Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αέρια.

Φεβρουαρίου 20, 2018

 

 1. Δεκαπέντε δις αξίζει η συμφωνία Delek/Noble (Ισραήλ) και Dolphinus (Αίγυπτος) για πώληση γκαζιού από τις πρώτες στη δεύτερη.
 2. Εξήντα τέσσερα δις κυβικά μέτρα αφορά η συμφωνία. Η διαίρεση μας δίνει 0.23 δολάρια ανά κυβικό μέτρο. Υποθέτω πως αυτό αφορά (α) το κόστος της πρώτης ύλης, (β) το κόστος μεταφοράς από το Ισραήλ στην Αίγυπτο συν (γ) το κόστος επεξεργασίας.
 3. Τα έσοδα θα μοιραστούν 50-50.
 4. Έχοντας υπόψιν τα ανωτέρω, μπορούμε να κρίνουμε αν είναι εφικτή μια ανάλογη συμφωνία για τα δικά μας αποθέματα; (Δεν γνωρίζω τα νούμερα).
 5. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε πως η συμφωνία θα ενδυναμώσει την οικονομία της χώρας του, την ασφάλεια και τις περιφερειακές σχέσεις. Είναι αυτό που λέμε δηλαδή win-win situation.
 6. Η Αίγυπτος βγάζει μια επιφύλαξη, τονίζοντας πως η συμφωνία αφορά ιδιωτικές εταιρείες – στις οποίες μόλις πρόσφατα έδωσε το δικαίωμα να κάνουν από μόνες τους επενδύσεις και συμφωνίες.
 7. “Egypt is becoming a real gas hub,” Yossi Abu, CEO of Delek subsidiary Delek Drilling LP , told Reuters. “This deal is the first deal of potentially more to come.”
 8. Προοπτική ή μαζί και απειλή είναι το πιο πάνω;
 9. Οι χρηματιστηριακές τιμές όλων των εμπλεκομένων εταιρειών ανέβηκαν απότομα, όπως και του ιδίου του χρηματιστηρίου του Ισραήλ, που είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που κατεγράφη ποτέ.
 10. Είναι ξεκάθαρο πως σε όλες αυτές τις υποθέσεις, το «μέρισμα της ειρήνης» είναι ιδιαίτερα υψηλό και δυνητικά προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων.
 11. Με τη συμφωνία αυτή η Αίγυπτος αποκτά ντε φάκτο προβάδισμα ανάμεσα στις χώρες της περιοχής για επεξεργασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάνοντας δυσκολότερη την πιθανότητα κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία και πρακτικά ανέφικτο τον αγωγό προς της Ελλάδα.
 12. Σε κάθε περίπτωση όλα τα διεθνή ΜΜΕ που αναφέρονται στη συμφωνία, τονίζουν τα πολλά πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν, ζητήματα που είναι δυνατόν να οδηγήσουν τη συμφωνία σε κατάρρευση.
 13. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, πως άνευ πολιτικής σταθερότητας (Ισραήλ και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία Ειρήνης το 1979), η οποιαδήποτε οικονομική – εμπορική δραστηριότητα τίθεται εν αμφιβόλω.

 

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: