Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δευτέρα, μετά την πρώτη εκλογική Κυριακή

Ιανουαρίου 29, 2018

«Παρέμεινε ζωντανή η ελπίδα για λύση» γράφει πρωτοσέλιδα σήμερα ο Πολίτης.

Και ναι και όχι. Αν είχαμε τον Νικόλα στο δεύτερο γύρο, είναι λογικό να αναμέναμε μια πλειοδοσία σε εθνικιστικές και ακραίες θέσεις μεταξύ των δυο επικρατέστερων υποψηφίων. Και από τη στιγμή που η φαιδρή «Νέα Στρατηγική» έμεινε εκτός, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα.

Η ανάλυση αυτή όμως είναι η μισή.

Γιατί σημασία για τους επικρατέστερους δεν έχουν τόσο εκείνοι οι ψηφοφόροι που ήδη τοποθετήθηκαν, αλλά εκείνοι οι επιπρόσθετοι που θα διεκδικήσουν τη δεύτερη βδομάδα.

(Και αυτό δεν είναι ακόμη καν ολοκληρωμένο: πιστεύω πως αν ο Νίκος Αναστασιάδης μπει σε οποιονδήποτε διάλογο με το ΕΛΑΜ πέραν της τυπικής και επιβεβλημένης αποστολής του προγράμματος του σε απάντηση του «ερωτηματολογίου» που θα του υποβληθεί, θα είναι αυτοκτονία. Γιατί η υποψηφιότητα του μπορεί να κερδίσει κάποιες επιπρόσθετες ψήφους από εκείνες που εν πάση περιπτώσει θα έπαιρνε από το κόμμα της εθνικιστικής ακροδεξιάς, αλλά θα χάσει από τους πιο mainstream ψηφοφόρους που θεωρούν το ΕΛΑΜ και πληγή και απειλή για το χώρο τους. Με το ίδιο σκεπτικό, ο Σταύρος Μαλάς λέει θα ανακοινώσει τον υπουργό του των Οικονομικών πριν την Κυριακή. Επιδιώκει προφανώς να αποστασιοποιηθεί και με έργα από την τραγική πενταετία Χριστόφια, προβάλλοντας ένα Υπουργό που θα μπορεί να εμπνεύσει και τους πέραν του ΑΚΕΛ ψηφοφόρους στους οποίους στοχεύει ή επιθυμεί να κρατήσει. Αυτό όμως είναι δυνατόν επίσης να έχει παράπλευρες συνέπειες: μπορεί να χάσει από τους δικούς του ψηφοφόρους της «γνήσιας αριστεράς» που θεωρούν πως ο Χριστόφιας δεν ήταν απλώς ανίκανος, αλλά απέτυχε γιατί πολεμήθηκε από το «κατεστημένο»).

Εν πάση όμως περιπτώσει, η μεγαλύτερη ψαριά θα γίνει στους 100000 ψήφους που πήρε ο Νικόλας, θα στοχεύσουν επίσης και το στοκ των 155000 απεχόντων (+9000 λευκά).

Το ερώτημα είναι με ποιο προφίλ θα πλησιάσουν οι δυο επικρατέστεροι όλο αυτό τον κόσμο στο θέμα αυτό της λύσης. Θα θεωρήσει ο ΝΑ πως ο αποκλεισμός του ΝΠ σημαίνει πως οι ανοησίες που έλεγε δεν πουλούν, και θα υιοθετήσει μια πιο ήπια ρητορική, προσπαθώντας να πείσει πως η διαδικασία που ο ίδιος έκαψε στο Κραν Μοντάνα μπορεί να ξεκινήσει ξανά;

Από την άλλη, ο ΣΜ, που είχε μια εξαιρετική παρουσία, και βρίσκεται κοντύτερα στον ΝΑ από οποιονδήποτε τρελό του όνειρο, θα κρατήσει τον ήπιο εποικοδομητικό θετικό προς τη λύση λόγο του, ή θα κάνει εκπτώσεις μιτσοκαμμόντας στις 100 000 του Νικόλα;

Το βασικό (που θα προσδώσει τουλάχιστον ένα ελάχιστο επίπεδο εντιμότητας για τους δυο), είναι να μην αποδεχτούν να βάλουν νερό στο κρασί τους. Αν χρειαστεί να κάνουν συμφωνίες, να είναι στη βάση του *δικού τους* προγράμματος και όχι εκείνου των ηττημένων.

Τείνω να πιστεύω πως ο Νικόλας *δεν* θα κάνει επίσημη συμφωνία. Ναι μεν έχασε πανηγυρικά, ναι μεν εμβολίασε την οικονομία της νήσου με αρκετά λεφτά για την προεκλογική αλλά απέτυχε, αλλά είναι ακόμη μικρός. Έχει περιθώριο να συνεχίσει να υπονομεύει κάθε προσπάθεια λύσης ούτως ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά το 2023. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει επιμονή στις «καθαρές» του θέσεις. Ε, αν επιμένει σε αυτές, λογικά (ελπίζω) δεν θα μπορέσει να κάνει επίσημη συμφωνία με κανένα από τους δύο πρώτους.

Από την άλλη, η παράδοση λέει πως το ΔΗΚΟ δεν νοιώθει καλά στην αντιπολίτευση και χωρίς άκρες στην εξουσία….. Θα δούμε.

Το αν έμεινε ζωντανή η ελπίδα για λύση, είναι φοβάμαι πολύ σύνθετη εξίσωση.

Είναι επίσης και προτεραιότητα. Και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: