Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για την κρίση στην παιδεία

20 Αυγούστου, 2018

Ο συνδικαλισμός είναι φυσικό δικαίωμα κάθε οργανωμένου συνόλου εργαζομένων. Η σημασία του και η αποτελεσματικότητα του συνδικαλισμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Εξαρτάται σε ποιο πλαίσιο λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία και η αστική κοινωνία, πλαίσια τα οποία καθορίζουν τα πάντα.

Έχει επίσης μεγάλη σημασία πόσο ισχυροί είναι οι διάφοροι θεσμοί, έχει σημασία σε πόσο ώριμο (ή άγριο) σημείο βρίσκεται ο καπιταλισμός.

Αναμφίβολα ο συνδικαλισμός έχει βοηθήσει στην κατοχύρωση αυτονοήτων δικαιωμάτων, έχει βοηθήσει στη βελτίωση συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο συνδικαλισμός αφορά τα μέλη μιας επί μέρους ομάδας. Και ενώ είναι πολύ λογικό να προωθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τα στενά συμφέροντα της ομάδας τους, μπορεί σε κάποιο σημείο η δύναμη του συνδικαλισμού να γίνει κακοήθης, όπως κατ’ αναλογία μπορεί να είναι κακοήθης η δύναμη του όποιου εργοδότη. Δεν μπορεί να υπάρξει «ηθική» ανωτερότητα εδώ. Και οι δυο πλευρές μπορεί να κάνουν κακή χρήση της δύναμής τους.

Η ουσία όμως είναι πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ντε φάκτο προωθούν τα στενά δικά τους συμφέροντα.
Στην παρούσα συγκυρία έχουμε σύγκρουση των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αφορούν την εκπαίδευση με τον εργοδότη τους, που είναι το κράτος.

Όπως ορίσαμε τη φύση και το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού των συνδικαλιστικών οργανώσεων πιο πάνω όμως, είναι επίσης καλό να ορίσουμε και τη φύση και το πλαίσιο λειτουργίας του μεγάλου θεσμού, του κράτους.

Ε, το κράτος, αναμένεται και οφείλει να κάνει καλή διαχείριση των δημοσίων πόρων και να εκφράζει τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών. Αυτός είναι ο ρόλος του, ανεξάρτητα αν μπορεί κάποιος βάσιμα να ισχυριστεί πως δεν το κάνει πάντα σωστά.

Αν πρέπει να τοποθετηθώ λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση στηρίζω εκείνο το θεσμό που αναμένεται να κάνει καλή διαχείριση των συμφερόντων του συνόλου των πολιτών, όχι μιας μικρής ομάδας.

3 Σχόλια leave one →
 1. 20 Αυγούστου, 2018 08:39

  Μην ανησυχείς. Με τη μεσολάβηση του προέδρου της ΕΔΕΚ, όλα θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. 20 Αυγούστου, 2018 08:48

  Το «πρέπει να τοποθετηθώ» εν κάπως υπερβολικό, αφού υπάρχει τζιαι το «εν ξέρω, εν καταλάβω», που αν με ρωτάς εκφράζει την πλειοψηφίαν του «λαού». Το κράτος στο τέλος της μέρας εν έναν «καταπιεστικόν» σύστημαν που – επειδή ακριβώς στρεβλώνει την οποιανδήποτε ελευθερίαν – εκφράζει συγκεκριμένα συμφέροντα εντός του, στην προκειμένην περίπτωσην μιαν ομάδαν που ευνοεί τον ιδιωτικόν τομέαν έναντι του δημοσίου (πρόεδρος, υπουργοί, κυβερνών κόμμαν, κεφάλαια που πίσω τους). Εσύ τζιαι γω, ως μικροαστοί, μάλλον μιαν θετικήν προδιάθεσην προς την «ομάδαν μισθωτών» πρέπει να νιώθουμεν. Παρά τα κουσούρκα της, η συγκεκριμένη ομάδα απολαμβάνει κάποια θετικά προνόμια, το κουτσούρεμαν των οποίων μάλλον αρνητικά μπορεί να αποβεί, τόσον εις βάρος εμάς των μικροαστών όσον τζιαι των εργαζομένων στον ιδιωτικόν τομέαν.

  Μου αρέσει!

  • 21 Αυγούστου, 2018 22:44

   Το θέμα είναι πως αν πρέπει να παραδεχτώ όλα αυτά τα αρνητικά που λες για τη σημερινή μορφή του κρατους, υποθέτω πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τις συντεχνίες. Και αφού και οι δυο θεσμοί είναι ατελείς, τι κάνουμε;

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: