Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

8 Απριλίου, 2021

Το όνομά μου βρίσκεται καθηκόντως στα 150 πρώτα που υπέγραψαν αυτή την έκκληση.

Γιατί συνεχίζω να θεωρώ καθήκον μου να προστατεύω την Κυπριακή Δημοκρατία από την κατοχή, τη διχοτόμηση και τον εκφυλισμό που είναι η μόνη άλλη προοπτική άνευ λύσης.

Γιατί δυστυχώς δεν έχω σχέδιο Β.

Γιατί έχω αηδιάσει από τα ψέματα, τις προφάσεις, τον εθνικισμό και των ρατσισμό εκείνων που προτιμούν να χάσουν παρά να μοιραστούν.

Γιατί με πιάνει το γελόκλαμα όταν βλέπω κάποιους, ακόμη και χτες, να θυμούνται το θριαμβευτικό διάγγελμα του Τάσσου, που 17 χρόνια αργότερα μας οδήγησε σε μια θέση με όλες τις παραμέτρους να είναι – αντικειμενικά – χειρότερες.

Θυμάμαι όμως τις πρόσφατες δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου: «να δώσουμε την πολιτική ισότητα για να πάρουμε τη λύση» – τον θρίαμβο που μπορούσαμε να έχουμε στο Κραν Μοντάνα, προσθέτω εγώ.

Και προσπαθώ να καταλάβω – ξανά- γιατί η πλευρά μας επέλεξε την εγκληματική αποχώρηση από τις συνομιλίες τότε.

Τη στιγμή που τώρα πια, πραγματικά παρακαλούμε κλαίγοντας (και χωρίς ντροπή), να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει.

Δυστυχώς όμως κάθε απόφαση, δημοκρατική του λαού, ή εγκληματική ενός ηγέτη, έχει συνέπειες. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Η Τουρκία φαίνεται είναι πλέον αλλού για πολλούς λόγους.

Και όπως σωστά είπε η κ. Λουτ, οι θέσεις των δυο πλευρών δεν δημιουργούν ελπίδες για κάτι θετικό στην πενταμερή.

Με απλά λόγια, πως ερμηνεύεται αυτό; Η πλευρά μας δεν ξεκαθάρισε την αποδοχή της πολιτικής ισότητας.

Η άλλη πλευρά; Μιλά πλέον για την non – starter επιλογή των δυο κρατών. Προθάλαμο για προσάρτηση λέει ο Ακιντζί. Αλλά ποιος ακούει τον Ακιντζί; Ο Τατάρ είναι απείρως πιο βολικός.

Ναι, υπέγραψα την έκκληση. Χωρίς ελπίδες.

Αν θέλετε, υπογράψτε και εσείς.

……………………………..

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη,
Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΜΕΙΣ, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι πολίτες
της Κυπριακής Δημοκρατίας,

ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ:

 1. Χωρίς λύση του Κυπριακού, η διχοτόμηση θα παγιωθεί και ουσιαστικά τα κατεχόμενα θα μετατραπούν σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, οι δε ελεύθερες περιοχές θα έχουν σύνορα με την Τουρκία, με κίνδυνο σε μελλοντικό στάδιο να αλωθεί ολόκληρη η Κύπρος.
 2. Υπάρχει ήδη ο κίνδυνος η Τουρκία και το Τουρκοκυπριακό καθεστώς να ανοίξουν την περιφραγμένη κατεχόμενη Αμμόχωστο για εποικισμό και/ή εκμετάλλευση από Τουρκικές επιχειρήσεις, όπως και για εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων κάτω από Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
 3. Υπάρχει, επίσης, ο ορατός κίνδυνος να μην μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς λύση του Κυπριακού, να αξιοποιήσει τον πλούτο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
 4. Δεν υπάρχει ορατή πιθανότητα η σημερινή ισχυρή γεωπολιτική και διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας να εξασθενίσει.
 5. Η πιθανότητα να προκληθεί τέτοιο μεγάλο κόστος στην Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να δεχτεί τη λύση που ιδανικά θα θέλαμε, είναι στην πραγματικότητα, όπως έχουν δείξει και τα πρόσφατα γεγονότα, ανύπαρκτη.
 6. Δεν υπάρχει σήμερα η προοπτική για οποιαδήποτε εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να διαφοροποιήσει ουσιωδώς την κατάσταση και έτσι να μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε λύση καλύτερη από αυτήν που σκιαγραφείται πιο κάτω.
 7. Μια τέτοια λύση θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, ιδιαίτερα λόγω της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα βοηθά σε πιο ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας και στη διευκόλυνση της επίλυσης των διαφορών.
 8. Η λύση όπως περιγράφεται πιο κάτω θα εγκριθεί από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, νοουμένου ότι θα ενημερωθούν ορθά και έγκαιρα.
 9. Η μόνη προσφερόμενη επιλογή κάτω από την αδυσώπητη πραγματικότητα είναι είτε αυτή η λύση είτε ο διαμελισμός. Ουσιαστικά, χωρίς λύση παραδίδουμε τόπους με ιστορία χιλιετηρίδων εσαεί στην Τουρκία.

ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΠΩΣ:

Πράξετε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη της διαδικασίας για να επιτευχθεί συμφωνία λύσης του Κυπριακού προβλήματος με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βάση θα είναι η Κοινή Δήλωση της 11 Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. της 30 Ιουνίου 2017 με τις έξη παραμέτρους του.

Νοείται ότι:

 • Θα συμφωνηθεί, όπως και η υπόδειξη του Γενικού Γραμματέα, η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυητικών και μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας εντός τακτού χρονικού διαστήματος.
 • Θα συμφωνηθούν διευθετήσεις που θα ικανοποιούν το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων, όπως και διευθετήσεις για την επίλυση αδιεξόδων στη λήψη ομοσπονδιακών αποφάσεων και για την επίβλεψη της εφαρμογής της λύσης.
 • Η συμφωνία θα απαγορεύει ρητά τη διχοτόμηση, απόσχιση και ένωση μέρους ή όλης της Κύπρου με άλλο κράτος.

Προσδοκούμε ότι θα αξιοποιηθεί η δυναμική που προσφέρουν οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου και θα τεθεί αυτή στην υπηρεσία του υπέρτερου στόχου της επίτευξης λύσης του Κυπριακού, παρά το αντίθετο.

Αναμένεται, περαιτέρω, να συμφωνήσουμε ότι, με τη λύση, φυσικό αέριο θα μπορεί να διοχετεύεται και μέσω Τουρκίας, το δε θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας να παραπεμφθεί στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο.

Επιθυμούμε να επισημάνουμε την ανάγκη να βοηθήσουμε έμπρακτα να συντελεστεί η απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Προς τούτο χρειάζεται να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους. Αυτό μπορεί να γίνει με το να φροντίσουμε για τις ανάγκες, τους φόβους και τις ανησυχίες τους, τόσο στις προτάσεις μας για τη λύση όσο και στην τωρινή καθημερινότητα.

Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι η πλευρά μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις με πίστη ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση. Αν, παρά τις ειλικρινείς και λογικές προσπάθειες μας, δεν καταστεί δυνατή η λύση, θα καταφανεί ότι είναι η Τουρκία που εμποδίζει τη λύση, πράγμα που θα βοηθήσει να συγκρατηθούν αρνητικές για μας εξελίξεις.

ΚΑΙ ΣΑΣ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για λύση όπως εδώ σκιαγραφείται.

Απρίλιος 2021

https://www.1cyprus.eu/

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: