Μετάβαση στο περιεχόμενο

On the road to Nowhere, πρόεδρε, και εύχομαι να κάνω λάθος.

Ιουνίου 5, 2018

Οποιοσδήποτε που τα έχει τετρακόσια, και άκουγε τις χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούντζαρικ για το Κυπριακό, κανονικά θα έμενε ξάγρυπνος. Προφανώς ο ΟΗΕ δεν θεωρεί πως οι δυο Κύπριοι πολιτικοί (γιατί σε αυτούς είναι η μπάλα), έχουν εξέλθει από την περίοδο «περισυλλογής», και δεν υπάρχουν οι συνθήκες που να δικαιολογούν την οποιαδήποτε ενασχόληση του ΟΗΕ με εμάς.

Αυτό σημαίνει (στην καλύτερη περίπτωση) παράταση του αδιεξόδου, παρόδου και άλλου χρόνου, που όλοι παραδέχονται πως λειτουργεί εις βάρος μας, συνοπτικά, σημαίνει συνολική και σημαντική χειροτέρευση των συνθηκών, κυρίως για την πλευρά μας.

Δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ στις παραμέτρους της χειρότερης περίπτωσης.

Υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες που αντιλαμβάνονται το άκρως επικίνδυνο και αδιέξοδο της παρούσας πορείας, προεξάρχοντος του Άντρου Κυπριανού που έχει μείνει ως η μόνη καθαρή φωνή για αυτό το θέμα. Υπάρχουν φυσικά και εκπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης που αντιλαμβάνονται που πάμε: ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι πολύ έξυπνος για να μην αντιλαμβάνεται που πάμε (έστω και αν λίγα λέει) , ο Νίκος Τορναρίτης και ο Αλέκος Μαρκίδης περίπου το λένε ευθέως: πάμε κατ’ ευθείαν στον γκρεμό.

Ο ΠτΔ τι λέει όμως; Αν κρίνουμε από τη γλώσσα του (πολιτικού) «σώματος», ο Νίκος Αναστασιάδης συμπεριφέρεται την τελευταία μεγάλη περίοδο περισσότερο όπως τον Τάσσο σε μια κακή του μέρα, αντί ως συνεχιστής της Κληριδικής σχολής. Η κυβέρνηση του προσπαθεί να πείσει, με επιχειρήματα και διαρροές πως ερμηνεύει σωστά τα γεγονότα από τον Κραν Μοντάνα και εδώ. Εγώ λέω αυτό: ακόμη και 100% δίκαιο να έχουν, τι έκαναν για να το ανατρέψουν; Ήταν ορθή η μασημένη αντίδραση του στην πρόταση Ακιντζί για το πλαίσιο Γκουτέρες; Έχουν να επιδείξουν οποιαδήποτε ενέργεια ή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανατροπή του αδιεξόδου και στην δημιουργία θετικών συνθηκών για επανέναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας; Ή μήπως επικεντρώνονται στην υποδαύλιση αρνητικού κλίματος έναντι του συμβιβασμού, εκτονώνονται με βολές προς τον Ακιντζί, που όσο λίγος και αν φάνηκε σε κάποιες στιγμές, είναι το καλύτερο που μας έτυχε ποτέ στη θέση του ΤΚ ηγέτη;

Το βασικό και εξαιρετικά ευπώλητο επιχείρημα (ειδικά προς τους αφελείς) είναι ένα: φταίει η Τουρκία. Για πάντα και για όλα. Τελευταίο δείγμα: *δεν* δέχτηκαν διορισμό νέου εκπροσώπου του ΟΗΕ. Εδώ τους τα χάλασε ο Ρώσσος στο ΣΑ του ΟΗΕ: είπε πως πιθανός διορισμός θα γίνει μετά από τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή ( = εκλογές στην Τουρκία).

Αυτό το απλούστατο, φυσικά και το ξέρει η κυβέρνηση μας, αλλά πολιτικολογεί, μη έχοντας οποιοδήποτε άλλο πειστικό (και διαθέσιμο) επιχείρημα.

Στο μυαλό πολλών, το βασικό ερώτημα δεν είναι γιατί άλλαξε ο ΠτΔ και δεν έχει σκοπό να κάνει το παραμικρό για τη λύση.
Στο μυαλό το δικό μου τουλάχιστον το ερώτημα είναι άλλο: ο ΠτΔ είναι αρκετά έμπειρος για να μπορεί να δει πως με αυτό το κατάντημα, δεν βγαίνει η πενταετία. Η έλλειψη εξελίξεων για το Κυπριακό θα ευνοεί τη δημιουργία αλλεπάλληλων κρίσεων, η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει τα σχέδια μας για τα γκάζια να εξελίσσονται αλώβητα. Θα παρανομεί φυσικά, αλλά ελλείψει λύσης, ποιος μπορεί να την σταματήσει; Για πόσο θα μπορεί να δικαιολογεί τα πάντα με την επίκληση στην αδιάλλακτη και προκλητική Τουρκία ο ΠΤΔ; Αν δεν βγουν τα γκάζια, αν γίνει κανένα κακό και επηρεαστεί ο τουρισμός, τι θα πει στον κόσμο;

Σε αυτό το ερώτημα δίνονται πλέον απαντήσεις. Σε ψεσινή εκδήλωση για τον συγγραφέα Λουκά Κακουλλή, ένας εκ των ομιλητών, ο Μιχάλης Παπαπέτρου αναφέρθηκε σε πληροφορίες πως ο ΠτΔ ήδη συζητεί off the record την πιθανότητα λύσης δυο κρατών. Ο κ. Παπαπέτρου πήγε ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας πως ο ΠτΔ και η κυβέρνηση, βασικά αρνούνται να διαψεύσουν αυτή την πληροφορία.

Όσοι τον άκουσαν, θύμωσαν. Θύμωσαν και τρόμαξαν, και για την προοπτική του να έχουμε *συμφωνημένα* πλέον σύνορα με την Τουρκία στο μέσο της οδού Λήδρας, κάτι που παλιότερα θα ονομαζόταν απλά προδοτικό, θύμωσαν και για το κατάντημα του ΠτΔ, που από υπέρμαχος του έντιμου συμβιβασμού, έχει προσχωρήσει σε θέσεις που προτιμά το ίδιο το βαθύ κράτος της Τουρκίας.

Εγώ δεν θύμωσα – άνκαι με τρομάζει η ιδέα. Απόρησα όμως. Γιατί ακόμη και αυτό να έχει στο μυαλό του ο ΠτΔ, υπάρχουν ερωτήματα:

1. Αν αυτό θα είναι λύση, τότε θα πρέπει να υπογραφεί και να περάσει σε δημοψηφίσματα. Αυτό περνά, ενώ όπως σου έλεγαν τότε πρόεδρε, η ΔΔΟ *δεν*;

2. Για να καταλήξουμε εκεί, θα πρέπει να δούμε πάλι θέματα συνόρων, περιουσίας, προσφύγων. Καλά, αν δεν τα βρήκαμε σε αυτά στα πλαίσια του συνεταιρισμού της ΔΔΟ, θα τα βρούμε καλύτερα στα πλαίσια διαζυγίου;

3. Τι θα γίνει με την ΕΕ; Γιατί να μην θεωρείς πως η ΕΕ θα δεχτεί με χαρά το μοίρασμα της χώρας. Είσαι σίγουρος πως η Νότια Κύπρος θα μπορεί να συνεχίσει να είναι στην ΕΕ ως διάδοχος της ΚΔ; (Γιατί λύση δυο κρατών, σημαίνει διάλυση της ΚΔ. Ουπς, μα το θέλαμε αυτό;;;;; )

4. Γενικά, έχεις ένα συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη χωρίς προβλήματα το σχέδιο της διχοτόμησης/δυο κρατών;

Προσπαθώ να λειτουργώ χωρίς παρωπίδες. Αν οι πληροφορίες για τα δυο κράτη ισχύουν, αν υπάρχουν απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, ναι, μπορούμε να έχουμε λύση που θα δουλέψει.

Μέχρι να πάρω απαντήσεις όμως, θα συνεχίσω να είμαι τρομοκρατημένος: άνευ σχεδίου Β και άνευ ενεργητικής προσπάθειας να ανατρέψουμε το στάτους κβο, είμαστε on the Road to Nowhere.

YOUTUBE.COM
Talking Heads’ «Road to Nowhere,» from the 1985 album Little Creatures.
Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: