Skip to content

Το λύσαμε; Όχι βέβαια, αλλά….

Ιουνίου 1, 2017

Έχω γράψει αρκετές φορές πως δεν πιστεύω πως η παρούσα διαδικασία για το Κυπριακό είναι δυνατόν να τερματιστεί μια κακή πρωία, να πάνε όλοι στα γραφεία τους και να συνεχίσει η ζωή μας ως να μην άλλαξε τίποτα. Αυτό κυρίως για τους εξής λόγους:

1. Η διαδικασία ήταν από την αρχή και με πολλή έμφαση, «Κυπριακής» ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει πως ξεκίνησαν, προχώρησαν έκαναν πρόοδο εκεί που μπόρεσαν *μόνοι* οι δυο ηγέτες. Με τη θέληση και τις ικανότητες τους στη διαπραγμάτευση. *Κυρίως* τη θέληση τους. Είναι σαφές πως από τη στιγμή που αυτό το συστατικό έλειψε, άρχισαν τα προβλήματα.

2. Όλοι γνωρίζουν (έστω και αν η πλευρά μας κάνει μωρίστικα παράπονα), πως άνευ λύσης, με τα δρομολογημένα γεγονότα στην ΑΟΖ μας, τον χαρακτήρα του Ερντογάν και την έφεση του να κάνει ό,τι κόψει το μυαλό του ανεξαρτήτως νομιμότητας, θα έχουμε σίγουρη την ένταση και την κρίση. Αυτό δεν συμφέρει σε κανέναν και άρα νομιμοποιούνται όλοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποτρέψουν.

Σε αυτά θα προσέθετα και τον χαρακτήρα και ικανότητες του Εσπεν Μπαρθ Ειντε. Ο άνθρωπος είναι ο ικανότερος εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ που είχαμε ποτέ. Όχι μόνο γιατί έχει φοβερή υπομονή, αλλά και γιατί έχει το χάρισμα να βάζει από το ένα αυτί και να βγάζει από το άλλο χωρίς να κρατεί κακία. Όταν την Παρασκευή ανακοινωνόταν ο τερματισμός του πήγαινε – έλα μεταξύ των δυο ηγετών, δεν μπορούσα να δεχτώ πως τα παράτησε.

Οι διαρροές πως στην Τουρκία βρήκε μάλλον θετική ανταπόκριση (έστω και αν οι δημόσιες δηλώσεις του Κοτζιά στην Αθήνα ήταν καθόλα αντιπαραγωγικές), έδωσαν μια ιδέα για το πώς μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα.

Η πρόσκληση στη ΝΥ σημαίνει πως ο Γκουτέρες κάτι έχει στο μυαλό του. Στην καλύτερη περίπτωση έχει πράγματι μηνύματα πως υπάρχει περιθώριο να τα βρούμε, στην χειρότερη έχει υποχρέωση να φέρει εις πέρας αυτή τη διαδικασία αποδίδοντας και ευθύνες αν χρειαστεί – λαμβάνοντας υπόψιν τα σημεία 1 και 2 πιο πάνω.

Μπορώ να φανταστώ ένα διάλογο του στυλ:

Κύριοι, ξεκινήσαμε, προχωρήσατε καλά, φτάσαμε μέχρι εδώ, κάνατε μεγάλη πρόοδο, μένουν εκκρεμή αυτά τα ζητήματα.

Πιστεύετε πως μπορείτε να τα βρείτε;

Αν η απάντηση είναι ναι, θα τους πέψει από βδομάδας στη Γενεύη.

Αν η απάντηση είναι όχι, θα τους πει, να πάτε στο καλό, και θα εξηγήσω *εγώ* τι έγινε.

Advertisements
2 Σχόλια leave one →
  1. Ιουνίου 2, 2017 17:21

    Ο μόνος τρόπος να βρεθεί η πολιτική βούληση να λυθεί το κυπριακόν είναι να καταλάβει ο Αναστασιάδης ότι πρόεδρος της μισής Κύπρου δεν φκαίννει ξανά ενώ της Κύπρου ολόκληρης φκαίννει. Τόσον απλόν. Αν μπορείτε, δώστε του να καταλάβει. Στην δεύτερην περίπτωσην θα τον εψήφιζα ακόμα τζ̆αι γώ που αντιπαθώ την πολιτικήν του στους άλλους ούλλους τομείς, διότι θα είναι ο μόνος που θα μπορεί να εφαρμόσει την λύση. Αν δεν την εφαρμόσει, θα του αξίζει τζ̆αι βραβείο νόμπελ ειρήνης. Διερωτούμαι όμως αν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλον που τα εκατομμύρια που θα κληροδοτήσει των κόρων του τζ̆αι των γαμπρούδων του. Εάν τούτα ούλλα που παριστάνει δεν τα κάμνει απλά διότι είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για να μπορεί να σατσ̆ιάζει άνενοιας το συνάφιν του € που πλεονεκτικήν θέσην ισχύος.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: