Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νεκρό γατάκι.

25 Οκτωβρίου, 2017

Η ανακούφιση για τη βροχή δεν λειτούργησε μόνο στο επίπεδο της σχετικά μειοψηφικής πελλάρας που έχω με τον καιρό.

Ζω σε σπίτι με κάττους, σε γειτονιά με κάττους, και ο χμμμμ ….φυσικός τρόπος που λειτουργούν, δημιουργεί « γκρίζες ζώνες», στην αυλή, έξω στο δρόμο, στις χωμάτινες επιφάνειες.

Γι’ αυτό η σημερινή – περιορισμένη στο Στρόβολο – βροχή, ήταν καθαρτική – κυριολεκτικά. Η επιστροφή εις τα εξ ων συνετέθησαν κάποια πράγματα, πήρε σήμερα μεγάλη ώθηση.

Μετά από τη φυσική φθορά που φέρνει ο αέρας και ο δυνατός ήλιος των προηγούμενων μηνών, ήρθε και η βροχή, διέλυσε και οδήγησε πίσω στη γη εκείνα τα πράγματα που με διάφορους τρόπους είχαν απομακρυνθεί από εκείνη.

Ανάλογες συνέπειες είχαμε – υποθέτω – παντού, ακόμη και στο γραμμικό του Πηθκιά, όπου δεν παίρνεις μόνο μυρωδιά των όχι και τόσο καλά κρυμμένων στη γη απομειναρίων, αλλά και μυρωδιά ψόφιων. Γιατί πολλά γατάκια της δεύτερης γενιάς δεν τα καταφέρνουν.

-Ναι, δίκιο έχετε που το προσέξατε. Έγραψα ξανά για αυτό το «ζήτημα».

-Ζήτημα; Από πού κι’ ως που, ζήτημα;

-Ναι, ξέρω, ας το χρεώσουμε στη στενή σχέση που είχα με τους γάτους από μωρό. Μπορεί να συνδέθηκα μαζί τους, μπορεί να μην κάνω δίχα τους, μπορεί να εξαρτώμαι από αυτούς. Ξανά: μπορεί να εξαρτώμαι από αυτούς;

-……

-Ίσως. Στο βαθμό που τους βλέπω κάθε μέρα, στο βαθμό που οι δυο επίσημες γάτες βρίσκονται κάθε μέρα εντός της οικίας, στο βαθμό που μου έχουν προσφέρει ευκαιρίες για όμορφες φωτογραφίες, ή αλλοπρόσαλλες σκέψεις.

Μπορεί και να ζηλεύω τις γάτες.

Πριν λίγες μέρες, μεσημέρι, ήρθα σπίτι για το διάλειμμα, και βλέπω αυτό:

– Είναι σίγουρα νεκρό , μου λέει η Μαρία;

– Όσο νεκρό μπορεί να είναι, απαντώ.

Για να το διαπιστώσω αυτό, το έσπρωξα πρώτα λίγο με το παπούτσι. Ηταν σε κατάσταση rigor mortis. Χειρίστηκα το κουφάρι με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Είχα δει πως δεν ήταν καλά το γατάκι. Όταν είναι άρρωστες οι γάτες, δεν συμπεριφέρονται ως γάτες. Χάνεται το αστραφτερό βλέμμα και η εγρήγορση, δεν νοιάζονται για την ομορφιά και την καθαριότητα τους, γίνονται δυσκίνητες, έχουν άγνοια κινδύνου, φθείρονται ήσυχα και αναλόγως της αρρώστιας χωρίς άλλα εμφανή συμπτώματα ή πόνο.

Αν είναι μικρά, μπορεί να ασχοληθεί λίγο η μάνα τους , να τους κάνει ένα γλείψιμο – καθηκόντως.

Είναι όμως πιθανότερο η μάνα να εγκαταλείψει ένα άρρωστο γατάκι. Η γνώση και ο ορθολογισμός δεν βρίσκονται μέσα στο μυαλό της, βρίσκονται κυρίως μέσα στο DNA της. Ξέρει η μάνα η γάτα τι είναι καλύτερο να κάνει για το είδος της.

Δεν θα κλάψει, δεν θα λυπηθούν οι συγγενείς και οι φίλοι του νεκρού γατιού.

Αν μείνει εκτεθειμένο, θα το αποφεύγουν, αλλά ως εκεί.

Κάπου διάβασα πως όσα περιέχει η μνήμη ενός ανθρώπου που πεθαίνει, το πολύ να ζήσουν, αυθεντικά, για καμιά εκατοστή χρόνια.

Αυτά που κουβαλά ένα γατάκι, πεθαίνουν τη στιγμή που πεθαίνει εκείνο.

Χωρίς τελετές, χωρίς κηδεία και μνημόσυνα, καθόλου πολύπλοκα, όπως προστάζει το DNA τους.

Γι’ αυτό, μπορεί και να τα ζηλεύω τα γατάκια.

One Comment leave one →
  1. aucerisier permalink
    27 Οκτωβρίου, 2017 02:19

    Αν έσ̆εις δεντρόν που δεν γιωρκά, θάψε του το μες την ρίζαν. Του χρόνου θα φορτωθεί φρούτα. Είναι ένας αστικός μύθος που κυκλοφορεί μεταξύ των ελβετών αγροτών. Τζιαι εαν δεν σου αρέσκουν τα γατένια πτώματα, στείρωσε όσες κάττες αδέσποτες μπόρεις τζιαι φρόντησε μόνον τζ̆είνην που αγαπάς. Το ανάμισι εκατομμύριον αστείρωτους κάττους που έχει στην Κύπρον γεννούν πολλήν δυστυχίαν ο καθένας, τζ̆αι σκοτώννουν εξίσου αμπεροπούλλια με τους λαθροθήρες. Συν τες αλιζαύρες, τους κουρκουτάες, τα φερκούθκια τζιαι τες οσ̆εντρούες… Ποττέ στην ιστορίαν της ανθρωπότητας δεν επιβιώσαν ανάμισι εκατομμύριον κάττο σε έναν τόσον τόπον όσον η Κύπρος. Τζιαι τούτοι ποσκούπηδα του σύχρονου ανθρώπου είναι, τρεφόμενοι τζ̆ιόλας που τα ποσκούπηδα του.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: