Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βρυξέλλες 1

18 Οκτωβρίου, 2017

Α. ​Στις Βρυξέλλες με λεφτά δικά σου φορολογούμενε. Σεμινάριο για το μέλλον της Ευρώπης. 

Όλα καλά: άριστος καιρός, πολύ ασιατικό χρώμα ειδικά στα προάστια, ποδήλατα, πάρκα,  αρχαία κτίρια,  γραφειοκρατεία.  Σχεδόν οι μισοί χωρίς δωμάτιο ακόμα. 

Όλοι όμως αισιόδοξοι.

Β. Η επαφή με στελέχη της αντιπροσωπείας της ΚΔ στις Βρυξέλλες ήταν θετική. Νέοι άνθρωποι , μορφωμένοι και με όρεξη. Γνωρίζουν το θέμα τους.

Παρατηρησεις: Brexit.  Κατ αρχάς έχουμε ειδικό άνθρωπο υπεύθυνο για το θέμα. Όπως άλλωστε και όλες οι άλλες χώρες. Πέραν  τούτου όμως,  η ΚΔ ήδη ξεκίνησε διμερείς επαφές  με τη Μεγάλη Βρετανία.  Υπάρχει συναντίληψη σε πολλά θέματα και στόχος είναι να βρεθεί μια πατέντα που ουσιαστικά να αντιστρέφει τη σχέση που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών για τις ειδικού καθεστώτος περιοχές των βετανικών βάσεων στην Κύπρο . Στόχος μας είναι να έχουν όλοι οι κύπριοι πολίτες εντός των βρετανικών βάσεων τα ίδια δικαιώματα με τους λοιπούς κυπραίους. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο εύκολο θα είναι αυτό στην πράξη. Εν πάση περιπτώσει η όποια συμφωνία θα περιληφθεί στη συνολική συμφωνία ΜΒ και ΕΕ. 

Κινδυνος: αν η ΜΒ δεν καταλήξει σε συνολική συμφωνία με την ΕΕ ή αν αυτή, η συμφωνία δεν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  τότε θα έχουμε χαώδη έξοδο και ό,τι και αν συμφωνήσουμε εμείς με τους Εγγλέζους θα βρεθεί στον αέρα. 

Ενέργεια. Και εδώ έχουμε υπεύθυνο άτομο.  Έχουμε σοβαρά ζητήματα αφού η Κύπρος είναι η μόνη χώρα μέλος που δεν είναι συνδεδεμένη  με τα ενεργειακά δίχτυα των άλλων χωρών. Αυτό σε σχέση  και με τα ενεργειακά ευρήματα στην περιοχή μας έπεισε τους ευρωπαίους να δουν θετικά την πιθανότητα αγωγού  από Κύπρο προς Κρήτη και πέραν. Το κόστος φαίνεται να είναι απαγορευτικό αλλά τα ζητήματα που ανέφερα πιο πάνω,  προσφέρουν την ευκαιρία να μελετήσουμε πιο λεπτομερώς το ζήτημα του κόστους. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. 
Έγινε αναφορά και για τα σχέδια του καλωδίου μεταξύ Ισραήλ  – Κύπρου- Κρήτης. Όπως είχα γράψει και εγώ όταν είχε ανακοινωθεί το project είναι ασαφές ποιός ακριβώς θα παράγει το ρεύμα  και πως, αλλά είναι αναμφισβήτητο πως τυχόν ένωση των δικτύων των τριών χωρών,  θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα.  Το ερώτημα είναι πόσο αξίζει αυτό σε λεφτά….

Γιατί  υπάρχει και ένα άλλο θεμα: η ΕΕ  έχει μέσα στους στόχους της την μείωση της χρήσης ενέργειας και την ουσιαστική  στροφή σε  ανανεώσιμες πηγές. Η Κύπρος έχει δυνατότητα για τρομερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
 Το ερώτημα είναι: έχουμε όραμα για ένα υποδειγματικό σχεδιασμό και πορεία προς ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας ή προτιμάμε τη χλιδή των γεωπολιτικών παιγνιδιών με τα αρχαία γκάζια στα απύθμενα  βάθη της Μεσογείου;

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.