Μετάβαση στο περιεχόμενο

15 Ιουλίου 1974: όλα όσα θέλατε να ξέρατε για εκείνη τη μέρα, αλλά σας τα κρύβουν.

14 Ιουλίου, 2021

Ο πρόεδρος Μακάριος έκανε μια μεγάλη χάρη στους εγκληματίες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το πραξικόπημα: τους πίστωσε ως «άφρονες».

Γιατί αντιλαμβάνεστε, αν είστε άφρων, κρετίνος, ή έστω μαννός, όπως θα λέγαμε στην καθομιλούμενη, έχεις και μειωμένες ευθύνες.

Βεβαίως, το νόημα εκείνου του χαρακτηρισμού μπορεί να είχε και δεύτερη ερμηνεία. Η πρώτη, εννοείται, πως ήταν το αυτονόητο: κάνατε το πραξικόπημα, δώσατε την τέλεια ευκαιρία/δικαιολογία/αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει.

Κάποιος μπορεί όμως να το «διαβάσει» και διαφορετικά: ήταν καλά παιθκιά ρε, είχαν θετική ατζέντα, αλλά σε μια στιγμή αδυναμίας, έκαναν μια τεράστια ανοησία και μας στοίχισε.

Γιατί όπως ξέρουμε, εκείνοι που έκαναν το πραξικόπημα δεν ανήκαν στην αντίθετη (πολιτική) παράταξη από τον Μακάριο. Εθνικά, ανήκαν στην ίδια παράταξη, οι διαφορές τους με τον Μακάριο ήταν περιστασιακές και σίγουρα προσωπικές αν λάβουμε υπόψιν τον χαρακτήρα του ανδρός.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η περιγραφή των εγκληματιών ως «άφρονες» έρχεται σε αντίθεση με το «επίσημο» ιστορικό ή αν θέλετε συνθηματολογικό αφήγημα: το πραξικόπημα και η εισβολή είναι το «δίδυμο έγκλημα» λέμε, οι Αμερικάνοι επέβλεπαν, οι Εγγλέζοι υποβοήθησαν, ήταν όλα στημένα.

Αυτό φυσικά, προϋποθέτει κάποια στοιχειώδη οργανωτική ικανότητα και ελάχιστη ευφυΐα. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να πιστώσω τους εγκληματίες στην Ελλάδα και την Κύπρο που σκέφτηκαν και πραγματοποίησαν το πραξικόπημα είτε με το ένα, είτε με το άλλο.

Η αλήθεια όμως είναι πως αυτή η εκδοχή βολεύει γιατί χτίζει το σύνθημα πως πάντα φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι, οι κακοί και εμείς είμαστε πάντα τα καλύτερα πλάσματα (κάποιοι είναι μόνο λίγο παλαβοί) και βεβαίως τα μόνιμα θύματα.

Είναι τυχαίο πως ο φάκελος Κύπρου όπως κατασκευάστηκε από τη βουλή (με επιμέλεια Σιζόπουλου), αρχίζει τη μελέτη του Κυπριακού το ….1967; Τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της συνταγματικής Κυπριακής Δημοκρατίας, τρία χρόνια μετά το πρώτο ψήφισμα για το Κυπριακό του ΣΑ του ΟΗΕ.

Είναι αυτονόητο πως μετά το πραξικόπημα είχαν θέση για τις εξελίξεις οι «μεγάλοι» ξένοι. Είμαι σίγουρος πως ο Κίσσιντζερ ήταν αρκετά ευφυής για να γνωρίζει πως μια τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα δημιουργούσε ένα σωρό προβλήματα στο ΝΑΤΟ και στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Γνώριζε όμως πως η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να εμπλακεί σε πόλεμο λόγω των συνεπειών της δικτατορίας, γνώριζε πως η αφορμή που προσφέρθηκε στην Τουρκία δεν νομιμοποιούσε βεβαίως την εισβολή, αλλά τι θα κέρδιζε αν έφτανε στα άκρα με ένα άριστο του σύμμαχο σε περίοδο (ακόμη) ψυχρού πολέμου;

Α, από όσο λίγο γνωρίζω η αντίδραση της τότε Σοβιετικής Ένωσης ήταν από ανύπαρκτη έως αδιάφορη ως προς την ΚΔ.

…..

Τέτοια μέρα λοιπόν, πριν 47 χρόνια είχε ήδη στηθεί το σκηνικό.

Το πολιτικό προφίλ των πραξικοπηματιών είναι ενδιαφέρον, ειδικά αν το δούμε μέσω παραμέτρων που αφορούν το Κυπριακό. Σίγουρα δεξιοί, σίγουρα εθνικιστές, αλλά και κάτι άλλο: εχθροί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν κυρίως πλάσματα που θεωρούσαν το σύνταγμα της χώρας τους ως μη γενόμενο, άνθρωποι που θεωρούσαν τη μοιρασιά της εξουσίας μεταξύ των δυο συνταγματικών κοινοτήτων, ως καταστροφή, ως προδοσία του αγώνα που αρκετοί από αυτούς είχαν κάνει, 20 χρόνια πιο πριν.

Με δεδομένα κυπριακού, οι διαφορές των πραξικοπηματιών και Μακαρίου δεν ήταν ιδιαίτερα ορατές.

Γιατί ανάλογες απόψεις είχε και ο Μακάριος. Οι πολιτικές του πράξεις έδειξαν σε διάφορες περιπτώσεις πως δεν πίστευε στο σύνταγμα της χώρας της οποίας ήταν πρόεδρος – εδώ θα μου πείτε πως και η ίδια η Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα, σε μια εποχή που υποτίθεται συζητούσαμε με τους Τουρκοκύπριους για τη λύση του προβλήματος μας!!!

 Η συνταγματική θέση του Μακαρίου όμως, τον ανάγκαζε να υποκρίνεται πως δεν ήταν έτσι και πως προσπαθούσε να λύσει το Κυπριακό πρόβλημα (όπως είχε διαμορφωθεί πριν την εισβολή). Έχω διαβάσει κατά καιρούς αναφορές που παραπέμπουν σε πιθανή ρεαλιστική πλευρά του Μακαρίου, πριν κορυφωθούν τα γεγονότα του 1974, αλλά φαίνεται πως αυτό ήταν too little, too late.

…..

Οι ιδεολογικοί απόγονοι των πραξικοπηματιών είναι και σήμερα εδώ, μαζί μας:

Ακροδεξιοί, «κεντρώοι», «σοσιαλιστές», εθνικιστές, αρνητές του επίσημου συντάγματος της Κυπριακής δημοκρατίας κυρίως της βασικής του παραμέτρου της ιδιοκτησίας της χώρας και από τις δυο κοινότητες. 61 χρόνια μετά την δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας  συνεχίζουν να την πολεμούν. Και όπως ακριβώς οι πραξικοπηματίες λειτούργησαν στην πράξη υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας, το ίδιο και σήμερα, όλη αυτή η παρδαλή ομάδα των ιδεολογικών τους απογόνων, κάνει ακριβώς το ίδιο.

Κάποιοι από αυτούς έντιμα και στα φανερά ήταν πάντα εναντίον της λύσης, αφού τους έφτανε μια μικρή ελληνική Κύπρος – ποιος θέλει να πηγαίνει στην Κερύνεια αν ο δήμαρχος είχε τουρκικό όνομα;  Η παραπομπή σε απελευθέρωση ήταν πάντα το άλλοθί τους, ένα μεγάλο ψέμα, μια κενή συνθηματολογία.  Κάποιοι άλλοι όμως έκαναν το ίδιο μέσω εξαπάτησης ή άλλων πολιτικών ελιγμών. Πέτυχαν το ίδιο αποτέλεσμα,  ξεγέλασαν  επανειλημμένα τους συμμάχους μας, με αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν πλέον σε πλήρη πολιτική μοναξιά.

Ο στόχος πάντα ο ίδιος: υπονόμευση της λύσης ΔΔΟ, να αποφευχθεί πάση θυσία η μοιρασιά της εξουσίας με τους Τουρκοκυπρίους πολίτες της νήσου.

…..

Σε αντίθεση με το 1974 όμως, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει σήμερα ο χαρακτηρισμός «άφρονες». Όλοι αυτοί ήταν (και είναι) σε πλήρη συνείδηση, όλοι αυτοί ήξεραν πάρα πολύ καλά τι έκαναν.

Και τα κατάφεραν. Σκότωσαν τη λύση, χάρισαν τη μισή Κύπρο στην Τουρκία και έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια την Κυπριακή δημοκρατία το μέλλον της οποίας είναι πλέον σκοτεινό. Και εννοείται, πως είναι οι πρωταγωνιστές στην υποκριτική του κλάματος και της μνημόνευσης της χαμένης πατρίδας.

Μπορείτε να τους αποδώσετε όποιο χαρακτηρισμό θέλετε. Εκτός από «άφρονες».  

2 Σχόλια leave one →
 1. 14 Ιουλίου, 2021 21:54

  Για όσους δεν ακούνε μόνο την προπαγάνδα της κυβέρνησης: https://www.pio.gov.cy/assets/pdf/newsroom/2021/07/20210714_Report%20%20UNFICYP.pdf

  Μου αρέσει!

 2. Stelios papalangi permalink
  15 Ιουλίου, 2021 09:49

  βεβαίως ήταν μαννοί.
  και βεβαίως δεν είχαν «καλές προθέσεις»… το ένα δεν σημαίνει απαραίτητα το άλλον.

  ήταν ένα μάτσο ηλιθίοι πολιτικά , ανίκανοι να οργανώσουν πραξικοπήμα (μόνο ο στρατός εκατάφερε να το κάμει) , οι διαφορές με τον μακάριο είχαν να κάμουν με προσωπικά κίνητρα , η συμπεριφορά τους τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος (road blocks , ξύλο … στο χωριό μας εσσιεισαν μες τη πλατεία του χωρκού) παραπέμπει σε ανθρώπους που με σημερινή ορολογία θα χαρακτηρίζαμε «bullies»…
  Δεν έχουν ούτε ένα σημείο αντίστασης στους τούρκους και το μόνο που επρόσφερεν τούτη η φάρα είναι εκτελέσεις τουρκοκύπριων γυναικόπαιδων , προκαλόντας και ανάλογα αντίποινα.

  …….
  ο κίσσινγκερ δεν φαίνεται να ήταν τελικά τόσο έξυπνος… αγκυλωμένος ήταν στις θεωρητικά «ρεαλ πολιτικ» αντιλήψεις του. θα αφήκουμε την τουρκία να εισβάλει , θα συνθηκολογήσουν οι ελληνοκύπριοι και θα λύσουμε τούτο το πρόβλημα…. αμ δε , δεν σκέφτουνται οι ανατολίτες με όρους ρεαλ πολιτικ….. Οι μόνοι που φαίνεται ότι δεν θεωρούσαν αυτή τη στρατηγική ως λύση για το ΝΑΤΟ ήταν οι εγγλέζοι. και το είπαν του κίσσινγκερ αλλά δεν άκουε.

  …………….
  για το Μακάριο και το πόρισμα της βουλής έγραψα πριν χρόνια , όταν εμαλλώναμεν ακόμα με τον ανευ… 🙂

  http://spapalagi.blogspot.com/2015/07/blog-post_21.html

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: