Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί βελούδινου διαζυγίου (ΒΔ) και άλλων διχοτομικών επιλογών (πάλι)

Μαρτίου 9, 2018
 1. Ακόμη και αν συμφωνηθεί επί της αρχής πως πάμε για ΒΔ αντί για ΔΔΟ, οι δυο πλευρές (και ποιες είναι οι δυο πλευρές; ) θα πρέπει να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν επί μιας σειράς θεμάτων που έτσι κι’ αλλιώς είναι και ζητήματα που αφορούν τη ΔΔΟ. Στην περίπτωση αυτή όμως *δεν* θα υπάρχει το συνενωτικό στοιχείο της ΔΔΟ και συνεπώς είναι λογικό να αναμένουμε πως οι δυο πλευρές θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους κάνοντας πολύ δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας. Αν οι συνομιλίες για ΔΔΟ είναι δύσκολες, θα είναι απείρως πιο δύσκολες για ΒΔ.
 2. Η ΚΔ μπήκε στην ΕΕ με όλα της τα εδάφη και αναστολή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στο βορρά εν αναμονή λύσης. Η όποια πιθανή διευθέτηση μάλιστα που θα αφορούσε την τελική λύση και την ένταξη και του βορρά με πλήρη δικαιώματα στην ΕΕ θα ήταν υπό την ομόφωνη αίρεση των κρατών μελών της ΕΕ. Θα ήταν λοιπόν παράδοξο στα μάτια και στα αυτιά κάποιων εταίρων αν η ίδια η ΚΔ αποδεχτεί την αποποίηση του 20-30% του εδάφους της και να συνεχίσει να ισχυρίζεται πως είναι το ίδιο κράτος που εντάχθηκε το 2004 στην ΕΕ.
 3. Είναι από ασαφές έως απίθανο να δεχτεί η ΕΕ δυο κυπριακά κράτη εντός της (και πώς θα γίνει αυτό;) συνεπώς η πιθανότερη εξέλιξη του βορρά θα είναι η απορρόφηση του από την Τουρκία και η επισημοποίηση και νομιμοποίηση της Τουρκίας στο μέσο της Οδού Λήδρας. Αναμφίβολα αυτό είναι απείρως πιο επικίνδυνο από την (προσωρινή) συνέχιση της παρουσίας των αγημάτων των συμφωνιών του 60 εντός μιας ΔΔΟ, ας πούμε.
 4. Οι ΕΚ πολιτικοί, ειδικά εκείνοι που ισχυρίζονται πως η ΔΔΟ δίνει υπερβολικά δικαιώματα στους ΤΚς θα πρέπει να βγουν και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ μιας διευθέτησης που ξεπουλά για πάντα ολόκληρο κόμματι της χώρας. Έχουν τα κότσια να κάνουν κάτι τέτοιο;
 5. Η κριτική μου για τα γεγονότα του καλοκαιριού στην κυβέρνηση είναι γνωστή. Δεν νομίζω όμως πως ο ΠτΔ ή οποιοσδήποτε άλλος στην ομάδα του σκέφτονται σοβαρά πως το ΒΔ είναι εφικτή εναλλακτική επιλογή. Είμαι σίγουρος μάλιστα πως τόσο η πλευρά μας, όσο και οι ΤΚ όσο και ο ΟΗΕ γνωρίζουν πως η μόνη επιλογή είναι (τελικά)  η ΔΔΟ. Διαφορετικά θα έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο με προβλήματα και κρίσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Τον Γενάρη δεν μας ήρθε μόνο η τουρκική Νάφτεξ, έφυγαν και 600 εκατομμύρια καταθέσεις από το τραπεζικό μας σύστημα. Μπορεί να ήταν και τυχαίο. Θα δείξει.

(Στις 08.20 μιλάμε για αυτά τα θέματα με τον Κυριάκο Πιερίδη στο Σούπερ Σπορ ΦΜ, στα 104)

Advertisements
2 Σχόλια leave one →
 1. Μαρτίου 9, 2018 15:10

  Με τη Νεότερη Νέα Στρατηγική όλα θα διευθετηθούν.

  Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Flogging a dead horse | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: