Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το δυναμικά χειρότερο στάτους κβο.

16 Σεπτεμβρίου, 2020
500 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να είναι το ετήσιο ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά τη συμφωνία αποκατάστασης σχέσεων που υπογράφηκε ψες.
Ανάλογα οφέλη θα υπάρξουν και στις σχέσεις Ισραήλ – Μπαχρέιν, άνκαι η αποκατάσταση σχέσεων με αυτή τη χώρα αποδίδεται σε πιο πολύπλοκα ζητήματα: γεωπολιτικά, δηλαδή τη συμμαχία που δημιουργείται απέναντι στο Ιράν, και την ανάπτυξη νέων αγορών για πανάκριβα αμερικάνικα όπλα. Οι Αμερικάνοι του Τραμπ μπορεί να μειώνουν την φυσική τους παρουσία στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνούν το συμφέρον τους.
Και οι παλαιστίνιοι;
Οι παλαιστίνιοι νοιώθουν μοναξιά. Δεν καταφέρνουν καν να πείσουν τον Αραβικό Σύνδεσμο να πάρει θέση για τις ανωτέρω συμφωνίες, ενώ έντονη είναι η εντύπωση πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν με παρόμοιες διευθετήσεις.
Αλληλοαναγνώριση και αποκατάσταση σχέσεων με το Ισραήλ, σημαίνει υπονόμευση της πάγιας θέσεις των Παλαιστινίων και όλων των αραβικών κρατών πως η μόνη λύση για το πρόβλημα αυτό είναι η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Η επιδίωξη αυτή, όλο και απομακρύνεται. Επειδή όμως κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να μείνει άλυτο για πάντα, στην πράξη οι εξελίξεις αυτές πιθανόν να οδηγήσουν ακόμη και σε επίσπευση της λύσης του παλαιστινιακού. Αλλά με όρους δυσμενέστερους για τους παλαιστινίους.
Γιατί βλέπεις, ανεξαρτήτως ιστορίας, δικαίων ή υπερβολικών αιτημάτων, ή ακόμα και σκέτων μαξιμαλισμών, μια μέρα θα μπουν κάποιες υπογραφές. Και όταν ο χρόνος λειτουργεί ντε φάκτο εις βάρος σου πρέπει να ξέρεις πως θα αναγκαστείς αύριο να υπογράψεις κάτι χειρότερο από χτες.
Ειδικά όταν οι παράμετροι του προβλήματος που μπορείς να ελέγξεις είναι λιγότερες από τον όποιο αντίπαλο έχεις.
Ειδικά όταν υπάρχει η εντύπωση πως το ΟΧΙ το έχεις πάντα πρώτη επιλογή και δεν δείχνεις ποτέ εποικοδομητικό πνεύμα.
Ειδικά όταν αντιλαμβάνεσαι πως ούτε τους καλύτερους σου φίλους δεν μπορείς να πείσεις πλέον σε κοινή πορεία και …μέτρα.
Ειδικά όταν έχεις εξαπατήσει τους συμμάχους σου. Δυο φορές.
Ειδικά όταν άλλα λες εντός, άλλα λες εκτός, νομίζοντας πως οι σύμμαχοι μας είναι κουτόφραγκοι και δεν ακούνε κάθε μέρα ΡΙΚ που επιμένει να ξεκινά κάθε πρωί με τις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» – είτε συμβαίνουν, είτε όχι.
Ειδικά όταν έχεις ήδη μπει στην εποχή που όχι μόνο δεν μετράς νέα κέρδη, αλλά κάνεις ό,τι μπορείς να ελέγξεις τις νέες ζημιές.
Καταλάβατε;
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: