Skip to content

ΕΛΑΜίτικα μαθηματικά και άλλα μικρά.

Μαΐου 23, 2016

Το έχω γράψει ad  nauseam: καμία επιλογή στη δημοκρατία δεν είναι από μόνη της «καλή» ή «κακή», εφόσον προσφέρεται εντός του συστήματος.  Όλες όμως οι επιλογές έχουν συνέπειες, κι αυτές οι συνέπειες αφορούν το σύνολο των ψηφοφόρων, το σύνολο της κοινωνίας, ανεξάρτητα από το ποιοι και πόσοι τις έλαβαν.

1.Έχουμε λοιπόν το ΕΛΑΜ.  Κάπου 13000 συμπολίτες μας του έδωσαν τη ψήφο τους. Τριπλασίασαν τις ψήφους τους σε σχέση με το 2011 και ανέβηκαν στο 3.71% παίρνοντας 2 έδρες.

Η εθνικιστική , ρατσιστική  και γενικώς λαϊκίστικη στάση του ΕΛΑΜ  (γιατί  εκτός από τον εθνικισμό και τον ρατσισμό *δεν* κατέχουν τα λοιπά θέματα), κάνει την είσοδο αυτού του κόμματος στη βουλή προβληματική εξέλιξη, άνκαι οφείλουμε βεβαίως να πούμε πως θα κριθεί από τη συμπεριφορά του – και καθαρίσαμε.

Δεν είναι όμως έτσι. Κάνω μια υπόθεση. Οι 13000 επί των 352000 εγκύρων ψήφων, δεν θα ήταν πολύ περισσότεροι αν η αποχή ήταν λιγότερη.  Αν οι μισοί από τις 190000 των συμπολιτών μας που χαρούμενα επέλεξαν την αποχή, πήγαιναν να ψηφίσουν, τότε το ΕΛΑΜ πιθανόν να μην τα κατάφερνε. Θεωρώ πως η αποχή αφορούσε κυρίως τα μεγάλα κόμματα και έτσι, όσοι επιπρόσθετοι ψηφοφόροι πήγαιναν στην κάλπη, θα λειτουργούσαν αρνητικά σε σχέση με το κόμμα αυτό, αφού στην πρώτη κατανομή αυτό που έχει σημασία είναι οι κομματικές ψήφοι σε σχέση με το σύνολο των εγκύρων.

Με το ΕΛΑΜ στη βουλή, η λογική αντίδραση των λοιπών κομμάτων, του δημοκρατικού ας πούμε, τόξου (ανεξάρτητα αν στο κυπριακό το ΕΛΑΜ δεν διαφέρει και πολύ από άλλα μικρά  κόμματα) θα είναι να βρουν τρόπο συνεργασίας μεταξύ τους,  που κατά το δυνατόν *δεν* θα δίνει σοβαρό ρόλο σε αυτό το κόμμα.

Αρκετά με το ΕΛΑΜ.

2. Με δεδομένη τη δύναμη εδρών των κομμάτων θα επαναλάβω τη θέση του προηγούμενου μου άρθρου: η προσπάθεια για λύση πρέπει να προχωρήσει, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, τα δυο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ πρέπει να συνεργαστούν, πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους, πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες μη – εξάρτησης από τους μικρούς. Αυτό ξεκινά με υπερψήφιση του Άντρου Κυπριανού ως  προέδρου του σώματος.

3. Εκλογικό μέτρο: είναι σαφές πως η προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και στηρίχτηκε μερικώς από το ΑΚΕΛ, *δεν* βγήκε, αφού έχουμε τώρα 8 κόμματα στη βουλή, περισσότερα από την προηγούμενη. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως αντίδραση του εκλογικού σώματος στην αλλαγή του μέτρου, ή μπορεί και να οφείλεται στη γενικότερη προτίμηση των ψηφοφόρων στα κόμματα διαμαρτυρίας, μια φυσιολογική ας πούμε αντίδραση, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ετών.

4.Να σημειωθεί πως παρά το δεδομένο γεγονός πως ο ΔΗΣΥ  θα έπρεπε να είχε το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος,  το ΑΚΕΛ ήταν το κόμμα που είχε τη μεγαλύτερη απώλεια. Με δεδομένο πως αυτό το κόμμα είχε τον πιο έντονο αντιμνημονιακό λόγο, το αποτέλεσμα θα πρέπει να κτυπήσει κάποια καμπανάκια. Ο λογαριασμός «Χριστόφιας» μάλλον πληρώνεται τώρα.

Σχετικό με αυτό είναι και το γεγονός πως ο μονόχνοτος εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης που αναλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της «αντιμνημονιακής μάχης», παραλίγο να μην εκλεγεί.

5.Ο ΔΗΣΥ έχασε σχεδόν 25000 ψήφους, 2 έδρες αλλά βγήκε πρώτος. Επιτυχία υπό τις περιστάσεις. Πολλοί νέοι στα έδρανα του. Δεν θεωρώ όμως πως οι νέοι είναι από μόνοι τους «καλά» νέα. Δεν θεωρώ ας πούμε τον Σόλωνα Κασίνη ως άτομο που έχει τη σοβαρότητα για να φέρει εις πέρας κοινοβουλευτικό έργο, πέραν της ικανότητας του να προβλέπει πόσα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια γκάζι υπάρχει στα 20 χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα, μάλιστα χωρίς γεώτρηση.

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ τιμώρησαν υποψηφίους που είχαν δημιουργήσει «προβλήματα» που είχαν προβληθεί κυρίως μέσω κοινωνικών διχτύων: Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Ευγένιος Χαμπουλλάς έμειναν εκτός, και καλά να πάθουν. Στη Λεμεσό όμως εξέλεξαν και μάλιστα  με πολύ καλά νούμερα την κυρία Ελένη Σταύρου, που σπούδασε «πολεμολογία» και τα «απρόσιτα». Μα είμαστε σοβαροί τώρα;

6.Εύφημος μνεία πρέπει να γίνει στον Γιώργο Περδίκη. Είκοσι χρόνια αργότερα ήταν ψες συγκινημένος.  Δικαιολογημένα, γιατί κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά θα έχει τώρα και δυνατό σύντροφο στη βουλή. Διαφωνώ σχεδόν με όλες τις πολιτικές του Γιώργου Περδίκη, διαφωνώ πλήρως και με τον δημαγωγικό του τρόπο. Αντικειμενικά όμως, έχει επιτύχει στο σκοπό του. Η ευχή μου θα ήταν έστω και τώρα να γίνει πραγματικά χρήσιμος και εποικοδομητικός….

7.Η ΕΔΕΚ όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Βασικά συνετρίβη, αλλά μην νομίσετε πως το υφάκι του Μαρίνου θα αλλάξει.

8.Η νίκη ανήκει στον Νικόλα. Το ΔΗΚΟ δεν θα μπορεί μεν από μόνο του να «ελέγχει», δεν ελπίζω πως θα μπορεί και να χτίζει όμως.

9.Για Συμμαχία και Αλληλεγγύη δεν αναμένω τίποτα. Προβληματικά αρχηγικά κόμματα, κόμματα των συνθημάτων και της απέραντης βολικής κριτικής, δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε θετική συνεισφορά στη βουλή. Η Συμμαχία εξέλεξε την κυρία Άννα Θεολόγου που δηλώνει οικονομολόγος. Την παρακολούθησα σε διάφορες δηλώσεις, η κοπέλα δεν είναι επιστήμων, είναι συνθηματολόγος.

10.Τέλος: οι προοπτικές για τη λύση δεν είναι καλές. Πλην ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όλα τα άλλα κόμματα έχουν προβληματικές θέσεις στο Κυπριακό. Αν πάμε σε δημοψήφισμα και πρέπει να ακούμε 2+6 εκπροσώπους κομμάτων από το πρωί μέχρι το βράδυ να μας αναλύουν τις πτυχές της λύσης, να ξέρετε από τώρα πως πάμε για νέο ΟΧΙ. Ίσως θα πρέπει να αλλάξει ο κώδικας προβολής των κομμάτων.

 

Η ζωή δεν τέλειωσε χτες. Πολλά συμπεράσματα μπορούν να βγουν για το αν και πόσο αξίζει να νοιάζεσαι για τα κοινά. Ακόμη και η όποια προσωπική απόφαση όμως δεν επηρεάζει το ευρύτερο σύστημα. Θα συνεχίσουμε με ό,τι έχουμε επιλέξει.

Advertisements
3 Σχόλια leave one →
 1. mike permalink
  Μαΐου 23, 2016 17:26

  συγγνώμη αλλά το να αναφερεσαι ειρωνικα στο war studies του kings college φανερωνει αχαπαροσυνη!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Μαΐου 23, 2016 19:54

  Όσον αφορά την Θεολόγου.Μου είπε ότι δεν την θέλει ο Λιλλήκας….μετά την είδαμε στην Αλληλεγγύη και ενοχλημένη διότι η Αλληλεγγύη έγινε κόμμα επέστρεψε στο παλιό της κόμ
  μα ως<> και εκλέχτηκε!Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά ήταν στην εκπομπή του Παύλου Μυλωνά γνωστού υποστηρικτή της Συμμαχίας.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: