Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανησυχίες, το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές.

Οκτώβριος 8, 2018
Τι χάσαμε;
 1. Είναι γενική ομολογία των αρμοδίων, αλλά ξεχωρίζω την αναφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη: στο Κραν Μοντάνα είχαμε φτάσει στο παρά ένα της λύσης.
 2. Αυτή η λύση ήταν μορφή ΔΔΟ, που δεν θα μπορούσε να ήταν κακή: τερμάτιζε την κατοχή, επέκτεινε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια της νήσου, έκανε την Τουρκία τρίτη χώρα και κατοχύρωνε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σενάριο εξόχως κερδοφόρο και καθόλου «οδυνηρό» όπως λανθασμένα αναφέρονται κάποιοι σε αυτό. Και φυσικά δεν είναι λύση «ότι νάναι», όπως διάφοροι ανόητοι ισχυρίζονται και είναι επίσης (δυστυχώς) κάτι που ο ίδιος ο ΠτΔ ανάφερε…
 3. Δεν καταλήξαμε όμως, και το γιατί το εξηγεί πολύ καλά ο Νίκος Κοτζιάς: ήμασταν λέει τυχεροί που δεν επιμερίστηκε ευθύνη στην πλευρά μας για την αποτυχία το Κραν Μοντάνα.
 4. Γιατί έγινε αυτό; Πολλοί λένε πολλά, οι αναφορές σε ρωσικές παραμέτρους, πολιτικές και οικονομικές, σε μακροοικονομικό επίπεδο ή ακόμη και σε μικροοικονομικό επίπεδο, που αφορά τις δραστηριότητες της ευρύτερης παρέας και οικογένειας του προέδρου Αναστασιάδη, δίνουν και παίρνουν. Όση αλήθεια και να έχουν αυτές οι θεωρίες, δεν νομίζω να εξηγούν πλήρως την συμπεριφορά μας.
 5. Ο βασικός λόγος είναι η δειλία του ΠτΔ έναντι μιας διαχρονικά σημαντικής παραμέτρου που μολύνει τα μυαλά των Ε/Κ: η εντελώς αδικαιολόγητη ταύτιση Τ/Κ με Τούρκους, ή έλλειψη γνώσης για το τι γίνεται στον βορρά, και (κυρίως) ο τρόμος του μοιράσματος της εξουσίας με τους Τ/Κς.
Από τότε:
 1. Πολλοί πρώην υποστηρικτές κάναμε κριτική στον ΠτΔ πως άλλαξε, υιοθέτησε αρνητική και αδιέξοδη κριτική. Στην αρχή δειλά, όσο περνά ο καιρός αυξήθηκε η κριτική και έγινε μάλιστα πιο έντονη.
 2. Επισημάναμε επίσης τους κινδύνους που έρχονται και που συνοψίζονται στο λύση ή κρίσεις. Αυτούς τους προφανείς κινδύνους, άρχισαν σιγά σιγά να εκφράζουν και άλλοι: σίγουρα το ΑΚΕΛ που για καιρό ένοιωθε πολλή μοναξιά, στη συνέχεια και άλλοι, από Αντρέα Μαυρογιάννη, μέχρι και τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.
 3. Η αναφορά του Αβέρωφ για το «εθνικό τσουνάμι» που έρχεται συνοψίζει την καταθλιπτική θέση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά εκνεύρισε τον ΠτΔ, ο οποίος την απαξίωσε.
Οι ανησυχίες:
 1. Αυτή ακριβώς η απαξίωση είναι η πρώτη ανησυχία. Ο ΠτΔ σε αντίθεση με βασικούς του συνεργάτες δείχνει αδυναμία κατανόησης του που βρισκόμαστε και που πάμε. Δείχνει μια μονοδιάστατη ανησυχία που αφορά μόνο στη συνέχιση του στάτους κβο.
 2. Το οποίο δεν πρόκειται να αντέξει. Είναι γνωστές οι αλλαγές που προωθούνται στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Μόλις προχτές είχαμε επεισόδιο με Ε/Κς γεωργούς και τα τουρκικά στρατεύματα. Αν μειωθεί ή αποχωρήσει η δύναμη του ΟΗΕ τι θα γίνει η νεκρή ζώνη; Ποια πλευρά θα «προλάβει» να την καταλάβει;
 3. Εννοείται πως ο πλέον σημαντικός κίνδυνος ξεκινά από τα γκάζια. Οι Αμερικάνοι της Exxon μας το είπαν καθαρά: ζητήματα οριοθέτησης δεν μας αφορούν, βρείτε τα! Δεν ήταν καθόλου καθαροί όμως αναφορικά με το πότε θα τρυπήσουν. Το τελευταίο τρίμηνο λένε. Ωραία έχουμε ακόμη 84 μέρες στο τελευταίο τρίμηνο , να πιστέψω πως οι Αμερικάνοι δεν έχουν ήδη κάνει τα σχέδια τους για αυτή τη σχετικά σύντομη περίοδο;
 4. Η Τουρκία. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία. Όχι στο κατά πόσον θα τηρήσει τη συμφωνία λύσης όπως συχνά επικαλούνται οι επαγγελματίες προφασιστές (από το πρόφαση). Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία πως θα συνεχίσει να δέχεται τη ΔΔΟ. Αν ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα προς αρνητική κατεύθυνση, ζήτω που καήκαμε!
 5. Δεν πιστεύω πως στα σοβαρά μπορεί η πλευρά μας να εισηγηθεί δυο κράτη, κάτι για το οποίο αναφέρονται διάφορα δημοσιεύματα. Μια τέτοια επιλογή είναι πολιτικά αυτοκτονική, καταλήγει σε σκληρό σύνορο με την Τουρκία και είναι η πράξη διάλυσης της ΚΔ.
Συνεπώς;
 1. Φαίνεται πως κάτι ψήνεται στο παρασκήνιο. Αναμένω με ενδιαφέρον τις διαρροές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
 2. Ο Αντόνιο Γκουτέρες σίγουρα ήδη γνωρίζει τις απόψεις της συμπαθέστατης κυρίας Λούτ. Είναι σαφές πως προσπαθεί να αποφύγει το φαινομενικά αναπόφευκτο. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση του θα πάει στο Συμβούλιο Ασφάλειας σε λίγες μέρες.
Νομίζω πως στην καλύτερη περίπτωση, προσπαθούν όλοι να καλύψουν τα νώτα τους. Δεν είμαι σίγουρος αν προσπαθούν να λύσουν το Κυπριακό ή αν αντιλαμβάνονται τις τραγικές συνέπειες που θα έρθουν άνευ λύσης. PS An excellent description of the current situation and the dangers ahead in this article, written by Esra Ayginhttps://cyprus-mail.com/…/greek-cypriots-seem-blithely…/
Advertisements
One Comment leave one →
 1. Οκτώβριος 8, 2018 12:40

  Reblogged στις Trimithiotis – Gerolakkos – Cyprus.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: