Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το πρόβλημα αφορά την ΠΓΔΜ, όχι τον Τσίπρα!

Ιουνίου 14, 2018

Διάβασα τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Είναι ένα (υπερ) πλήρες κείμενο, που δίνει και στις δυο πλευρές κομμάτια που μπορούν να πουλήσουν στα δικά τους δύσκολα ακροατήρια.

Κυρίως όμως, ακολουθεί το πρωτόκολλο του ορθολογισμού και έχει τα χαρακτηριστικά μιας συμφωνίας όπως πρέπει να γίνεται: λύνει το βασικό πρόβλημα, αφήνει κέρδη και στις δυο πλευρές, ανοίγει την πόρτα στο μέλλον. Δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει κάποιος τα πάντα σε μια διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει τρόπος να λυθούν όλα τα ζητήματα υπέρ της μιας πλευράς σε οποιονδήποτε ζήτημα επιλέξεις την πολιτική διαδικασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το άρθρο 7:

«1.Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.
2.Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
3.Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)
4.Η ΠΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.»

Εφόσον η συμφωνία είναι πλέον δημόσια, θεωρώ αυτονόητο πως το μόνο λογικό εργαλείο για να κρίνει κάποιος την ουσία, είναι αυτή η ίδια η συμφωνία.

Και έχω αναφέρει πιο πάνω την άποψη μου: η συμφωνία είναι θετική και ο μόνος δρόμος είναι η στήριξή της.

Δυστυχώς όμως πολλοί φίλοι αγνοούν πλήρως το αυτονόητο αυτό σημείο.

Ασχολούνται με τον Τσίπρα τον Κοτζιά τον Καμμένο. Γυρεύουν ιδιοτελείς λόγους και πονηρά κίνητρα πίσω από όλη αυτή την άσκηση, με στόχο την δική τους πολιτική επιβίωση.

Αυτό είναι και αντιπαραγωγικό και αυτοκαταστροφικό, αλλά και εξόχως ηττοπαθές: αν κάποιοι φίλοι πιστεύουν πως ο Τσίπρας έχει πονηρά κίνητρα και γι’ αυτό στηρίζουν και την ντροπιαστική λαϊκίστική στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν πιστεύουν στα σοβαρά πως ο Τσίπρας έχει την παραμικρή πιθανότητα να επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία, τότε έχασαν εντελώς την μπάλα!

Η εκτίμηση μου (αλλά ναι, είμαι μακριά), για την ελληνική πολιτική σκηνή, είναι πως ο Τσίπρας και η παρέα του είναι καμένο χαρτί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυσιαστεί μια καλή λύση για τη ΠΓΔΜ με το φόβο της πολιτικής της εκμετάλλευσης από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση!

Με απλά λόγια, είναι δυνατόν κάποιος να πιστεύει πως *δεν* θα χάσει ο Τσίπρας; Τουλάχιστον ας παραδώσει την εξουσία με ένα πρόβλημα λιγότερο! Να δηλώσω εδώ, πως αν ήμουν ψηφοφόρος στην Ελλάδα, ακόμη και το Κυπριακό να βοηθούσαν να λυθεί ο Τσίπρας/Κοτζιάς, πάλι δεν θα τους ψήφιζα!

Ακόμη κάτι που βγαίνει από τα οδυνηρά βιώματα της ιστορίας. Το 2004 είχαμε στην Κύπρο το σχέδιο Ανάν. Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία του εδώ, αλλά με την τακτική του τότε ισχυρού μέρους: της Τουρκίας. Νωρίς νωρίς κατάλαβε η Τουρκία πως ο Τάσσος θα έθαβε το σχέδιο, έγκαιρα κατάλαβαν οι Τούρκοι πως τα πράγματα στην πλευρά μας οδηγούνταν στο ΟΧΙ, στο σκληρό ΟΧΙ. Ε, τι έκαναν τότε; Έκατσαν χαλαρά και παρακολουθούσαν από μακριά, και από τότε κέρδισαν για πρώτη φορά από το 1974 πόντους ηθικής ανωτερότητας. Που, ειρήσθω εν παρόδω, συνεχίζουν με επιτυχία να αυξάνουν.

Σε αυτή την περίπτωση όλοι λένε πως η Ελλάδα είναι το ισχυρό μέρος. Δεν κάνουν όμως τον κόπο να κοιτάξουν τον χαμό που γίνεται στα Σκόπια και που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές περιπέτειες με *δική τους* υπαιτιότητα, και επιμένουν να αναλύουν το ζήτημα με μικροπολιτικά εργαλεία και κριτήρια κομματικής επιβίωσης!

Να γράψω πάλι ο Νοών, Νοείτω, ή το πιάσατε;

 

Όλη η συμφωνία εδώ.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: