Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυο πρώτα σημειώματα με αφορμή την έκθεση για την κατάρρευσή του Συνεργατισμού

7 Μαρτίου, 2019
  1. Διάβασα καμία 150ριά σελίδες του πορίσματος για τον ΣΥΝ.

Πολλά και καταθλιπτικά εκεί μέσα. Κυρίως: γιατί ειναι διαχρονικά.

Ξεκάθαρο το πρόβλημα: δανεικά και αγύριστα!

Διαβάστε αυτό το απόσπασμα που περιλαμβάνεται στην εκθεση.

Από το Βιβλίο του Κυριάκου Αγκαστινιώτη που εκδόθηκε ….το 1965! (Πότε γεννήθηκε ο Χάρης είπαμε;)

“Αι καθυστερήσεις εις πλείστας Συνεργατικάς Πιστωτικάς Εταιρείας αποτελούν πολύ σοβαρόν πρόβλημα, το οποίον κατήντησε χρονία μάστιξ των Εταιρειών τούτων. Οι λόγοι των τοιούτων καθυστερήσεων δεν είναι μόνον η πενιχρά γεωργική παραγωγή, αλλά και η πλημμελής διαχείρισις, ο εύκολος δανεισμός και τάσις προς δανεισμόν ποσών πέραν της δυναμικότητος των οφειλετών.
Με σκοπόν να περιορισθούν αι καθυστερήσεις, κατά τας αρχάς του 1963 έγινε σχετική έρευνα, ήτις απέδειξεν, ότι εις πολλάς περιπτώσεις αι καθυστερήσεις υπερέβαινον τα 50% των υφισταμένων δανείων, εις μερικάς δε περιπτώσεις αυταί έφθανον τα 90%. Μεγάλα ποσά έχουν ούτω παγοποιηθή εις πολλάς Συνεργατικάς Πιστωτικάς Εταιρείας, λόγω του ότι αι αξιωματούχοι (Επίτροποι και Γραμματείς), εκμεταλλευόμενοι την θέσιν των, έλαβον παρά των Εταιρειών των μεγάλα ποσά και ευρίσκονται εν αδυναμία να τα πληρώσουν. Δια τον λόγον τούτον ούτοι δεν δύνανται ν’ αρνηθούν την εύκολον παραχώρησιν μεγάλων δανείων εις τα άλλα μέλη και ούτε δύνανται να ασκήσουν οιανδήποτε πίεσιν και να λάβουν σοβαρά μέτρα προς είσπραξιν, διότι οι ίδιοι, κατά το πλείστον, είναι βαρυχρεωμένοι και ευρίσκονται επί κεφαλής των καθυστερούντων…”

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ Μ. ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΤΗ 1965

……………………………….

 

2.  «Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε.» (Σελίδα 786 του πορίσματος για τον Συν).

Αυτή η λογική θα μπορούσε να ισχύει και στην πιο κάτω περίπτωση;

«Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τη διχοτόμηση της Κύπρου, είναι γιατί παρέμεινε στη θέση του για 6 χρόνια χωρίς να αντιστρέψει την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε».

Τι; Δεν είναι το ίδιο;

Πως; Δεν ήταν στο χέρι του, γιατί δεν μπορούσε να ελέγξει τη συμπεριφορά της άλλης πλευράς;

Αλλά ο Χάρης φταίει γιατί δεν έσωσε ένα οργανισμό που είχε θεμελιώδη προβλήματα βιωσιμότητας από τη δεκαετία του 60;

(Δέχομαι πάντως πως όντως φταίει με την έννοια της ευθύνης που έχει πάντα ο μεγαλομέτοχος (ή ο μόνος μέτοχος) αν υπάρχει κατάρρευση μιας εταιρείας. Εδώ όμως υπάρχει ίσως και η μόνη σοβαρή αδυναμία της έκθεσης: ήταν δυνατόν να σωθεί ο Συν μετά την ανακεφαλαιοποίηση; Αυτό το θεωρούν ως δεδομένο γιατί «έτσι έπρεπε να ήταν». Ήταν όμως; Ή μήπως όλες οι κινήσεις είχαν γίνει για να αποφευχθεί η κατάρρευση με (πιο) μεγάλο κόστος, ή με πολιτικό κόστος, ή ακόμη για να τα σπρώξουμε όλα αυτά πιο κάτω.)

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: