Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ωχ ωχ ωχ, ο Συνεργατισμός πρωί πρωί!

Ιανουαρίου 26, 2018

Μίλησε ο ΠτΔ ψες, μαθαίνω, και αναφέρθηκε με έμφαση στον Συνεργατισμό.

Υπεύθυνος για τις φήμες περί παττίσματος λέει, είναι σύμβουλος προεδρικού υποψηφίου, με εμπλοκή σε ταμεία προνοίας .  Ο συγκεκριμένος λέει, αποσύρει καταθέσεις που βρίσκονται τώρα στο συνεργατισμό, από τα ταμεία που ελέγχει και καλεί και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Αν *κατάλαβα καλά*, το άτομο στο οποίο αναφέρεται είναι ο Μαρίνος Γιαλελής, ο οποίος βρίσκεται στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου. Και ο οποίος, εξ όσων γνωρίζω, ασχολείται όντως επαγγελματικά με τη διαχείριση ταμείων προνοίας – με αρκετή μάλιστα επιτυχία.

Αν ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας κρίνει πως τα λεφτά που διαχειρίζεται κινδυνεύουν, έχει κάθε δικαίωμα να τα αποσύρει, ή να τα μετακινήσει, ή να τα διασπείρει καλύτερα.

Είναι όμως εντελώς αθέμιτο και ανέντιμο να αξιοποιεί γνώσεις που έχει για εκλογικά οφέλη για τον υποψήφιο που στηρίζει. Αυτό νοουμένου πως κάνει κάτι ανάλογο. Εγώ δεν γνωρίζω.

Ο ΠτΔ συνεχίζει λέγοντας πως από τα 11.5 δις καταθέσεων που βρίσκονται στον Συνεργατισμό δεν κινδυνεύουν, αφού τα 10 από αυτά τα δις, αφορούν καταθέσεις κάτω των €100 000 – που είναι ασφαλισμένες από το κράτος (Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (ΣΕΚ) https://www.centralbank.cy/el/deposit-guarantee-investors-compensation-schemes/deposit-guarantee-and-resolution-of-credit-and-other-institutions-scheme ).

Ναι, αυτό είναι θεωρητικά και νομικά σωστό. Το βασικό ερώτημα όμως είναι άλλο: σε περίπτωση πραγματικής κρίσης , σε περίπτωση τελικού παττίσματος του Συνεργατισμού, έχει τη δυνατότητα το σχετικό κρατικό ταμείο να αποδώσει αποζημιώσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ;  Εντός μάλιστα 7 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος;

Εξ όσων γνωρίζω το ταμείο αυτό διαθέτει αυτή τη στιγμή μόνο λίγα εκατομμύρια. Αν λοιπόν έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και το κράτος πρέπει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, τότε  θα πρέπει να δανειστεί. Και αν δανειστεί, το δημόσιο χρέος της νήσου θα ανέβει από το 100% που είναι περίπου τώρα, στο απαγορευτικό 160% του ΑΕΠ.

Είναι αυτή βιώσιμη κατάσταση; Και θα βρεθούν δανειστές να μας δώσουν αυτά τα χρήματα; Και με ποιο επιτόκιο;

Υποθέτω πως ο ΠτΔ έκανε τις ψεσινές δηλώσεις με καλό σκοπό. Είναι επίσης γνωστό πως όντως ο Συνεργατισμός έχει σοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα όμως, είτε πεθερός είσαι, είτε ένας συνταξιούχος με αποταμιεύσεις στο Συνεργατισμό, θα πρέπει να ανησυχείς περισσότερο, μετά τα ψεσινά. Ίσως σε αυτό το σημείο, η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να κάνει ο ΠτΔ θα ήταν να *μην αναφερθεί στο ζήτημα*. Δυο μέρες πριν τις εκλογές όλα τα ευαίσθητα ζητήματα αποκτούν διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δικαιολογούνται.

(Η Καθημερινή δημοσιεύει πως ο σύμβουλος του Νικόλα είναι ο Στέλιος Πλατής)

Advertisements
6 Σχόλια leave one →
 1. Ιανουαρίου 26, 2018 08:39

  Διαφωτιστικός διάλογος στο FB με το φίλο Chris Serap:

  Chris Serap Γιαλέλης ή Πλατής;
  Yiannos C. Ioannou
  Yiannos C. Ioannou Φαίνεται και οι δυο ασχολούνται με ταμεία προνοίας. Υποθέτω όμως είναι πιο σημαντική η ουσία για τα 10 δις, παρά για το ποιος εμπλέκεται…
  Chris Serap Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει bail-in με ανασφάλιστες καταθέσεις. Ούτε εκκαθάριση όπου θα ψάχνουμε να καλύψουμε εγγυημένες καταθέσεις, διότι θα προτιμηθεί το bail-out με ποσό που ακόμα υπάρχει διαθέσιμο από Τρόικα.
  Yiannos C. Ioannou Chris Serap 10 δις;
  Chris Serap Μιλάμε για κεφαλαιουχικές ανάγκες. Τα 10 δις είναι καταθέσεις. Αν φύγουν αυτές θα καλυφθούν με ELA.
  Yiannos C. Ioannou Chris Serap Μα δεν μιλώ για απόσυρση καταθέσεων, μιλώ για πιθανό τελικό πάττισμα!
  Chris Serap Ναι, σε ενδεχόμενο εκκαθάρισης δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα τα 10 δις. Έστω κι αν χαθεί μόνο 1 δις ή λιγότερο, θα πάρει καιρό να ξεκαθαρίσει.
  Για αυτό είναι που είπα πως υπάρχει ακόμα ποσό από το μαξιλάρι που είχε καθοριστεί για bail-out σε περίπτωση που χρειαστεί, με λεφτά του μνημονίου.
  Όποιος πιστεύει σοβαρά πως θα αφεθεί ο Συνεργατισμός να πάει σε εκκαθάριση κινδυνολογεί αυτή την στιγμή.
  Yiannos C. Ioannou Chris Serap σε ενδεχόμενο εκκαθάρισης, οι καταθέτες λαμβάνουν €100 000 έκαστος εντός 7 ημερών. Σούμα: 10 δις. Αυτά *δεν* υπαρχουν άμεσα. Το ΣΕΚ έχει κάτι ψιλά, τα λοιπά πρέπει να βρεθούν από το μαξιλάρι που λες (πόσο έμεινε;), ή δανεισμό. Ναι, το ΣΕΚ ή…See More
  Chris Serap Πρώτο, θα προτιμηθεί η λύση του bail-out. Έχεις άποψη για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες αυτή την στιγμή;
  Yiannos C. Ioannou Chris Serap οι κεφαλαιουχικές ανάγκες, εξ όσων γνωρίζω είναι μια χαρά αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα ασφαλισμένων καταθέσεων τίθεται μόνο σε περίπτωση εκκαθάρισης. Αυτό είναι που θίγω
  Chris Serap Μα δεν θα πάει σε εκκαθάριση παρά μόνο εάν δεν καλύπτονται οι Κεφαλαιουχικές Ανάγκες. Και στο ενδεχόμενο που χρειαστούν κάλυψη θα είναι πολύ λιγότερες του 1 δις οι ανάγκες που θα προκύψουν.
  Chris Serap Δεν τίθεται θέμα να γυρέφκουμε 10 δις Γιάννο. Θα προτιμηθεί το bail-out ως πιο φτηνό. Και θα σου κάτσει με δανεισμό λιγότερο από 1 δις. Και ναι θα σε δανείσουν.
  Yiannos C. Ioannou Chris Serap Να δούμε το λογαριασμό πρώτα – που εξαρταται από τα ΜΕΔ! Και αν πούμε πως θα δουλέψει το σεναριο που λες, ο τρόπος που το είπε ψες ο ΠτΔ ναι, παραπέμπει στο ερώτημα: που θα βρεθούν τα 10 δις;
  Chris Serap Επαναλαμβάνω ότι δεν συμφέρει το κράτος να πάει σε εκκαθαριση. Άρα κακώς επαναλαμβάνεις το 10 δις. Θα προτιμηθεί το bail-out ως πιο συμφέρουσα λύση. Και ο λογαριασμός υπάρχει ένδειξη από το άρθρο πιο πάνω για το πού θα κινηθεί εάν χρειαστεί bail-out. Μιλάμε σίγουρα για πολύ πιο κάτω απο 1 δις.

  Yiannos C. Ioannou Chris Serap ωραία, θα συμφωνήσω μαζί σου για το τι συμφέρει στο κρατος – και σε εμάς στην τελική.

  Μου αρέσει!

 2. Stelios Papalangi permalink
  Ιανουαρίου 26, 2018 14:31

  Είναι κλασικό παράδειγμα του αδιεξόδου της ιδεολογίας του παρτακισμου.
  Αν ο καθένας δει το συμφέρον του και καμεις αυτό που «δικαιούται » θα χάσουν όλοι τζαι εμείς μαζί .

  Για την ιστορία: Ο συνεργατισμος εδώ και χρόνια δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάποτε οι παππούδες μας έβαλαν μεροκάματα για κτίσουν. Μετά τη κρίση δε -χειρότερα.
  Αν θέλουν να τον παττισουν εν θα τον κλαψουμε

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: