Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για όσους αναρωτιούνται ακόμη, γιατί η Κύπρος βρέθηκε σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη θέση.

16 Ιουλίου, 2021

Η εκπομπή «Προκλήσεις» του Αντρέα Κημήτρη, φιλοξένησε την 15η Ιουλίου 2021, τους κ. Ιωάννη Κασουλίδη και Τουμάζο Τσελεπή.

Η εκπομπή διήρκησε λίγο πάνω από μια ώρα και λέχθηκαν διάφορα. Δεν συμφωνώ με όλα όσα είπαν οι δυο φιλοξενούμενοι, τόσον αναφορικά με τις αναλύσεις τους για το παρελθόν, όσον επίσης και τις ιδέες τους για τη συνέχεια.

Θα περιοριστώ στο παρόν. Γιατί κρίνω πως οι δυο συνομιλητές εξήγησαν (με ευγενικό οφείλω να παραδεχτώ τρόπο), γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την τραγική θέση.

Θα το γράψω με απλά, δικά μου λόγια:

Έχουμε απωλέσει την αξιοπιστία μας, λόγω της στάσης του προέδρου Αναστασιάδη και όλες οι  παράνομες/προκλητικές/απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας,  είναι οι καταστροφικές συνέπειες των επιλογών του προέδρου.

Ο κ. Τσελεπής επιβεβαίωσε για παράδειγμα, πως οι Τούρκοι όντως απέσυραν τον χάρτη που είχαν καταθέσει στο Κραν Μοντάνα.

Αλλά αυτό συνέβη *μετά* που ο πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε πίσω την πολιτική ισότητα και άλλες βασικές συγκλίσεις.

Για το timing ήταν λίγο πιο ασαφής ο κ Κασουλίδης, αλλά στο τέλος τη θέση αυτή την ενδυνάμωσε, λέγοντας πως ο ίδιος κατέκρινε το γεγονός πως στο ΚΜ πήγαμε «κάπως πίσω» όσον αφορά την πολιτική ισότητα σε σχέση με ό,τι είχαμε ήδη συμφωνήσει με τον Ακιντζί.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στην τελευταία συνάντηση στη Γενεύη, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης (αντιλαμβανόμενος προφανώς το κολοσσιαίο του λάθος), «αποκατέστησε» την οπισθοδρόμηση του ΚΜ.

Αλλά!!!…

Διευκρίνισε πως η μια θετική ψήφος σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα  αφορούσε θέματα που οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι θα έκριναν πως αφορούσε τα συμφέροντά τους. (Δεν θα κρίναμε εμείς ποια είναι αυτά τα θέματα).

Εδώ ο κ. Τσελεπής είπε το απλούστατο και αυτονόητο: σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάθε θέμα αφορά εξ ορισμού και τις δυο πλευρές.  Είπε επίσης πως η μια θετική ψήφος είναι σημαντική βελτίωση για μας σε σχέση με το σύνταγμα της ΚΔ, αφού εκεί είχαμε τα βέτο για ολόκληρες ομάδες θεμάτων – χωρίς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. Εδώ μια θετική ψήφος θα ήταν ικανή να ξεπεράσει εκείνη την διευθέτηση.

Ο κ. Τσελεπής τόνισε επίσης το άλλο αυτονόητο: αφαίρεση της μιας θετικής ψήφου ουσιαστικά σημαίνει χειρισμό της άλλης κοινότητας ως μειονότητας και αυτό είναι και εναντίον όσων έχουμε συμφωνήσει για δεκαετίες τώρα, είναι ενάντια στη λογική του συμφωνημένου πλαισίου ΔΔΟ, αλλά είναι απαράδεκτο και για τον ίδιο τον ΟΗΕ, αφού στην τελευταία του έκθεση κάνει αναφορά σε θέσεις και των δυο πλευρών που δεν υποβοηθούν τη διαδικασία.

Ο κ. Κασουλίδης πάντως συμφώνησε τελικά, πως σε ομοσπονδιακό επίπεδο όλα τα θέματα αφορούν και τις δυο κοινότητες άρα εκ των πραγμάτων η μια θετική ψήφος θα ίσχυε παντού.

…..

Οι τραγικές αυτές εξελίξεις μας παίρνουν 30 χρόνια πίσω και πράγματα που είχαμε κερδίσει στον χρόνο, τώρα λόγω της στάσης Αναστασιάδη, ανατράπηκαν και τα βρίσκουμε ξανά  μπροστά μας με απειλητικό τρόπο.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στο τρέχον ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που εξηγεί γιατί μείναμε εντελώς μόνοι χωρίς κανένα σύμμαχο.

Γιατί βλέπετε δεν είναι μόνο οι τούρκοι που διαδίδουν πως «ανακρούσαμε πρύμνα» λέει ο πρώην υπουργός. Το σύνολο της διπλωματικής οικογένειας στο νησί, το ίδιο πιστεύει.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε συνοπτικά σε τρία αδύνατα σημεία της στάσης μας, που θεωρούν όλοι πως ισχύουν:

 1. Θα πάμε πίσω στο ΚΜ και μετά θα κάνουμε πάλι πίσω.
 2. Θα πάμε σε λύση, αλλά θα πούμε πάλι όχι γιατί δεν κάνουμε απολύτως τίποτα αναφορικά με δημιουργία κουλτούρας λύσης.
 3. Θα το λύσουμε, αλλά θα κάνουμε πάλι όπως το 1963 και οι Τουρκοκύπριοι θα βρεθούν πάλι εκτός κράτους.

Με δύο λόγια: παντελής έλλειψη αξιοπιστίας.

Σε άλλη μια ευγενική του σπόντα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε πως έχουμε το δίκαιο μας, πως όλοι στηρίζουν τη λύση αρχών που θέλουμε και εμείς, αλλά δεν κάνουμε απολύτως τίποτα στην πράξη. Δεν πρέπει «να περιμένουμε να κάτσουν από μόνα τους τα αμπελοπούλια στα βερκά»  – κατέληξε, – προδίδοντας έλλειψη περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Χάσμα λόγων και έργων συμφωνεί επιγραμματικά, πως υπάρχει ο κ. Τσελεπής.

Έχετε ακόμη απορίες;

(Εννοείται, πως για όλα η απάντηση είναι η Τουρκία – ανεξαρτήτως της ερώτησης. )

   Όλη την εκπομπή μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

 http://cybc.com.cy/video-on-demand/%cf%81%ce%b9%ce%ba-1/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/episodes-2/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-15-07-21/

One Comment leave one →
 1. Stelios papalangi permalink
  22 Ιουλίου, 2021 13:19

  δεν ξέρω γιατί διαδίδεις ότι δεν έχουμε αξιοπιστία !

  η ενημέρωση μας στο εξωτερικό πάει καλά

  For many the changes in Varosha reflect Turkish Cypriot frustration with decades of failed talks. In 2004, when Cyprus came closest yet to securing a peace deal under the then UN stewardship of the late Kofi Annan, the minority community voted overwhelmingly in favour of the plan. Greek Cypriots, by contrast, rejected it. Efforts earlier this year to find common ground to kickstart negotiations made little headway.

  …….
  The Anastasiades government has been chastised, at home and abroad, for its lacklustre handling of peace talks. In 2017 the Greek Cypriot leader reportedly walked out of negotiations when the moderate Turkish Cypriot Mustafa Akıncı was prepared to make unprecedented concessions.
  …….

  https://www.theguardian.com/world/2021/jul/18/unease-in-the-air-as-cyprus-ghost-town-rises-from-the-ruins-of-war

  μα τι λέω καλά ;
  πετά …..

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: