Skip to content

Οι εγγυήσεις τζιαι οι εγγυήσεις!

Ιανουαρίου 23, 2017

Έχω γράψει ξανά πως θεωρώ το θέμα των εγγυήσεων συμβολικό, ως μια (σχετικά) άνευ σημασίας πτυχή του Κυπριακού (έστω και αν είναι θέμα τεράστιας συμβολικής – ψυχολογικής σημασίας και για τις δυο κοινότητες). Πλέον σημαντικές πτυχές θεωρώ ότι είναι η λειτουργικότητα και η οικονομική επάρκεια του νέου συστήματος που θα ισχύει στη μετεξελιγμένη ΚΔ. Αυτά θα είναι τα χαρακτηριστικά και οι παράμετροι που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινή μας ζωή, στη δουλειά μας, στον οικονομικό μας προγραμματισμό, στις επαφές μας με τις διάφορες βαθμίδες της κυβέρνησης.

Αυτά, σαν να είναι αόρατα! Δεν βλέπεις τίποτα στο δημόσιο διάλογο, και ειδικά απουσιάζουν παντελώς από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν έντονη όμως άποψη μόνο για το θέμα …των εγγυήσεων.
Στο χτεσινό της άρθρο στον Πολίτη, η Κατερίνα Ηλιάδη κάνει μια ενημερωμένη, πιστεύω περιγραφή της κατάστασης που υπάρχει τώρα στις συνομιλίες. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι η αυτή η αναφορά: «Επιπλέον, η Άγκυρα ξαφνικά διαμηνύει ότι είναι κόκκινη γραμμή, και μάλιστα πιο σημαντική και από αυτήν των εγγυήσεων, το να ισχύουν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες (διακίνηση, διαμονή, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας) και για τους Τούρκους υπηκόους.»

Αυτό το γνωρίζει η Άγκυρα πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γίνει αποδεκτό. Η ΚΔ είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών δεν είναι θέμα που μπορεί να συμφωνηθεί στις συνομιλίες, η Τουρκία μπορεί να είναι μόνο *Τρίτη* χώρα σε σχέση με την ΚΔ και την ΕΕ μετά τη λύση.
Γιατί το θέτει τόσο έντονα τότε; Αν τα πράγματα πάνε καλά, το θέτει και το αναβαθμίζει για να το αποσύρει την τελευταία στιγμή και να διεκδικήσει ανταλλάγματα. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, το θέτει για να σκοτώσει τη διαδικασία, ο σουλτάνος φαίνεται δεν ενδιαφέρεται να το λύσει αυτή την περίοδο.

Τείνω όμως να πιστεύω πως ισχύει η πρώτη εκτίμηση, γιατί οι τούρκοι δεν μας έδειξαν ποτέ πως είναι χαζοί. Ζητούν κάτι που δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό, άρα…..

Άρα αυτό το θέμα δεν πρόκειται να σκοτώσει τη διαδικασία. Αντίθετα, οι εγγυήσεις μπορούν. Δημοσιεύτηκε ήδη μια πρόταση της δικής μας πλευράς περί «προσωρινής στάθμευσης ξένων στρατευμάτων επί του Κυπριακού εδάφους». Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, και αυτό λογικά μπορεί να γίνει αποδεκτό από όσους θέλουν πραγματικά τη λύση. Το θέμα είναι πως με την μονοπώληση του δημοσίου διαλόγου από το θέμα των εγγυήσεων, ο κόσμος αναμένει να ακούσει κάτι μόνο για αυτό, και βοηθούντων και των πλείστων ΜΜΕ και των απορριπτικών, βρίσκεται σε διάσταση με τη συμβιβαστική επίσημη στάση της πλευράς μας. Εκείνο που αναμένει ο κόσμος είναι μια μαξιμαλιστική και πλήρης επιτυχία σε αυτό το θέμα.

Αυτό *δεν* γίνεται και δεν θα γίνει. Και αν δεν γίνει, ίσως να κριθεί πως είναι τόσο σοβαρή εξέλιξη που να αναγκάσει και τη δική μας επίσημη πλευρά, να κρίνει πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Φοβάμαι πως τα πράγματα δρομολογούνται προς εκείνη την κατεύθυνση.

Μια τέτοια κλιμάκωση και αδιέξοδο θα έλεγε κάποιος πως είναι κάτι αρνητικό.

Από την άλλη, αδιέξοδο και ανατροπή *λόγω* αυτού του ζητήματος, θα ήταν εξόχως βολική. Για όλες τις πλευρές.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: