Μετάβαση στο περιεχόμενο

Flogging a dead horse

Απρίλιος 30, 2018

Κυριολεκτικά σημαίνει: μαστιγώνοντας ένα νεκρό άλογο. Το οποίο μάλλον *δεν* πρόκειται να σηκωστεί και να κάνει τις δουλειές που θέλουμε. Μεταφορικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενασχόληση με ένα «τελειωμένο» θέμα. Στα πλαίσια αυτού του κειμένου, το «τελειωμένο» θέμα, είναι το Κυπριακό.

Παρεμπιπτόντως, η φράση αυτή ήταν επίσης και ο τίτλος ενός άλμπουμ που συμπληρώθηκε γρήγορα γρήγορα για να κασιάρει μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Sex Pistols το 1980.

Έχουμε λοιπόν:

  1. Η κακοπιστία της κυβέρνησης μας και η ανειλικρίνεια αναφορικά με την προοπτική λύσης φάνηκε ξεκάθαρα στη συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα ο ΥΠ.ΕΞ., κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρόφ. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, θέση βρήκε μόνο το θέμα …των εγγυήσεων! Εμπεδώνοντας έτσι στο μυαλό των ιθαγενών πως το Κυπριακό πρόβλημα αποτελείται πρωτίστως από ένα ζήτημα ( το οποίο έχει βεβαίως κάθε δικαίωμα να θέτει η πλευρά μας), το οποίο δεν είναι καν συνέπεια του προβλήματος: είναι μέρος του συντάγματος, το οποίο πρωτίστως η πλευρά μας θεωρεί ως ισχύον και είναι το μεγαλύτερο μας όπλο ενάντια σε εκείνους που θεωρούν την ΚΔ ως εκλιπούσα. Με αυτό τον τρόπο, προσπερνούμε πιο δύσκολα θέματα για το κοινό, όπως διαμοιρασμός εξουσίας, θέματα εποίκων και θέματα διευθέτησης περιουσιακών ζητημάτων. Γιατί για να τα θέσεις αυτά, πρέπει να έχεις και τα παπάρια να εξηγήσεις στον κόσμο πως η σύγκριση και η εκτίμηση τους, δεν πρέπει να γίνει με το ροζ συννεφάκι του «τέλειου» και του «δίκαιου» που έχουν κάποιοι στο μυαλό τους, αλλά με το τι μπορεί να κερδίσουμε μέσα από διαπραγμάτευση σε σχέση με το παρόν στάτους κβο.

Πάντως, την επομένη της συνάντησης Λαβρόφ – Χριστοδουλίδη, ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ. είχε συνάντηση και με τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ. (επίσης και με τον Ιρανό). Αφού είχε θεωρήσει τόσο σημαντικό το θέμα των εγγυήσεων, είμαι σίγουρος πως το έθεσε στον κ. Τσαβούσογλου και σίγουρα θα τον πίεσε για να αλλάξει την αδιάλλακτη του στάση. Πάντως, δεν μεταδόθηκε τίποτα επ’ αυτού.

  1. Οι Κορέες χρησιμοποιήθηκαν ως σύγκριση για το θέμα μας. Η προσέγγιση του παρανοϊκού ηγέτη της δικτατορικής Βορείου Κορέας με τον πιο mainstream ηγέτη της Νοτίου Κορέας (που άμα λάχει βάζουν και φυλακή πρωθυπουργούς για διαφθορά), ενέπνευσε διάφορους να γράψουν υπέρ και κατά της λύσης του Κυπριακού. Κάποιοι χαιρέτησαν (ορθά ) την προσέγγιση, κάποιοι επεσήμαναν πως οι δυο χώρες είναι ήδη διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη και δεν ταιριάζει η σύγκριση με εμάς.

Έχουν και οι δυο πλευρές δίκιο. Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο δυο ακριβώς ίδια πολιτικά προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να αναμένεις να βρεθεί εκεί μια λύση που μας βολεύει εδώ, ή να βρεθεί εδώ μια λύση ίδια με κάπου αλλού. Άρα στην περίπτωση αυτή λέξεις κλειδιά είναι το «λύση» και «συμφωνία». Αυτό σημαίνει πως οι εκάστοτε δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός προβλήματος, κάνουν υποχωρήσεις, αναζητούν συμβιβασμούς για να καταλήξουν σε ένα καινούργιο στάτους κβο που να λύνει το προϋπάρχον πρόβλημα και να προσφέρει μια αποδεκτή συμφωνία, η οποία θα περάσει από την δημοκρατική βάσανο που επιβάλλεται στην κάθε περίπτωση – έγκριση από κοινοβούλια, ή έγκριση σε δημοψηφίσματα.

Συνεπώς, ναι, έχουν σχέση με μας οι εξελίξεις στην Κορέα: αναφορικά με τη μέθοδο και τη διαδικασία. Αλλά και τη θέληση και την ειλικρίνεια να καταλήξουμε κάπου….

  1. Και μας προκύπτει και το θέμα των δύο κρατών ή βελούδινου διαζυγίου, πρωτοσέλιδα, κυριακάτικά στον Φιλελεύθερο. Τον πατριωτικό Φιλελεύθερο που σχίζει το μαγιό του όποτε μιλάει για την ΔΔΟ, ως λύση Τουρκικών προδιαγραφών, αλλά για το βελούδινο διαζύγιο έγραψε με απροσδόκητη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε πρόσφατα προδότες όσους προωθούν τέτοια λύση. Είναι υπερβολικός. Πρόκειται για κρετίνους εθνικιστές οι οποίοι δεν θέλουν να βρωμίσουν μοιραζόμενοι την εξουσία με τους ΤΚ και κάνοντας συμφωνίες που δημιουργούν θεσμούς και προοπτική περισσότερης επαφής μαζί τους μέσω της ΔΔΟ, και προτιμούν να αποποιηθούν μόνιμα και οριστικά κομμάτι της χώρας μας, νομίζοντας πως θα ξενοιάσουν.

 

Έχω γράψει πολλές φορές πως ένα τέτοιο σενάριο δεν παίζει. Είναι μια εξόχως επικίνδυνη και καταστροφική προοπτική. Το πιστεύω αυτό, για πολλούς λόγους, στα κείμενα που παραθέτω πιο κάτω. Οφείλω όμως να δηλώσω το εξής: δεν έχω να κερδίσω τίποτα από την ΔΔΟ. Δεν θα λάβω προμήθεια αν καταλήξουμε σε αυτή τη λύση.

 

Στα πλαίσια όμως και του σημείου 2 πιο πάνω, αν οι δυο πλευρές βρουν ποτέ άκρη, καταλήξουν σε ένα μοντέλο δυο κρατών, αποδεκτό από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, ένα μοντέλο που μπορεί να πάρει την πλειοψηφία των ψήφων στις δυο πλευρές, εγώ θα είμαι από την πλευρά εκείνων που θα προσπαθήσουν να κτίσουν, την επόμενη μέρα της λύσης.

 

Γιατί μια τέτοια στάση, είναι η μόνη ορθολογιστική, για να μην πω πατριωτική – και θυμώσει και ο Φιλελεύθερος.

 

https://strovoliotis.wordpress.com/2018/03/09/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%85%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B4-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89/

https://strovoliotis.wordpress.com/2014/10/19/%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF/

https://strovoliotis.wordpress.com/2017/05/07/bring-your-alibis-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%B5%CF%85/

https://strovoliotis.wordpress.com/2017/07/26/%CE%B1%CE%BD-%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82/

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: