Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το αποψινό γεύμα στο κρυο Βερολίνο

25 Νοεμβρίου, 2019

Με δεδομένες τις πιο κάτω ανησυχίες:

  1. Δεν είμαι σίγουρος για τις προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη. Στο Κραν Μοντάνα είχε καταφέρει να πάρει τα πράγματα στο καλύτερο σημείο που μπορούσαμε (στο παρά ένα της λύσης κατά τον Νίκο Χριστοδουλίδη), αλλά πάντως έκανε τελικά πίσω. Χάθηκε η ευκαιρία για μια λύση η οποία ακύρωνε πρακτικά όλες τις συνέπειες της κατοχής. Από τότε όλοι έχουμε σημειώσει (άλλοι με έκπληξη και ανησυχία, άλλοι με ικανοποίηση), πως έψαχνε αφορμές για να αποκλίνει όσο γίνεται από τη μόνη συμφωνημένη διαδικασία και στόχο λύσης.
  2. Δεν είμαι σίγουρος για τις προθέσεις της Τουρκίας. Με χίλια δυο ανοικτά μέτωπα, επικαλούμενη και τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη, η Τουρκία επίσης δείχνει να θέλει να απαγκιστρωθεί από τη μόνη συμφωνημένη διαδικασία και στόχο λύσης. Κάποιοι το σημειώνουν αυτό με ικανοποίηση (τρέφοντας τις δικές τους ψευδαισθήσεις), άλλοι με ανησυχία.
  3. Στην παρούσα φάση είναι λογικό να αμφιβάλλουμε και για τον Μουσταφά Ακιντζί. Έχει εκλογές σε μερικούς μήνες και κατά την παραδοσιακή τακτική όλων των Κυπραίων ηγετών, ίσως να τις επικαλεστεί για να ζητήσει διάλειμμα στις διαδικασίες. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μπροστά και θεωρητικά αν γίνει αποδεκτή η πιθανή του απαίτηση, θα έχουμε μόνο καθυστέρηση λίγων μηνών. Φοβάμαι όμως πως τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά και ξεκάθαρα στο πρόβλημα μας. Σε λίγους μήνες οι συνθήκες μπορεί να μην ευνοούν συνέχιση των διαδικασιών.

Αν οι ανωτέρω ανησυχίες περιγράφουν την πραγματικότητα, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αν είναι να βρεθεί λύση του Κυπριακού, αυτή είναι μόνο ΔΔΟ, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ταυτόχρονα με πρόνοιες αποδεκτές από την ΕΕ. Είναι συνεπώς ντε φάκτο καλή λύση.

Αν όχι, σίγουρα δεν θα έχουμε κάτι καλύτερο. Σίγουρα το στάτους κβο θα συνεχίσει να χειροτερεύει δυναμικά, και άνευ διαδικασίας όλες οι παράμετροι θα αλλάζουν σε βάρος μας.

Δεν είναι τυχαίο που ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην τελευταία του έκθεση στο γεγονός πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και πως ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι με συνομιλίες με έμφαση στο αποτέλεσμα (δηλαδή, μην έρθετε με στόχο να σπαταλήσετε την ώρα μου).

Θα είναι κρύο και θα έχει συννεφιά απόψε στο Βερολίνο. Ας το ερμηνεύσουμε αυτό θετικά: ας ελπίσουμε οι Κύπριοι ηγέτες να λειτουργήσουν με ψυχραιμία και έχοντας υπόψιν τους το συμφέρον της Κύπρου και το βλέμμα στο αύριο.

Με την ελπίδα ή τον ευσεβή πόθο πως θα είναι έτσι τα πράγματα, το μόνο που μένει είναι να ευχηθούμε καλή επιτυχία.

One Comment leave one →
  1. sofiarossa permalink
    25 Νοεμβρίου, 2019 18:24

    Πολύ φοβούμαι πως οι ανησυχίες σου έχουν έννοια. Ας ελπίσουμε στο καλύτερο!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: