Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτό είναι ένα τριαντάφυλλο.

Μαΐου 8, 2019

Νομίζω, έχει μια περίεργη ιστορία.

Κατ’ αρχάς, είναι μάλλον απλό τριαντάφυλλο. Μικρό μέγεθος, με μόνο μια σειρά πέταλα και ανεπαίσθητη τριανταφυλλένια μυρωδιά.

Η διαδρομή του πιθανότατα να ξεκίνησε πριν καμιά 20ριά χρόνια στην Ολλανδία. Σε κάποιο φυτώριο. Όπου μπολιάστηκε κάποιο στέλεχος με κάποια καλή ποικιλία τριαντάφυλλων, με εντυπωσιακά χρώματα και πλούσια κάλυψη από πέταλα.

Το φυτό ήρθε στην Κύπρο και μέσω ενός τοπικού φυτωρίου, κατέληξε στον κήπο μας. Για αρκετά χρόνια η τριανταφυλλιά ακολουθούσε την πορεία της. Άνθηση την άνοιξη μετά δύσκολο καλοκαίρι, την ταλαιπωρούσε βλέπετε ο λίβας και ο ήλιος. Είχε δυτικό προσανατολισμό.

Πριν 5-6 χρόνια, ξέρανε. Δεν άντεξε άλλο.

Την άνοιξη του επομένου χρόνου, βγήκε ένας φρέσκος λεπτός βλαστός από το χώμα. Πολύ λεπτός, χάθηκε μέσα στα χόρτα, άντεξε το καλοκαίρι.

Τον επόμενο χρόνο πήγε πιο ψηλά και χόντρυνε. Για 4-5 χρόνια, κλάδευα και φρόντιζα αυτούς τους βλαστούς κάποιας νέας τριανταφυλλιάς, περίεργος για την προέλευση τους.

Πέρσι σκαλίζοντας, έφτασα να καταλήξω πως οι βλαστοί έβγαιναν από τις ρίζες του αρχικού φυτού, που προφανώς δεν πέθαναν όταν είχε ξεράνει το πάνω μέρος. Το οποίο φαίνεται εκ του αποτελέσματος, είναι πιο ανθεκτικό από την ποικιλία με την οποία είχε μπολιαστεί. Έστω και αν μεγάλωνε με πολύ αργούς ρυθμούς και δεν έδειχνε κανένα σημάδι ανθοφορίας.

Φέτος, ίσως λόγω της πολυομβρίας, οι βλαστοί μεγάλωσαν περισσότερο και χόντρυναν και άλλο.

Και έβγαλαν και λουλούδια. Σαν και αυτό που βλέπετε.

Φυσική η ιστορία. Αληθινή καταφυγή.

 

Advertisements
3 Σχόλια leave one →
 1. Μαΐου 8, 2019 17:22

  Θυμίζει ξισταρκά! Άραγε είναι συγγενικά;

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 9, 2019 07:25

   Δε νομίζω! Σχόλιο φίλου στο ΦΒ: Απο την φωτό, φαίνεται πως πρόκειται για την τριανταφυλλιά Rosa canina, που χρησιμοποιείται σαν υπόκειμενο (rootstock), πάνω στο οποίο μπολιάζονται πιο αδύνατες και ευπαθείς ποικιλίες, ένεκα της ανθεκτικότητας του σε αρρώστιες και του πλούσιου ρίζωματος του, στο όποιον ωφειλεται και η επιβίωση του, αφού προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες.

   Μου αρέσει!

 2. aucerisier permalink
  Μαΐου 22, 2019 15:56

  Rosa canina. Είναι η κοινή αρκοτριανταφυλιά της οποίας χρησιμοποιούν τες ανθεκτικές ρίζες για να αμματίσουν πάνω ότι άλλον υβρίδιον θέλουν να πουλήσουν. Είναι γεμάτον το χωράφι μου τζ̆αι νομίζω βλαστά τζ̆αι στο Τρόοδος. https://fr.wikipedia.org/wiki/Rosa_canina

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: