Skip to content

Όπου οι λυσοφοβικοί νομίζουν πως βρισκόμαστε ακόμη στο 2004.

Σεπτεμβρίου 5, 2016

Όχι μόνο ημερολογιακά, αλλά και «ατμοσφαιρικά», τότε δηλαδή που η δεσπόζουσα απορριπτική άποψη είχε αναδειχθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο αφού γύρευε τρόπους να καλύψει την ανεπαρκή του διαπραγμάτευση.

Τότε που δεν ακούστηκε σχεδόν καθόλου η άλλη άποψη για ένα σχέδιο με πολλά τρωτά, το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ αντικείμενο σοβαρής συζήτησης, αφού δεν «επιτρεπόταν».

Κάποιοι λοιπόν, νομίζουν πως είναι σε θέση να το ξανακάνουν. Το πιο κάτω κείμενο κυκλοφορεί ευρέως, από γνωστούς απορριπτικούς – εθνικιστικούς – λυσοφοβικούς κύκλους (είναι η ελληνική βερσιόν, υπάρχουν ανάλογα και στα τούρκικα,  – και δεν θα παραξενευτώ αν γράφτηκαν από τα ίδια άτομα που θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στην Κύπρο και να σκοτώσουν κάθε προοπτική. Εννοείται  πως είναι ξεκάθαρο ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με αυτές τις προσπάθειες!)

Το κείμενο λοιπόν δεν σηκώνει ιδιαίτερη ανάλυση. Είναι ένα συνονθύλευμα μισής αλήθεια, πολλών ψεμάτων, ανακριβειών, και κυρίως παντελώς αρνητική ερμηνεία σε κάθε παράγραφο.

Φυσικά, έχει σημεία που μοιάζουν με αληθινά, και αυτό για ένα πολύ απλό λόγο: όλοι οι πρόεδροι της ΚΔ συμφώνησαν στη μορφή της λύσης: Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Και οι τρεις βασικοί προεδρικοί υποψήφιοι την τελευταία φορά, στήριζαν ΔΔΟ, όλα τα κόμματα πλην ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ την στηρίζουν, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας επίσης. Ε, ναι,  είναι αλήθεια πως τα δυο συνιστώντα κρατίδια θα έχουν τις βουλές τους….

Δεν πρόκειται να καταπιαστώ με οποιοδήποτε σημείο του κειμένου αυτού ξεχωριστά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι: δεν είναι χρήσιμη η ενασχόληση με κείμενα εξωφρενικής προπαγάνδας –εδώ ανεβαίνει για αρχείο και ενημέρωση για όσους καλόπιστους πέσουν θύμα.

Να σημειώσω πως όπου το είδα αναρτημένο δεν υπάρχει πηγή, δεν υπάρχει συγγραφέας δεν υπάρχουν παραπομπές! Η γνώμη μου; Κάποιο από τα κόμματα που πήγαν να ενημερωθούν από τα έγγραφα στο προεδρικό, (νομίζω Οικολόγοι και ΕΛΑΜ μέχρι στιγμής), είπαν να κάνουν και μια «πατριωτική» ενέργεια, και έκατσαν και έγραψαν αυτό το ανώνυμο κείμενο, και μερίμνησαν να διοχετευτεί μέσω εκείνων που μπορούν καλύτερα να εξυπηρετήσουν τα σχέδια όσων θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στο νησί.

Να θυμάστε: επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα μέχρι στιγμής. Η διαδικασία συνεχίζεται, φτάνουμε φαίνεται στο τέλος, αν συμφωνήσουν (δεν είναι ποτέ σίγουρο), αν καταλήξουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο πιστεύουν και θα στηρίξουν οι δυο ηγέτες, αυτό θα γίνει, θα ακούσουμε θα κρίνουμε με στοιχεία, όχι με τρομοκρατική προπαγάνδα και θα αποφασίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες μας.

 

Μετά τη λύση

 

Τι δεν μας λεν οι απολογητές της Τουρκικής έμπνευσης ΔΔΟ για το τι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα:

– Έχει ήδη συμφωνηθεί ότι το νέο κράτος θα συνίσταται από δυο κρατίδια (αυτή είναι η συμφωνημένη ονομασία τους) με χωριστές Βουλές, χωριστούς Προέδρους και κυβερνήσεις, χωριστά Συντάγματα και χωριστή εσωτερική ιθαγένεια.

– Τα δυο κρατίδια θα έχουν διαφορετική επίσημη γλώσσα (Ελληνικά για το Ελληνικό κρατίδιο και Τουρκικά για το Τουρκικό).

– Τα δυο συνιστώντα κρατίδια θα έχουν το κατάλοιπο εξουσίας, δηλαδή τα κρατίδια θα έχουν όλες τις εξουσίες που έχει ένα κανονικό κράτος τις οποίες θα ασκούν χωριστά και κυριαρχικά στην εδαφική επικράτεια τους, πλην των εξουσιών που ρητά επιφυλάσσονται για την κεντρική διοίκηση.

– Έτσι, οι χωριστές βουλές θα ασκούν η κάθε μια στη δική της επικράτεια ουσιαστικά όλες τις εξουσίες που ασκούν σήμερα η Κυπριακή βουλή και η βουλή του ψευδοκράτους αντίστοιχα με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της κεντρικής διοίκησης. Για παράδειγμα η παιδεία των Ελλήνων που θα κατοικούν στο Τουρκικό κρατίδιο θα ελέγχεται από την κυβέρνηση του Τουρκικού κρατιδίου και από τον Τούρκο Υπουργό Παιδείας του Τουρκικού Κυπριακού Κρατιδίου (αυτός θα είναι ο τίτλος του) και θα διέπεται από τις αρχές του Ατατούρκ (όπως προβλέπει το Σύνταγμα του Ψευδοκράτους, προέβλεπε το σχέδιο Ανάν και θα προβλέπει το Σύνταγμα του Τουρκικού Κρατιδίου που θα κληθούμε να εγκρίνουμε στο δημοψήφισμα).

– Το Φ.Π.Α. όμως θα το διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος με ένα 85-90% των εισοδημάτων να προέρχονται από τους Ελληνοκύπριους έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί ένας μόνιμος (για το προβλεπτό μέλλον) μηχανισμός διοχέτευσης χρημάτων από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου στο Τουρκικό κρατίδιο. Έτσι έχει ήδη συμφωνηθεί ότι ένα 10-15% από το ΦΠΑ που θα εισπράττεται από το Ελληνικό κρατίδιο θα δίνεται ως επιχορήγηση στο Τουρκικό κρατίδιο (αυτό που λέμε και κερατάδες και δαρμένοι). Σε απόλυτους αριθμούς θα πληρώνεται από την τζέπη του Ελληνοκύπριου φορολογούμενου στους αδελφούς Τούρκους (εκ των οποίων σχεδόν 4 στους 10 θα είναι έποικοι) 150 – 200 εκατομμύρια το χρόνο σε επιχορηγήσεις, από τις οποίες ελάχιστο ποσό θα επιστρέφει στη δική μας οικονομία. Πέραν τούτου, το 45% περίπου του μισθολογίου της κεντρικής διοίκησης που θα καταβάλλεται κυρίως από τους δικούς μας φόρους επίσης θα πηγαίνει στους αδελφούς Τούρκους (Τουρκοκύπριους και Τουρκοέποικους). Το σημερινό Τουρκικό παρασιτικό ψευδοκρατόδιο συνεπώς θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά τη συντήρηση του θα την αναλάβουμε εμείς απαλλάσσοντας από αυτό το βάρος την μαμά Τουρκία.

– Πέραν των 60-75.000 εποίκων που θα παραμείνουν ως πολίτες του νέου κράτους θα παραμείνουν και όλοι οι άλλοι έποικοι (30-40.000 περίπου) με μόνιμο δικαίωμα παραμονής και άρα η αναλογία 4-1 δεν θα ισχύει ούτε την μέρα εφαρμογής της νέας διευθέτησης. Οι συγκεκριμένοι οικονομικοί μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από την κατοχική δύναμη στα πλαίσια ενός αναγνωρισμένου εγκλήματος πολέμου και αν βρίσκονταν χωρίς χαρτιά σε οποιοδήποτε πολιτισμένο θα απελαύνονταν πάραυτα χωρίς να τίθεται θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς όμως δεχτήκαμε να τους κρατήσουμε όλους. Όσοι έποικοι μόνιμοι κάτοικοι κάνουν παιδιά με πρόσωπο που έχει κυπριακή υπηκοότητα, τα παιδιά αυτά θα αποκτούν και αυτά αυτόματα την Κυπριακή υπηκοότητα ανεξάρτητα από τις πρόνοιες περί αναλογίας 4-1 η οποία αναλογία έχει ήδη συμφωνηθεί ότι θα αναπροσαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη τη δημογραφική εξέλιξη των δυο πληθυσμών.

– Για τις τρεις ελευθερίες διατηρείται μια εποικοδομητική ασάφεια για να μη χαθεί το μομέντουμ, όμως το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει καμιά ενεργός προσπάθεια ενθάρρυνσης της εγκατάστασης Ελλήνων στο Τουρκικό κρατίδιο. Αντίθετα υπάρχει ενεργός προσπάθεια να αποθαρρυνθεί κάτι τέτοιο με την απόλυτη συμφωνία της δικής μας πλευράς. Δεν υπάρχει δηλαδή η παραμικρή προσπάθεια αυτού που ονομάζομαι ethnic cleansing reversal (αντιστροφή της εθνοκάθαρσης – ψάξτε το στο google) το οποίο δεν τέθηκε ποτέ καν στο τραπέζι από τον πρόεδρο μας αφού δεν τη θεωρεί αναγκαία για να «πουλήσει τη λύση» (δικά του λόγια στα εισαγωγικά). Η μόνη περίπτωση να αποδεχτεί ο Ακιντζί να μην θέσει επίσημους περιορισμούς στο δικαίωμα εγκατάστασης, οικονομικής δραστηριοποίησης και περιουσίας είναι αν έχει πεισθεί από τον Αναστασιάδη, και είναι σε θέση και ο ίδιος να πείσει τους ψηφοφόρους του, ότι είναι τέτοια τα πρακτικά εμπόδια στην εγκατάστασης Ελλήνων στο Τουρκικό κρατίδιο ώστε στην πράξη η επιστροφή των Ελλήνων θα είναι μηδαμινή.

– Οι ελάχιστοι Έλληνες που θα επιστρέψουν είναι άγνωστο αν θα έχουν πολιτικά δικαιώματα και αν ναι, τι είδους (με το Ανάν όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου ούτε αζάδες δεν μπορούσαν να εκλεγούν αν δεν μιλούσαν Τούρκικα). Είναι ακόμα άγνωστο το ακριβές καθεστώς τους (ο Ακιντζί μιλά για διάφορες κατηγορίες καθώς και για τουρίστες και εξοχικά).

– Το Τουρκικό κρατίδιο θα έχει δική του σημαία και δικό του ύμνο, και θα διατηρεί δικές του εξωτερικές σχέσεις. Το ελάχιστο αυτές θα αφορούν σε θέματα πολιτισμού, οικονομίας και αθλητισμού (ξεχάστε λοιπόν τα ενιαία πρωταθλήματα και μάθετε να ζείτε με τις διαφημίσεις «Visit Northern Cyprus» όταν ταξιδεύετε σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες). Δεν έχουν συμφωνηθεί τα υπόλοιπα θέματα στα οποία τα κρατίδια θα έχουν αυτόνομο δικαίωμα διατήρησης διεθνών σχέσεων και συμφωνιών στο όνομα του κρατιδίου.

– Δεν μας έχουν πει ακόμα τι θα γίνει με τα αυθαίρετα Τουρκικά τοπωνύμια των κατεχόμενων περιοχών. Από τη στιγμή που δεν προβλέπεται ρητά ότι ο καθορισμός τους εμπίπτει στις εξουσίες του κεντρικής διοίκησης, τότε αυτά θα ορίζονται από συνιστώντα κρατίδια. Οπότε οι Κυθραιώτες μάθετε να προφέρετε το Değirmenlik για να ξέρετε τι να απαντάτε όταν σας ρωτούν από που κατάγεστε.

– Όλες ουσιαστικά οι δομές του ψευδοκράτους καθώς και όλοι σχεδόν οι νόμοι του και οι αποφάσεις του παραμένουν ως έχουν, αναγνωρίζονται και νομιμοποιούνται. Απλά θα αλλάξει η ταμπέλλα – το TRNC με κόκκινα γράμματα και το μισοφέγγαρο θα αντικαταστήσει το TCS με τα ίδια κόκκινα γράμματα και το ίδιο μισοφέγγαρο.

– Κατά τα άλλα οι Τούρκοι επιμένουν σε Τουρκικές εγγυήσεις και σε παραμονή Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στην Κύπρο.

– Σε κεντρικό επίπεδο οι διαφωνίες μεταξύ των κοινοτήτων θα λύνονται ουσιαστικά με κλήρωση (!!!) (κάτι που θα οδηγήσει τον όλο μηχανισμό στην κατάρρευση σε θέμα μηνών).

– Δεν έχει γίνει λόγος για το πως θα ρυθμιστούν οι Τουρκικές αξιώσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

– Το περιουσιακό παραμένει ανοιχτό, όπως και το θέμα του ύψους των αποζημιώσεων, ο τρόπος καταβολής τους, το ποιος θα εγγυηθεί την καταβολή τους, που θα εξευρεθούν οι πόροι και τι θα γίνει αν τελικά το κράτος δεν μπορέσει να ανταποκριθεί. Οι μέχρι τώρα «κατηγοριοποιήσεις» εκ των πραγμάτων αποκλείουν την επιστροφή. Το νεώτερο είναι ότι το ιδιοκτησιακό δικαίωμα δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποκατάστασης της περιουσίας αν δεν συνδέεται με συναισθηματικό δεσμό (!!!).

– Κατά τα άλλα το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας της λύσης παραμένει στον αέρα (ξέρουμε ότι με το Ανάν θα είχαμε χρεωκοπήσει στην πρώτη πενταετία και οι πρόσφυγες θα έπαιρναν για τις περιουσίες τους που θα μεταβιβάζονταν στους Τούρκους αέρα κοπανιστό).

– Και φυσικά άλλο Γερμανική Ομοσπονδία και άλλο Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία η οποία στις ελάχιστες περιπτώσεις που επιχειρήθηκε απέτυχε παταγωδώς.

– Ως επίσης, άλλο Ελβετία και Βέλγιο όπου οι ρυθμίσεις που έγιναν σεβάστηκαν την ιστορία και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και άλλο μια διευθέτηση που θεμελιώνεται στα δημογραφικά δεδομένα που προέκυψαν σαν αποτέλεσμα της βίαιης εκρίζωσης του γηγενούς πληθυσμού στα πλαίσια ενός συνεχιζόμενου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Αυτά και καλή ψήφο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: