Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο πολύς Κέυνς βλάπτει σοβαρά τα παιδιά μας.

8 Μαΐου, 2020

Τα νεοφιλελεύθερα ένστικτα του ιστολογίου αυτού είναι γνωστά. Τα χρήματα του εργαζόμενου, του επιχειρηματία, του ιδιοκτήτη που καταλήγουν στο κράτος υπό μορφή οποιασδήποτε φορολογίας είναι πολύτιμα. Και η διανομή τους από το κράτος πρέπει να γίνεται με την μέγιστη δυνατή προσοχή για να έχουν αποτέλεσμα προσφέροντας υποδομές, στήριξη όπου χρειάζεται, ή ότι άλλο δεν είναι σε θέση να προφέρει η αγορά.

Τα χρήματα αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε πρωτοφανείς περιπτώσεις. Είναι γνωστό πως την τελευταία δεκαετία, το κράτος χρησιμοποίησε πολλά από τα δικά μας λεφτά για να κλείσει τρύπες και πληγές που περιλαμβάνονται σε αυτές τις «πρωτοφανείς» περιπτώσεις.

Δεν είδα καμία από αυτές τις περιπτώσεις με καλό μάτι, αλλά κάθε φορά οφείλεις να κοιτάζεις και την άλλη πλευρά: τι θα γινόταν αν δεν;;;;; Πόσο θα ήταν το κόστος στον φορολογούμενο αν δεν;;;;;

Το γέρημο το «σύστημα» είναι εκεί. Έχει κανόνες, έχει τη δική του λογική: αν δεν κάνεις αυτό, θα συμβεί το άλλο. Κάθε ένα από τα δυο έχει κόστος. Τι μας συμφέρει;

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε μια γιγαντιαία προσπάθεια από το κράτος μας και σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου για να στηρίξουν τις οικονομίες τους εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού. Παρατηρώ δυο χαρακτηριστικά:

1. Δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις μπήκαν στο παιγνίδι με παρόμοια όπλα, νομισματικά και μέσω προϋπολογισμού σε κλίμακα που δεν είδαμε ποτέ ξανά.

2. Οι αντιδράσεις των οικονομολόγων ήταν από ανύπαρκτες ως χλιαρές.

Ούτε εδώ θα δείτε αντίδραση ή άρνηση. Δηλώνω επίσης πως αξιοποίησα άμεσα κάποιο από τα κυβερνητικά προγράμματα ενίσχυσης ενώ ελπίζω πως θα επωφεληθώ και έμμεσα από τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων. Όμως, πρωτοφανείς καταστάσεις χρειάζονται πρωτοφανείς θεραπείες. Θεωρώ πως η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά τα βασικά της χαρακτηριστικά και αυτόνομες δυνάμεις από την προηγούμενη κρίση, άρα βρίσκεται και σε καλύτερη θέση να αποδώσει θετικά τα επόμενα χρόνια για να επιστραφούν στο κράτος όλα αυτά που θα ξοδευτούν.

Φυσικά τα νούμερα είναι τρομακτικά. Οι συνολικές κρατικές ενέσεις μπορεί να ανέλθουν στο 20% του ΑΕΠ, η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μέχρι και 10% ή περισσότερο. Το κυριότερο: μπορεί τεχνικά η οικονομία να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το 2013 αλλά ποιοτικά δεν (μου) εμπνέει εμπιστοσύνη. Η πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον κατασκευαστικό τομέα, – βιομηχανία διαβατηρίων είναι αρνητικό χαρακτηριστικό και κυρίως δεν μπορεί να εγγυηθεί μία καλύτερη επόμενη μέρα – για πολλούς ευνόητους λόγους. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ καν στις συνέπειες απώλειας του τουρισμού για πολλούς μήνες στην φετινή χρονιά.

Το πιο τρομακτικό όμως είναι η νοοτροπία. Διαβάστε τις δηλώσεις του ΓΓ γραμματέα της ΠΟΒΕΚ: «Ποσό ύψους €500 εκατομμυρίων είναι απαραίτητο να δοθεί απευθείας στις μικρές επιχειρήσεις από το κράτος ως ρευστότητα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες επαναλειτουργίας τους προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά θα πρέπει να ξοφληθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που θα ξεπερνά τα πέντε έτη.

Ανέφερε ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να δοθεί ως μέτρο στήριξης συγκεκριμένων λειτουργικών εξόδων, είτε αυτά αφορούν ενοίκια, είτε μισθούς είτε προμήθειες και αγορές εμπορευμάτων και πρόσθεσε ότι θέση της ΠΟΒΕΚ ήταν πάντα ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν με ρευστότητα απευθείας από το κράτος και όχι μέσω των τραπεζών.

Ανέφερε ότι για αυτή την απευθείας ρευστότητα, «θα πρέπει να υπάρξουν όροι και κριτήρια που δεν θα αποκλείουν τις επιχειρήσεις που διαθέτουν προσωπικό μέχρι 10 άτομα, έστω και αν έχουν κάποια προβλήματα με τους λογαριασμούς τους».
Δεν συμφωνούμε ότι θα πρέπει να διατεθεί αυτή η ρευστότητα μέσω των τραπεζών, πρόσθεσε.»

Σχόλια:

1. Γιατί 500 εκατομμύρια; Γιατί είναι ένας όμορφος στρογγυλός αριθμός.

2. Γιατί να εξοφληθούν σε πάνω από πέντε χρόνια; Για να λύσουμε μαζί με τον ιό, και όλα τα άλλα μας προβλήματα.

3. Γιατί μέσω κράτους και όχι μέσω τραπεζών; Γιατί το καλό μας το κράτος μπορεί να το πείσουμε και να μας τα χαρίσει στο τέλος. Οι κακές τράπεζες συνήθως τα διεκδικούν.

4. Γιατί να δοθούν λεφτά σε επιχειρήσεις με προβλήματα στον ισολογισμό; Γιατί κάθε ένας έχει δικαίωμα να ανοίγει μια επιχείρηση και εσείς κορόιδα να πληρώνετε για αυτό.

Επαναλαμβάνω ξανά: χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται γιγαντιαία στήριξη από το κράτος για να «γυρίσει» η οικονομία.

Αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι: οι νοοτροπίες και η παραδόσεις μας δεν μπορούν να με αφήσουν να ηρεμήσω. Και επειδή βρίσκομαι σε μια φάση της ζωής μου με πλούσια εμπειρία σε κύκλους της οικονομίας, κρίσεις και ανακάμψεις, δεν ανησυχώ πλέον ιδιαίτερα για μένα.

Ανησυχώ για τα παιδιά μου.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: