Skip to content

Ο Αύγουστος που με νίκησε.

Αύγουστος 31, 2017

Η διακοσιοστή τεσσαρακοστή τρίτη ημέρα του 2017 είναι η τελευταία του Αυγούστου. Ο μόνος λόγος που αναφέρομαι σε αυτή την κοινοτοπία είναι γιατί ο μήνας αυτός με νίκησε.

Διευκρινίζω: είναι εν πάση περιπτώσει μήνας γεμάτος δύσκολα τραγικά και συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα.

Αλλά και «βολικά» γεγονότα: η προώθηση (εν καιρώ εκεχειρίας) των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και η κατάληψη Λαπήθου και Καραβά στις αρχές του μήνα το 1974, δέκα χρόνια πιο πριν και 2-3 ημέρες πιο αργά ήταν τα γεγονότα της Τηλλυρίας, μετά ήταν η δεύτερη εισβολή , πάλι το 1974, μετά η κατάληψη Μόρφου και Αμμοχώστου, μετά , χρόνια αργότερα ήταν η συντριβή του αεροπλάνου της «Ήλιος»…

Όλα αυτά παρέχουν έτοιμο υλικό στην τροφοδότηση της επικαιρότητας κατά τη διάρκεια του κατ’ εξοχήν πιο στεγνού μήνα από ειδήσεις.

Όταν ο ποιητής έγραφε κάποτε «τουλάχιστον να μας θυμάστε κάθε Αύγουστο», υποθέτω δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει πόσο βαριά θα ήταν αυτή η «κατάρα».

Γιατί όλη αυτή η δεδομένη ιστορική τροφοδότηση δεν μένει εκεί.

Δημιουργεί και κοινή γνώμη, συντηρεί μύθους και προπαγάνδα, ειδικά όταν δεν γίνεται από τους σωστούς ανθρώπους. Για να μη με κατηγορήσετε πως εγώ τα γράφω , εγώ τα καταλαβαίνω να δώσω ένα παράδειγμα: θέλαμε τον Κοτζιά να μας πει τι έγινε το 1964 στην Τηλλυρία;

Αυτά όμως είναι του παρελθόντος. Η ήττα προκλήθηκε από πιο πρόσφατα γεγονότα.

Δυο σχεδόν μήνες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, συνεχίζω να έχω απορίες για την ανεξήγητη και κυρίως αδικαιολόγητη στάση του προέδρου. Επαναλαμβάνω (το ξέρω, γίνομαι φορτικός):

1. Ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να βελτιώσει σχεδόν όλες τις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν – που ο ίδιος είχε στηρίξει δυναμικά το 2004. Όσοι ήμασταν τότε μαζί του, παραδεχόμασταν πως δύσκολα θα μπορούσαμε να είχαμε ποτέ καλύτερο σχέδιο. Και όμως, τα κατάφερε και για αυτό είχε την έντονη στήριξη του συνόλου των πολιτών που επιθυμούν τη λύση. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ στις τεράστιες βελτιώσεις που πέτυχε σε σχέση και με το στάτους κβο – που τελικά και τραγικά, μας έμεινε.

2. Είναι συνεπώς αδύνατον να αντιληφθώ γιατί τους τελευταίους μήνες ο Νίκος Αναστασιάδης φαινόταν πως άρχισε να το μετανιώνει, παραμένει ακατανόητη η συμπεριφορά του μέχρι και το τέλος, αφού όλοι παραδέχονται πως με δική του ευθύνη δεν ολοκληρώθηκε η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, με την πρόσκληση δηλαδή των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

3. Η μόνη «λογική» εξήγηση που ακούγεται πως δηλαδή κάποιοι σύμβουλοι τον πότιζαν με δηλητηριώδεις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως τα συμφωνημένα δεν θα περνούσαν, είναι βλακώδης για να μη χρησιμοποιήσω μια πιο κατάλληλη, βαρύτερη έκφραση: η προδιαγραφόμενη λύση (που ακόμα και κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες θα ήταν απείρως καλύτερη από το στάτους κβο), με τη στήριξη του ΠτΔ, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, μαζί και η κοινωνία των πολιτών, θα είχε πολύ καλές πιθανότητες να περάσει σε δημοψήφισμα. Να είχε αμφιβολίες ο ΠτΔ να το καταλάβω. Να φτάνει όμως στο κατάντημα ο ίδιος να αποδομεί και να απαξιώνει όσα εκείνος πέτυχε και εμείς οι μαλάκες τον στηρίζαμε, τα τελευταία δυο χρόνια, πάει πολύ. Ή πιο σωστά, κάτι δεν πάει καλά!

Ήρθε και η ιστορία με τις επιστολές στις 60 προσωπικότητες που έδειχναν με το δημόσιο τους λόγο πως δεν δέχονταν το αφήγημα του προεδρικού (όχι, εγώ είμαι από τις προσωπικότητες 61-100, δεν πήρα γράμμα), που δείχνει μια υπερβολική ανασφάλεια από μέρους του προέδρου, δείχνει επίσης και μια καταφυγή σε παράδοξους τρόπους πειθούς.

Ο χειρισμός αυτής της πρωτοβουλίας όχι μόνο εξελίσσεται σε φιάσκο, αλλά μαζί με κάποιες άλλες συμπεριφορές και δηλώσεις μου ξυπνά παλιούς εφιάλτες.

Να τολμήσω να αναφέρω πως θυμήθηκα τον καιρό του Σπύρου Κυπριανού;

Ε, πόσα να αντέξει ένα πλάσμα;

Advertisements
2 Σχόλια leave one →
  1. Αύγουστος 31, 2017 09:26

    Τα κίνητρά του είναι αλλότρια. Ως εκεί.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: