Skip to content

Φίλτρα.

Φεβρουαρίου 17, 2017

Προσπαθώ να φιλτράρω τις σημερινές δηλώσεις – ενέργειες. Μετά από το χτεσινό πολύ αρνητικό συμβάν.

Κατ’ αρχάς βγαίνει κάτι το ανησυχητικά γραφικό. Διαβάζοντας τις αφηγήσεις των Λεμεσιανών για το τι έγινε και πως έγινε και πως φτάσαμε στη διακοπή, ακούσαμε για διάλειμμα τσιγάρου, για πόρτες που βρόντηξαν, για καλή διάθεση από τη μια αλλά υποψία πως ο ένας ήρθε για να φύγει – δεν δημιουργείται η καλύτερη εικόνα, ειδικά μετά από τόσο καιρό.

Δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης, η παγίδα που έστησε το ΕΛΑΜ, οι θλιβεροί χειροκροτητές των φασιστών και η δειλία του ΔΗΣΥ, έδωσε στην άλλη πλευρά πάσα λουκούμι. Η άλλη πλευρά, που επαναλαμβάνω, τελευταία βρισκόταν εν αδίκω: και για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών αλλά και διαδικαστικά, αφού φαίνεται μπήκαν όλα στο ράφι μέχρι να γίνει ο σουλτάνος μεγαλύτερος σουλτάνος στη θέση του σουλτάνου. Δεν υποτιμώ όμως ούτε τη σημασία που έχει για τους ΤΚς η ουσία του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως σημασία έχει η μεγάλη εικόνα και κρίνω πως Νίκαρος και Μουσταφά, την αγνόησαν.

Εδώ να σημειώσω πως ήδη άρχισαν κάποιοι να κάνουν κριτική για τον Νίκαρο, για τον ΔΗΣΥ (είπαμε πιο πάνω), πως ο νους τους είναι αλλού, πάει τέλειωσε η προσπάθεια, έδειξαν και αυτοί την πραγματική τους εικόνα. Διαφωνώ. Δεν ξέρω που (και αν) θα καταλήξουμε αλλά οι προσπάθειες του Νίκαρου ήταν οι πιο συγκροτημένες, οι πιο συλλογικές, οι πιο ολοκληρωμένες που έγιναν μέχρι τώρα. Με τη στήριξη του Αβέρωφ που προσπαθούσε ταυτόχρονα να κρατήσει και τις ισορροπίες στο κόμμα. Αν αποτύχουμε θα είναι κρίμα, και φυσικά, όλοι οι πολιτικοί θα κοιτάξουν μπροστά – αυτή είναι η δουλειά τους, αλλά προς θεού, να μη μηδενίσουμε μέσα στη δικαιολογημένη οργή και το θυμό μας την πάρα πολλή δουλειά που έγινε μέχρι τώρα.

Εγώ θα πιστώσω τον Νίκαρο και με κάτι άλλο: μπορεί να του έκανα και εγώ κριτική για το γεγονός πως δεν δούλεψε αρκετά στον τομέα της κουλτούρας λύσης, δεν κατέβηκε στον κόσμο, δεν προσπάθησε έγκαιρα να «πουλήσει» τη λύση. Με τα όσα έχουμε δει, κυρίως τους τελευταίους μήνες, είχε δίκιο – τουλάχιστον αν το έκανε συνειδητά και κατ’ επιλογήν.

Είμαστε όμως σε μια άσχημη στιγμή. Που ακολουθεί αρκετές άλλες κακές στιγμές. Τι κάνουμε και πως; Οι δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τους δυο, ήταν ακόμη στο αγκρισμένο στυλ, ήταν ακόμη «σκληρές» αλλά κανείς εκ των δυο δεν μίλησε για το τέλος της διαδικασίας, ή δεν τόλμησε να το κάνει. Τα φίλτρα που χρησιμοποίησα όμως έδωσαν κάποιες όχι και τόσο θετικές ενδείξεις: ναι, δεν έκλεισε κανείς την πόρτα, αλλά το έκαναν γιατί θέλουν πραγματικά να προχωρήσουν, ή τους νοιάζει να μην τους αποδοθεί η ευθύνη της κατάρρευσης;

Τείνω να πιστεύω πως είναι το πρώτο.

Και αυτό υποστηρίζεται επίσης και από μια άλλη σειρά εξελίξεων. Η πρόταση νόμου που έστειλε ο ΔΗΣΥ στη βουλή για να γίνεται δηλαδή το αυτονόητο, να αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας και όχι ο εκάστοτε λαϊκισμός και αμπαλατοσύνη κάποιων βουλευτών για το τι γίνεται μέσα στις σχολικές αίθουσες είναι κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Too little, too late, θα πουν κάποιοι και θα έχουν δίκιο.

Και αν όλα αυτά μπορεί να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποφυγής ευθυνών για τους ηγέτες ή/και προετοιμασίας του εδάφους για την προεκλογική από Νίκαρο/ΔΗΣΥ, ήρθε το ΑΚΕΛ να δείξει πως μπορεί και να μην είναι και έτσι: ο Άντρος Κυπριανού έκανε σήμερα περιοδεία στον βορρά και είδε σημαντικούς Τκς πολιτικούς και παράγοντες. Είμαι σίγουρος πως πήρε και έφερε σημαντικά μηνύματα. Ε, το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα συμφέρον να βοηθήσει ή να στηρίξει γενικά τον Νίκαρο και τον ΔΗΣΥ. Οι πρωτοβουλίες του Άντρου λοιπόν, μόνο ένα στόχο πρέπει να είχαν: την επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Α, και για να εξηγούμαστε, σε αυτό το κείμενο αναφέρομαι στους σοβαρούς της παρέας. Οι άλλοι; Πραγματικά ανεκδιήγητοι!

Είμαι σίγουρος πως θα περάσετε και εσείς αυτό το κείμενο από τα δικά σας φίλτρα. Αν σας βγάλουν προειδοποίηση για ευσεβοποθισμό, να πιθανολογήσετε πως κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: