Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα διαλείμματα βρίσκεται η ουσία

Ιουλίου 5, 2018

Μίλησες στο συνέδριο του ΔΗΣΥ ψες πρόεδρε Αναστασιάδη, ε;

Στο κόμμα που υποτίθεται έφερε το ρεαλισμό και τη μετριοπάθεια στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, μια στάση που κατά καιρούς αποξένωσε πολλούς «σκληρούς» της παράταξής σου.

Κρίμα που η ομιλία που έκανες φαίνεται πως γράφτηκε στα διαλείμματα των συναντήσεων με τον Νικόλα που στόχο είχαν την (θεμιτή) συμφωνία για ψήφιση των σχετικών με το Συνεργατισμό νομοσχεδίων. (Επ’ αυτού, εύχομαι να πάνε όλα καλά και να περάσουν όλα τα νέα μέτρα για την οικονομία).

Έχω ορισμένες καλόπιστες απορίες:

1. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης δεν εστιάζεται μόνο στην εσωτερική διακυβέρνηση, αλλά «πρώτιστα και πάνω από όλα στην επιθυμία να δούμε την πατρίδα να είναι ένα κανονικό κράτος, όπως είπε ο ΓΓ των ΗΕ, και ένα κράτος κανονικό δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις από τρίτους ούτε παρουσία στρατευμάτων για να διασφαλίζουν τάχα ύπαρξή του».»

Άρα ντε φάκτο η παρούσα κατάσταση είναι εκ των πραγμάτων επικίνδυνη και απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή σχέδιο Β, σωστά;

2. «Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η μόνη εναπομένουσα για να συνταχθεί σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια της περιοχής είναι η Τουρκία που αν θελήσει πραγματικά να συμβάλει, όπως οφείλει να πράξει, στη λύση του Κυπριακού δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις συστάσεις, τις προτάσεις όχι πλέον τις δικές μας, αλλά αυτές που έγιναν αποδεκτές και από ΗΕ και ιδιαίτερα από τον ΓΓ».»

Χμμμ, με όση εμπειρία έχω στη διαπραγμάτευση (για εξόχως λιγότερο σημαντικά ζητήματα φυσικά), όταν λες πως για να τα βρούμε πρέπει να συμφωνήσει ο άλλος μαζί μας, ε, δεν ακούγεται και πολύ εποικοδομητικό. Ακόμη και έτσι να είναι τα πράγματα ΔΕΝ τα λες δημοσίως! Στοιχηματίζω πως ο «άλλος» θα επανέλθει με δηλώσεις στο ίδιο ακριβώς κλίμα! Και μετά τι;

3. «Επαναβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε αυτό που η εθνική αξιοπρέπεια υπαγορεύει, πού είναι οι κόκκινες γραμμές, τί είναι εκείνο που θα δημιουργήσει και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να λειτουργήσει την επομένη της λύσης. Να δίνει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».»

Ε, χμμ, και πάλι, «αξιοπρέπεια» και «κόκκινες γραμμές» οποθενδήποτε και αν προέρχονται είναι συνταγές για ρήξη, όχι για συμβιβασμό! Γιατί, ξέρεις, από αυτά, έχουν και οι άλλοι. Και τους δίνουν ακριβώς την ίδια βαρύτητα. Ευελπιστώ πως ήταν αυτή μια δήλωση για εσωτερικό ακροατήριο, και δεν θα επαναληφθεί σε τυχόν (λέμε τώρα) επανάληψη του διαλόγου.

4.«Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ταυτόχρονα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και εμείς και εκείνοι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν προνομιούχες κοινότητες ή προνομιούχες τάξεις» για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε κράτος που μπορεί να λειτουργήσει».»

Και αυτό λίγο για εσωτερικό ακροατήριο που ονειρεύεται ακόμη σχέση πλειοψηφίας – μειοψηφίας, μου ακούγεται; Γιατί ντε φάκτο η πολιτική ισότητα σημαίνει ίσες κοινότητες – όπως άλλωστε προβλεπόταν και στο σύνταγμα του 1960, που ισχύει ακόμη, από όσο γνωρίζω. Άλλο τι και πως θα λύσουμε πρακτικά και αριθμητικά ζητήματα στα πλαίσια των νέων διευθετήσεων.

5. «Αυτό που ζητούμε, σημείωσε, «είναι από την ώρα που ζούμε σε ένα κράτος και εμείς θα αποφασίζουμε, να μπορούμε να το πράττουμε ελεύθερα, πέραν και μακριά από τον οποιονδήποτε τρίτο ή τη βούληση του οποιουδήποτε τρίτου».»

Πάρα πολύ σωστά. Νοουμένου πως όταν λες «εμείς» εννοείς οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνεταίροι της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί, ξέρεις, κάποιοι θα μπορούσαν να το ερμηνεύσουν ως αναφορά πως εμείς (οι ΕΚ) θα αποφασίζουμε και οι άλλοι (οι ΤΚ) θα πρέπει να συμφωνούν, διαφορετικά θα είναι οι κακοί.

Με χαρά θα λάβω και θα διαβάσω τυχόν απαντήσεις ή διευκρινήσεις, στις ανωτέρω καλόπιστες μου απορίες.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: