτικισμοί και συναλλαγές, με κύριο χαρακτηριστικό την ομηρεία των μεγάλων κομμάτων στα μικρά. Φόβος και τρόμος έναντι των «μικρών» φωνακλάδων. Που όσο το αντιλαμβάνονται γίνονται πιο φωνακλάδες και θρασείς. Συμπτώματα, που μαζί με άλλα, οδήγησαν 200 χιλιάδες εκτός εκλογικής διαδικασίας.
  Η άλλη επιλογή είναι μια ανατροπή, ένα δημιουργικό ρίσκο, με τη σκέψη στη λύση του Κυπριακού. Στο Κυπριακό, θα έχουμε είτε συμφωνία είτε οριστικό ναυάγιο. Σε πολύ λίγες βδομάδες από σήμερα. Βδομάδες, όχι μήνες, όχι χρόνια. Σχεδιασμοί με ορίζοντα πενταετίας ή διετίας (2018) δεν χωρούν, αν υπάρχει βούληση για λύση. Ξέρουμε και ποιοι θέλουν συμφωνία και ποιοι προσεύχονται για ναυάγιο.
  Σκέψεις περί «διαμοιρασμού» της θητείας του Προέδρου της Βουλής, με ορίζοντα 5ετίας, είναι απλά φαιδρότητες. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το ΔΗΣΥ, στη θέση του Προέδρου της Βουλής πρέπει να ψηφιστεί ο Άντρος Κυπριανού. Πολιτικός μετριοπαθής, με ήθος και μακρά κοινοβουλευτική παρουσία. Όχι ως πράξη συναλλαγής, αλλά ως πράξη ευθύνης έναντι της μεγάλης πρόκλησης για το προσεχές μέλλον.
  Στο ερώτημα, «και τι θα γίνει με τα οικονομικά νομοσχέδια της επόμενης πενταετίας;», η απάντηση είναι εύκολη. Αν έχουμε λύση, όλο το πλαίσιο της «πενταετίας» αλλάζει. Αν έχουμε ναυάγιο, θα εισέλθουμε σε κλίμα πρόωρων προεδρικών εκλογών και οι όποιες συμμαχίες υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα θα τεθούν σε νέα βάση (με στόχο την ήττα του Αναστασιάδη).
  ΥΓ: Αν το ΑΚΕΛ φοβάται να δει τον Άντρο Κυπριανού να ψηφίζεται πρόεδρος της Βουλής από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, τότε ας παραμείνει έρμαιο στην εσωτερική υπονόμευση συγκεκριμένων ατόμων (που έχουν το θράσος να περιφέρονται στα ΜΜΕ από ψες).

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 23, 2016 18:02

   Γιάννο, σύγκρινε την τελευταία παράγραφο του κειμένου του Βασίλη με το κείμενο που έγραψε πριν τρεις μέρες…

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Μαΐου 23, 2016 20:59

    Που να το βρω τώρα:)

    Μου αρέσει!

    • Μαΐου 23, 2016 21:08

     Ιδού:

     Δυο λόγια από καρδιάς
     ——————————-
     Απέφυγα συνειδητά οποιαδήποτε ανάμιξη στην κομματική προεκλογική αντιπαράθεση. Ομολογώ ότι δεν ήθελα αυτές τις εκλογές. Ήθελα τώρα να συζητούσαμε για την επικείμενη λύση του Κυπριακού.
     Στο παρά πέντε, οφείλω δυο λόγια από καρδιάς για το Christos Christophides:
     – Ο Χρίστος είναι ένας άνθρωπος της γενιάς μου, με παιδεία και ποιότητα, ακαδημαϊκή και κοινωνική.
     – Επέλεξε να υπηρετήσει τις ιδέες του θυσιάζοντας μια καλή θέση στη δημόσια εκπαίδευση όταν για όλους εμάς ήταν αδιανόητο.
     – Πρωτοστάτησε και εκτέθηκε, όταν δεν ήταν ακόμη στη μόδα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.
     – Χειρίζεται με σοβαρότητα και μετριοπάθεια τα θέματα παιδείας εκ μέρους του ΑΚΕΛ.
     – Διατηρεί καθαρή οπτική και δημόσια ρητορική για τη λύση του Κυπριακού.
     – Ξέρει να μιλά, ξέρει όμως και να ακούει.
     – Είναι συντοπίτης μου, από τη Μόρφου.
     – Πιστεύω ότι θα είναι όφελος για την αριστερά, την πολιτική και τον τόπο η παρουσία του στη Βουλή.
     Ο Χρίστος είναι η μία από τις πέντε ψήφους που θα δώσω την Κυριακή για την επαρχία Λευκωσίας. Ο Στέφανος Στεφάνου, ο Yiorgos Loukaides, η Andry Demetriou και η Soula Hadjikyriacou είναι οι άλλες.
     Η ανάρτηση αυτή δεν στοχεύει να επηρεάσει κανένα. Καθένας δίνει λογαριασμό μόνο στη συνείδησή του.

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Μαΐου 23, 2016 21:14

     Ναι, το είχα δει, αλλά δεν πιάνω τη σχέση 🙂

     Μου αρέσει!

 4. Μαΐου 23, 2016 15:59

  τρεις χαμένοι των εκλογών: Στροβολιώτης, Κων Κων, Διονυσίου

  Μου αρέσει!

 5. Μαΐου 24, 2016 09:58

  Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ δεν θα παζαρέψει με κανένα κόμμα για το θέμα της ΠτΒ

  Το ΑΚΕΛ δεν θα εμπλακεί σε διαδικασία παζαρέματος με κανένα κόμμα για το θέμα της διεκδίκησης της Προεδρίας της Βουλής, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

  Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι τις τελικές αποφάσεις του κόμματος θα τις λάβει η κεντρική επιτροπή.

  Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο Αντρος Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ είχε την μεγαλύτερη συσπείρωση, επισημαίνοντας ωστόσο πως, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του κόμματος απείχε από την εκλογική διαδικασία.

  Σημείωσε ότι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έχει αρχίσει σε επίπεδο Γραμματείας και θα ακολουθήσει σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής.

  Ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι σε θέσεις αρχών δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να παίζει με τις τύχες του τόπου και του λαού απλά για να διευρύνει την εκλογική του βάση.

  Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό και σε ενδεχόμενη διαφοροποίηση υποστηρικτών του ΑΚΕΛ από τις θέσεις του κόμματος στο εθνικό θέμα, παραδέχθηκε ότι με βάση μετρήσεις πάνω από 20% φαίνεται να διαφωνεί.

  Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

  Πηγή: ΤΡΙΤΟ ΡΙΚ

  Μου αρέσει!

 6. strovoliotis permalink*
  Μαΐου 24, 2016 10:51

  Η θέση του ΟΠΕΚ
  για το θέμα της Προεδρίας της Βουλής

  Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε. Η νέα σύνθεση της Βουλής είναι γεγονός. Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ, το κεντρικό μήνυμα αυτής της εκλογής είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. Θέλει να δει τις συνομιλίες, όπως διεξάγονται σήμερα στο πιο υψηλό επίπεδο, να αποδίδουν καρπούς. Η κοινωνία έδειξε ότι προκρίνει τη συνεννόηση μεταξύ ιδεολογικά ετερογενών δυνάμεων, με κεντρικό άξονα την επίλυση του κυπριακού.

  Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι τα κόμματα που συνθέτουν το μπλοκ των δυνάμεων της λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οφείλουν να ερμηνεύσουν ορθά το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία. Είναι σαφές ότι παραδοσιακά ζητήματα σύγκρουσης μεταξύ διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, ενώ διατηρούν την αξία τους, δεν προτάσσονται σήμερα από την κοινωνία. Η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα προκρίνει ως επείγουσας σημασίας προτεραιότητα τη συνεργασία και τη συνεννόηση για τη λύση του Κυπριακού.

  Εν όψει αυτών, τα κόμματα που υποστηρίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού μέσα από την υφιστάμενη διαδικασία, θα πρέπει να κάνουν τις αναγκαίες κινήσεις στις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής. Απαιτείται ευρύτητα πνεύματος και υπερβάσεις. Παλαιές πρακτικές και στενοκομματικά πείσματα δεν είναι παραγωγικά. Αντίθετα, θα στείλουν το μήνυμα ότι οι κομματικοί τακτικισμοί και τα κομματικά συμφέροντα παραμένουν κυρίαρχα, παρά την ανοικτή αποδοκιμασία τους από το εκλογικό σώμα στις εκλογές της 22ας Μαίου.

  Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ, η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής θα πρέπει να διευκολύνει την επιθυμούμενη από την κοινωνία συνεννόηση και να θέσει την Κύπρο στο κέντρο των εξελίξεων. Συνεπώς, τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία αποτελούν τους βασικούς πόλους που συσπειρώνουν τις δυνάμεις της λύσης, οφείλουν να συνεννοηθούν για αυτή τη διαδικασία. Και να καταλήξουν σε κοινά αποδεχτό χειρισμό. Με μεγαλοψυχία και ανοιχτό πνεύμα, όπως αρμόζει στις ευθύνες που συνεπάγονται τα πολύ σημαντικά εκλογικά ποσοστά τους, και προ πάντων, οι απαιτήσεις των καιρών.

  24 Μαίου 2016

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 24, 2016 13:56

   «Σφράγισε» Άντρο για προεδρία της βουλής το ΑΚΕΛ

   Μόνο με τον δικό του υποψήφιο, που δεν θα μπορεί να είναι άλλος από τον Γενικό του Γραμματέα Άντρο Κυπριανού θα διεκδικήσει την προεδρία της βουλής το ΑΚΕΛ.

   Αυτό αποφάσισαν το πρωί τα αρμόδια όργανα του κόμματος , ενώπιον των οποίων δόθηκε και οριστικό τέλος στα όποια σενάρια ήθελαν ανοικτό το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να διεκδικούσε μεν την προεδρία της βουλής, αλλά με πρόσωπο και πέραν του Γενικού του Γραμματέα.

   Ανάλογο – χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τελικές αποφάσεις – είναι και το κλίμα στον ΔΗΣΥ όπου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το κόμμα θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την προεδρία της βουλής με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

   Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έρχονται από τον ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ούτε να ακούσει θέλει για στήριξη από τον ΔΗΣΥ του Δημήτρη Συλλούρη, το όνομα του οποίου ακούστηκε ήδη σε διάφορες συζητήσεις, καθώς όπως θεωρεί μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε εμφύλιο πόλεμο εντός του κόμματος.

   Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή η μόνη δυναμική που θα μπορούσε να σταθεί μέχρι τέλους απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι η συνεργασία όλων των υπολοίπων κομμάτων πλήν του ΑΚΕΛ.

   Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρωταρχικό ρόλο θα παίξει το ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του οποίου Νικόλας Παπαδόπουλος, που έχει ήδη πει πως δεν ενδιαφέρεται, φαίνεται να μην είναι αρνητικός σε στήριξη Μαρίνου Σιζόπουλου.

   Κάθετα αρνητικός ωστόσο στην στήριξη Σιζόπουλου από τον χώρο εκτός ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ είναι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

   http://www.reporter.com.cy/vouleftikes/article/66609/sfragse-antro-ga-proedria-tis-boylis-to-akel

   Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Γιατί έχασε το ΑΚΕΛ; Τι πρέπει να κάνουν οι νούσιμες δυνάμεις: Andros for president! | Το Μακεδονικο
 2. ΕΛΑΜίτικα μαθηματικά και άλλα μικρά. | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: