Μετάβαση στο περιεχόμενο

Déjà vu

Φεβρουαρίου 13, 2018

Άντε, να μάθουμε και τη νέα υπουργική ομάδα, να αρχίσει να μετρά ο χρόνος ανάποδα – να δούμε και έργο.

Ανκαι, είναι φοιτσιάρικη η αναλογία με πριν πέντε χρόνια. Εκεί που νόμιζες πως τα είχες όλα υπό έλεγχον, φάνηκε πως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Déjà vu το λένε;

Τότε ήταν τα περί ριαλιών ζητήματα.

Που «λύθηκαν» και έγινε, ό,τι έγινε στη συνέχεια. Με τα αποτελέσματα καλά, και το κόστος πολύ για πολλούς. Όμως τελικά λίγο πολύ, μπήκαμε στο σωστό δρόμο.

Για να δούμε την αναλογία.

Τώρα είναι η επιλογή των αφελών, το στάτους κβο vis-à-vis το κυπριακό. Που είναι πλέον Κυπριακό + γκάζια.

Πριν πέντε χρόνια, όσοι στηρίζαμε τον πρόεδρο, δικαιολογήσαμε ακόμη και την αναφορά του πως δεσμεύεται να μην κουρέψει καταθέσεις, με το επιχείρημα πως η κατάσταση ήταν στην πραγματικότητα πολύ χειρότερη από όσο φαινόταν, και πως ναι, τελικά το κούρεμα ήταν η μόνη διαθέσιμη λύση. Κάποιοι λίγοι τα έλεγαν… ( ο γράφων, όχι στο βαθμό που έπρεπε. Δεν είχα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.)

Τώρα ο πρόεδρος μας λέει «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» αναφορικά με την ένταση με την Τουρκία. Ειλικρινά εύχομαι να μην μείνει και αυτό στην ιστορία όπως εκείνο το «δεσμεύομαι».

Γιατί πολλοί τα έλεγαν (τα λέγαμε): ο ίδιος ο ΠτΔ παραδέχεται πως το καλοκαίρι βρεθήκαμε κοντύτερα από ποτέ στη λύση. Έκανε όμως πίσω. Τα λοιπά είναι ιστορία, ή επαλήθευση όσων έλεγαν (λέγαμε) πως με τα δεδομένα που είχαμε τότε, η αδυναμία να καταλήξουμε σε λύση θα οδηγούσε σε κρίση.
Η ανακάλυψη σοβαρού αποθέματος στην Καλυψώ, η (ουσιαστική) αναστολή της γεώτρησης στη Σουπιά, επέτρεψε στον Ερντογάν να αποκαλυφθεί(ξανά): και είναι όπως ακριβώς τον περιέγραφαν οι διάφοροι πολέμιοι της λύσης τότε: επιθετικός, προκλητικός, εριστικός. Επιδεικνύει την χειρότερη συμπεριφορά που θα μπορούσε να έχει ένας αλλοπρόσαλλος δεσποτικός ηγέτης.

Ειδικά, όταν *δεν* δεσμεύεται από συμφωνίες και υπογραφές.

(Επιμύθιον: πρόεδρε, η κριτική δεδομένη, αλλά εμμονές δεν έχω. Ελπίζω ειλικρινά να καταφέρεις να αποπυροδοτήσεις την ένταση. Κάποτε στην ιστορία, οι κρίσεις έγιναν ευκαιρία για κάθαρση. Να το κοιτάξεις)

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: