Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νιόβρη, στο Παρίσι.

Νοέμβριος 16, 2018

 

Κάθε φορά που επιστρέφω στον ρότσο είναι σίγουρα από  μεγαλύτερη  χώρα,  σχεδόν πάντα  είναι από τόπο με περισσότερα πλάσματα. Πρώτη,  η καταγραφή, η διαπίστωση αυτού, του αυτονόητου.

Μετά, σύντομη περίοδος αναπροσαρμογής.  Αναλόγως των ημερών πού βρισκόμουν μακριά,  αναλόγως των χιλιομέτρων που έκοψα.

Μετά,  επειδή κάποια πράγματα δεν κόβονται,  ακολουθεί η ενημέρωση.  Για τα πιο κοντινά,  τα των ανθρώπων που νοιάζομαι,  τα επαγγελματικά.

Και,  τα κοινά.

Που στην εποχή της πολλής  τεχνολογίας δεν είναι ποτέ μακριά.  Μπιπ η μια εφαρμογή μπιπ η άλλη,  βρίσκεσαι συνεχώς μέσα στα πράγματα.  Μαθαίνεις για τα πάντα, από την Τερέζα μέχρι τον Αβικτορ. Από τον Ρότσα ( δεν βρήκα  πολλά για να είμαι ειλικρινής), μέχρι τη μικρή επανάσταση που ψήνεται για το μέγιστο θέμα της κάρτας φιλάθλου.

Αλλά δεν μπορείς να μπεις στα πολύ βαθιά όταν βρίσκεσαι μακριά. Άρα μια ενδυνάμωση της ενημέρωσης, κρίνεται απαραίτητη.

Μετά αρχίζεις τα συνήθη δικά σου και γίνεσαι σύντομα και μοιραία μέρος του όλου.  Των δικών σου,  σίγουρα,  αλλά και των κοινών  που δεν  αντέχεις να αποχωριστείς.

Και μετά, με τη σοφία εκείνης της στιγμής που μπόρεσες να δεις από μακριά, όταν κοίταζες από ψηλά,  λες,  ρε σοβαρά τώρα,  ασχολούμαστε με αυτά τα μικρά, ασήμαντα,  ίσως κάποιες φορές,  γελοία  πράγματα; Ακούς με προσοχή (γιατί συνήθως δε βγαίνει αλλιώς νόημα) το τι λένε οι δημοφιλείς  ομιλούσες κεφαλές της πολιτικής, οικονομικής,  γενικά της δημόσιας ελίτ. Ακούς τους αρχηγούς και τους πραγματικούς ινφλουενσερς της δικής σου της ζωής.  Εκείνης για την οποία παλεύεις να κάνεις καλύτερη,  πιο παραγωγική, πιο χρήσιμη,  από τότε,  από πάντα. Και λογικά αναμένεις να σου προσφέρουν όλοι αυτοί και όλα αυτά ένα στοιχειώδες υπόβαθρο, ένα ελάχιστο πλαίσιο,  μέσα στο οποίο να λειτουργήσεις,  να γίνεις καλύτερος,  πιο παραγωγικός,  πιο χρήσιμος. Εσύ,  η ζωή σου και μαζί ο κόσμος όλος,  ρομαντικός, πίστευες  κάποτε, γιατί έτσι καταλήγουν τα πράγματα,  μετά συνειδητοποιημένος παίκτης του σωστού συστήματος γιατί μόνο έτσι γίνονται τα πράγματα.

Και μετά σε πνίγει η απορία. Μα είναι τόσο ανεπαρκείς; Τόσο παγαπόντες; Τόσο εκτός τόπου και χρόνου; Τόσο μικροί; (Ναι αυτή η λέξη είναι νομίζω η ορθότερη).

Και μετά κάπου αφήνεις αυτή τη πτυχή – εκείνη που αφορά άλλους και πως σε επηρεάζουν.

Αν δύνασαι,  στρέφεσαι έσω  εμπιστεύεσαι μόνο τις δικές σου δυνάμεις,  νοιάζεσαι μόνο για τη δική σου ζωή και λες,  live and let live (or even die).

Και μετά συνεχίζεις.  Μέσα στη δική σου  ιστορία,  ή ακόμη τη δική σου την παγίδα. Μπορεί να σου βγει,  μπορεί και να καταφέρεις να απολαύσεις μια όμορφη ανατολή,  μπορεί και να ακούσεις χωρίς ενοχλήσεις την αγαπημένη σου μουσική από το τελειότερο ηχείο του κόσμου.

Χωρίς τύψεις.

Χωρίς την ένοχη της ανεκπλήρωτης αποστολής.

Μπορεί όμως,  πάλι αν δύνασαι, να στραφείς έξω.  Σε κάποιο  μεγάλο μέρος,  Ανάμεσα σε πολλά πλάσματα.  Μακρινό μέρος όχι κατ’ ανάγκη,  πολλά άγνωστα πλάσματα σίγουρα.

Δεν ισχυρίζομαι πως υπάρχει  αλλού η τέλεια  γη, τα άψογα,  άμεμπτα και ικανότερα πλάσματα.

Ποντάρω μόνο στο μεγάλο μέρος, μόνο  στα πολλά  πλάσματα που σε κάνουν αόρατο.

Με ελάχιστες αναδράσεις,  ευθύνες,  υποχρεώσεις για τρίτους και τρίτα. Με πιο σημαντική εκείνη την  υποχρέωση που θα λείπει  περισσότερο.  Την  ανάγκη να ασχοληθείς με οτιδήποτε πέραν των δικών σου.

 

Θα βρίσκεσαι πιθανότατα στη μοναξιά, εκείνο που για πολύ καιρό φοβόσουν περισσότερο από όλα.

 

Και θα είναι Πύρρειος η νίκη.

Γιατί νίκη, θα είναι.

 

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: