Skip to content

Ναι, κάτι δεν πάει καλά (2)

Ιουλίου 30, 2017

Καλός ύπνος και πρωινό ξύπνημα. Ήδη διάβασα και εφημερίδες. Τρία συμπεράσματα:

1. Αν η ΔΔΟ ήταν η άμυνά μας στην κατοχή και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, μπορούμε ευθέως να παραδεχτούμε πως επί Νίκου Αναστασιάδη έχουμε ηττηθεί κατά κράτος. Πάει η ΔΔΟ είτε δεχτεί κάποιος πως μέχρι και σχέδιο Γκουτέρες υπήρχε, όπως γράφει η Κατερίνα Ηλιάδη σήμερα στον Πολίτη με ξεκάθαρο το τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα κάλυπτε όλους – έστω και αν υπήρχε διαφωνία στο *πως* θα φτάναμε εκεί. Το ίδιο ισχύει και στην άλλη περίπτωση, αφού την πιο πάνω ερμηνεία δεν την δέχεται η πλευρά μας λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν άφησε να εννοηθεί η Τουρκία πως μπορούσε να δεχτεί αυτά που ισχυρίζεται ο ΟΗΕ πως ήταν *δυνατόν * να ήταν μέρος της τελικής διευθέτησης. Από όσο αντιλαμβάνομαι βεβαίως, ακόμη και αν ισχύει η δική μας ερμηνεία, δεν υπήρχε λόγος να καταρρεύσει η διάσκεψη. Θα μπορούσε να ζητηθεί διάλειμμα- το είχαμε κάνει ξανά- ή να δεχτούμε αναβάθμιση της διάσκεψης σε επίπεδο πρωθυπουργών. Κάτι, που θα λειτουργούσε ως εχέγγυο επιτυχίας και εξασφάλισης «σωστής» λύσης, σε αντίθεση με ό,τι διαρρέει η πλευρά μας.

2. Λαμβανομένων υπόψιν των ανωτερω, και όσο γνωρίζω την πολιτική πορεία του Νίκου Αναστασιάδη κρίνω πως επέδειξε δειλία, ακατανόητη αρνητικότητα και έλλειψη οράματος. Και επειδή επιμένω να παραμένω βλακωδώς ορθολογιστής ψάχνω ακόμη να βρω το γιατί. Γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι; Η μόνη «λογική» εξήγηση είναι οι δημοσκοπήσεις. Δεν θα περνούσε λέει η λύση, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε υποσχεθεί πως θα έφερνε σχέδιο που θα κέρδιζε την πλειοψηφία σε ένα δημοψήφισμα. Και καλά είχε κάνει. Εδώ βεβαίως τίθενται και άλλα ζητήματα. Τι έκανε η κυβέρνηση 4 χρόνια για να κτίσει κουλτούρα λύσης και συμβιβασμού; Ας το αφήσουμε όμως αυτό. Ένα δημοψήφισμα δεν έχει ποτέ εγγυημένο αποτέλεσμα. Και είναι αφέλεια να αναμένεις πως σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση θα πάρεις τέτοιο τέλειο αποτέλεσμα που να μπορέσεις να το «πουλήσεις » στον κόσμο χωρίς καμία προσπάθεια. Κρίνω όμως πως αφού ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ο ίδιος καταφέρει να βελτιώσει όλες τις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν που είχε στηρίξει το 2004 – εκτός ίσως του εδαφικού, θα είχε ένα εξαιρετικά καλό χαρτί στο χέρι. Πέραν τούτου, η στήριξη της κυβέρνησης, του ΔΗΣΥ του ΑΚΕΛ και της ισχυρής κάτω από τις περιστάσεις κοινωνίας των πολιτών υπέρ της λύσης, θα έδινε ένα δύσκολο αλλά βατό αγώνα για την πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

3. Στη συνάντηση με τη #unitecyprusnow ο ΠτΔ ανέφερε το λογικό επιχείρημα πως αν τον ένοιαζε η εξουσία, θα πήγαινε με τα χίλια στη λύση αφού αυτό θα του έδινε αυτόματα άλλη μια θητεία. Σωστό αυτό. Δυστυχώς όμως δεν τεκμηριώνεται από την όλη του συμπεριφορά. Η σκλήρυνση των θέσεων του η προβολή προαπαιτουμένων για να επιστρέψει στις συνομιλίες που γνωρίζει πως δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να γίνουν αποδεκτά, που αποσκοπεί εκτός από τις ψήφους; Και αν το 2013 κέρδισε γιατί πήρε το μεγαλύτερο μέρος όσων από εμάς πίστευαν στη λύση, νομίζει πως μπορεί το 2018 να επαναλάβει το ίδιο αντικαθιστώντας μας, με μερίδα των «σκληρων»; Μα γιατί να τον επιλέξουν οι σκληροί αφού στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν μπροστά τους ένα μεταλλαγμένο υποψήφιο σε αντίθεση με το «καλόν πράμαν» τον Νικόλα που πάντα τους χάιδευε τα αυτιά με βολικά συνθήματα και μούχτιν πατριωτισμο;

Clear as mud έτσι; Ναι δεν είμαι σίγουρος τι έγινε δεν καταλαβαίνω που πάμε, ξέρω πως we are in deep shit, και ναι, θα επαναλάβω άλλη μια φορά: κάτι δεν ταιριάζει, κάτι δεν πάει καλά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: