Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φίλες χώρες και κακοί γείτονες.

9 Δεκεμβρίου, 2019

 

Η φίλη χώρα του Ισραήλ βάζει βέτο στην ανάπτυξη του κοιτάσματος γκαζιού που εμείς ονομάζουμε Αφροδίτη και εκείνοι Yishai.

Πρόβλημα; Ναι.

Αδιέξοδο; Ναι.

Μόνη λύση η λύση. Και η επίτευξη συμφωνίας στα ζητήματα που αφορούν τις δυο χώρες.

Λογικό; Απόλυτα!

Τώρα ποιος ο λόγος να τονίζει κάποιος την ύπαρξη λογικών μεθόδων, διαδικασιών και μοντέλων διευθέτησης κάποιων διαφορών; Ποιος ο λόγος να επαναλαμβάνεις τα αυτονόητα;

Πολύ απλό. Φτάσαμε στο σημείο σε αυτό το εξυπνότερο από όλα τα έξυπνα νησιά να νομίζουμε πως η συνειδητή επιλογή της μη λύσης είναι ….επιλογή!

Φτάσαμε στο σημείο να νομίζουμε πως οι συμμαχίες με διάφορες φίλες χώρες θα λύσουν τα προβλήματα μας, χωρίς να κουνήσουμε εμείς το δακτυλάκι μας.

Φτάσαμε στο σημείο να νομίζουν διάφοροι (πάρα πολλοί) ψεκασμένοι πως το Ισραήλ, ή η Ελλάδα ή δεν ξέρω ποια άλλη φίλη χώρα θα κάνει πόλεμο για εμάς χωρίς εμάς (όπως είπε σήμερα και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος!!!).

Ευτυχώς η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι σε αυτό το κομμάτι λογική. Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ευγενικά στους ψεκασμένους να μην είναι … ψεκασμένοι και να πιστεύουν πως το Ισραήλ θα κάνει το δικό μας πόλεμο.

Η κυβέρνηση του κ. Χριστοδουλίδη όμως είναι μεν ορθή σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, αλλά είναι εγκληματικά υπεύθυνη για τη μεγάλη εικόνα. Εκείνη της καλλιέργειας της ψευδαίσθησης πως η μη λύση είναι δυνατόν να είναι λύση στη θέση της λύσης. Πως είναι δυνατόν τα όποια θετικά της μη λύσης να είναι περισσότερα από εκείνα της λύσης. Πως είναι δυνατόν τα προβλήματα της μη λύσης είναι λιγότερα από εκείνα της λύσης.

Κυρίως: πως είναι δυνατόν να βγάλουμε έστω και μια σίκλα γκάζι από το βυθό της μεσογείου άνευ συνολικής συμφωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είτε αυτό αφορά την άλλη κοινότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής δομής που έχει κάθε δικαίωμα και λόγο στο τι θα γίνει τελικά με τα γκάζια, είτε αφορά κακούς γείτονες με παράλογες απαιτήσεις.

Ειδικά για αυτούς τους τελευταίους, η ποσότητα του σανού που ταΐζει η κυβέρνηση τον κόσμο είναι ασύλληπτη.

Ακόμη και αν έχεις τον χειρότερο γείτονα, ακόμη και αν φοβάσαι πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι, μόνο κρετίνος είσαι αν θέλεις να τον ζεις έτσι, άνευ οποιασδήποτε συμφωνίας.

Εντελώς ανεξέλεγκτο και κυρίως δυνατό. Πολύ δυνατό. Ίσως λίγο πιο δυνατό και από τον καλό γείτονα και φίλη χώρα Ισραήλ.

Που επίσης μπλοκάρει τα γκάζια μας αλλά δεν είναι αυτό «πρόκληση» και παράλογη απαίτηση.

Και αν νομίζετε πως η γενναιόδωρη αναφορά σε ψεκασμένους και σανοφάγους με κάνει λίγο ελιτιστή και αντί-διαλεκτικό, έχετε δίκαιο.

Τα γεγονότα είναι εκεί. Τα είπαμε χιλιάδες φορές. Η επιλογή της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας είναι ο σανός της μη λύσης.

Δυστυχώς οι συνέπειες θα αφορούν όλους.

Ας προσέχαμε.

Εμένα με νοιάζει πολύ περισσότερο η απογοήτευση που ένοιωσε ένα από τα Κ που ανέμενε εξαιρετικό βαθμό σε ένα διαγώνισμα. Και πήρε μόνο καλό. Για πρώτη φορά ένοιωσα πως στενοχωρήθηκε.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: