Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Αντί τιμωρίας, δώρα από την ΕΕ» λέει το πρωτοσέλιδο του Φιλελευθέρου.

Μαρτίου 14, 2018

Τα «δώρα» αφορούν ένα νέο πακέτο στήριξης της Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού (της Συρίας). Είναι γνωστό πως παράπλευρες συνέπειες της διαχείρισης αυτής είναι η μείωση των προσφυγικών εισροών στην ΕΕ, με την Ελλάδα να είναι η πλέον ευνοούμενη χώρα – για λόγους που είναι νομίζω κατανοητοί.

Η «τιμωρία» ποια είναι όμως; Δεν βρήκα απ’ ευθείας αναφορά εκτός από αυτό:

«Η Λευκωσία, την ίδια ώρα, ρίχνει το βάρος της στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο να υπάρξει σαφής αναφορά καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας. Το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα μετά από αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη. Η προσπάθεια είναι τώρα να καταφέρει να υπάρξουν εκείνες οι αναφορές, που θα μπορούν να επιφέρουν πολιτικό κόστος για την Τουρκία.»

Φαντασιάζεται δηλαδή ο Φιλ και οι λοιποί αφελείς, πως είναι δυνατόν η ΕΕ να βάλει στη ζυγαριά το ένα θέμα (Συρία και διαχείριση των προσφυγικών ροών), και από την άλλη το «δικό» μας (προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ λόγω μη λύσης του Κυπριακού), και να αποφασίσει υπέρ μας! Ίσως παγώνοντας το πακέτο των τριών δις για να «τιμωρήσει» την Τουρκία!

Τώρα, πόσο πιο αφελής μπορεί να είναι κάποιος είναι άξιο απορίας!

Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει ένα μέλος της. Η ΕΕ έχει όμως να διαχειριστεί ζητήματα απείρως μεγαλύτερα και σημαντικότερα από αυτά που έχει ο Φιλ και οι συνοδοιπόροι του στο γιαλοκλούβι τους.

Κυρίως: *ειδικά* η ΕΕ επιθυμεί λύσεις, όχι κρίσεις. Και ο πιο σίγουρος τρόπος να σταθεί κοντά μας (έχει συμβεί ξανά), είναι να *τεκμηριώσουμε* πως με αυτό τον τρόπο σκεφτόμαστε και εμείς.

Ναι, γίνονται κινήσεις τις τελευταίες μέρες. Ελπίζω να γίνονται καθηκόντως και συνειδητά. Γιατί αν είναι μόνο για να δημιουργήσουμε άλλοθι, τα προβλήματα μας μόλις τώρα άρχισαν.

(Σε κάθε περίπτωση, εκ των πραγμάτων λίγα αναμένω, λίγα είναι πλέον δυνατόν να γίνουν, για πολλούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι το κατά πόσον επιθυμεί ακόμη η Τουρκία να συνεχιστεί η διαδικασία που χάθηκε στα βουνά της Ελβετίας τον περασμένο Ιούλιο)

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: