Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όχι, η Κύπρος δεν είναι Ιράν

14 Ιανουαρίου, 2020
«Σκότωσαν την ελίτ μας και την αντικατέστησαν με κληρικούς» λένε οι διαδηλωτές στην Τεχεράνη.
 
Η κεντρική παρουσιάστρια στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ του Ιράν παραιτήθηκε λέγοντας «ζητώ συγγνώμη που σας έλεγα ψέματα στην τηλεόραση εδώ και 13 χρόνια».
 
Είναι παγίδα να συγκρίνεις δυο χώρες, δυο καταστάσεις, δυο προβλήματα. Δηλώνω λοιπόν πως Κύπρος και Ιράν δεν είναι το ίδιο, ούτε θα μπορούσε να ήταν ποτέ το ίδιο.
 
Να αναφέρω επίσης πως είχα αρκετή επαφή με Ιρανούς φοιτητές (και φοιτήτριες) τον καιρό που σπούδαζα και πως πέρασα δυο βδομάδες σε αυτή τη χώρα, επί του προηγούμενου μάλιστα προέδρου, του Αχματινετζάτ που ήταν από ακραίος μέχρι διαταραγμένος.
 
Διατηρώ όμως μια εκτίμηση και ένα σεβασμό στη χώρα αυτή και τους πολίτες της, και δεν θα δεχόμουν εύκολα τον χαρακτηρισμό «τριτοκοσμική». Παρά τις πραγματικές και ουσιαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, και λόγω της ηγεσίας τους, και λόγω του εμπάργκο, αλλά και λόγω του επιπέδου συνολικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
 
Το γεγονός λοιπόν πως μετά την παραδοχή της παρακρατικής ομάδας των «Φρουρών της επανάστασης» πως έριξαν κατά λάθος το αεροπλάνο, βγήκε ο κόσμος στους δρόμους και περίπου απαιτούν παραιτήσεις όλης της ηγεσίας που τους κοροϊδεύει και που σκότωσε επίσης και τους επιβάτες του Ουκρανικού αεροπλάνου, αποδεικνύει τη διαφορά.
 
Αποδεικνύει επίσης και την αντίφαση μεταξύ της εικόνας που προσπαθεί να φτιάξει ο Τραμπ για αυτή τη χώρα και τις πραγματικότητες. Φυσικά, το γεγονός πως ο Τραμπ βγήκε ευθέως υπέρ των διαδηλωτών και προειδοποίησε την ηγεσία της χώρας να μην τους πειράξει, υπονομεύει βάναυσα τις όποιες καλές τους προθέσεις και ελπίζω να μην βασιστούν πάνω του!
 
Τα ανωτέρω στο Ιράν.
 
Στην πολύ διαφορετική Κύπρο οι κληρικοί βρίσκονται καθηκόντως δίπλα από τους πολιτικούς, εγκρίνουν κάποιους πολιτικούς αν είναι να αναλάβουν συγκεκριμένες θέσεις, βρίσκονται στη δεύτερη ή τρίτη θέση του επίσημου πρωτοκόλλου, οι δηλώσεις και οι θέσεις τους επί παντός θέματος αποτελούν … «είδηση» που πρέπει να προβάλλεται από τα δελτία.
 
Στην Κύπρο όταν οι κληρικοί αποφασίσουν να προσγειώσουν ένα ιπτάμενο δίσκο στο μέσο της παλιάς πόλης, ονομάζοντας τον νέο καθεδρικό ναό, όταν αποφασίζουν να μετατρέψουν ιστορικά σύμβολα της πόλης σε θρησκευτικά – έστω και με τυπική νομική κάλυψη, έχουν πάντα το επάνω χέρι. Τυχόν ανατροπή αυτών των αποφάσεων δεν ξεκινά επί ίσοις όροις αφού η δική τους θέση έχει πάντα μεγαλύτερη «βαρύτητα». Τόση, που ακόμη και επί αριστερού προέδρου της δημοκρατίας, δεν είχαμε δει καμία αλλαγή.
 
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε τις ίδιες αντιδράσεις. Η Κύπρος δεν είναι Ιράν. Γι’ αυτό λοιπόν, να μην αναμένετε ποτέ διαδηλώσεις στην Κύπρο ενάντια στους κληρικούς και τη ζημιά που κάνουν στη χώρα.
 
Όσο αφορά το άλλο, τα ψέματα και την προπαγάνδα που έντεχνα διαρρέει η κυβέρνηση (στην Κύπρο αλλά και το Ιράν) στους δημοσιογράφους και μέσω εκείνων στους πολίτες, η συνειδητή δηλαδή προσπάθεια να περιγράψουν την επιλογή της αυτοκτονίας που είναι η μη – λύση, ως το εργαλείο που θα μας οδηγήσει σε νέους θριάμβους, ναι, μια μέρα θα οδηγήσει στην ίδια κατάληξη.
 
Κάποιοι δημοσιογράφοι θα νοιώσουν πως ήρθε η ώρα να ζητήσουν συγγνώμη.
 
Θα είναι όμως αργά.
 
Υπάρχει και εδώ διαφορά. Στο Ιράν μπορεί να έχουν χρόνο ακόμη.
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: