Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όπου όλοι αντιλαμβάνονται πως μόνη λύση *ήταν* η λύση.

20 Ιουλίου, 2021

Μου δημιουργείται η εντύπωση πως η επίσκεψη και τα ανακοινωθέντα του Ερντογάν απογοήτευσαν κάποιους.

Όλους αυτούς που εύχονται τα πράγματα να γίνονται συνεχώς χειρότερα, να υπάρχει ένταση, για να εκμηδενίζεται η πιθανότητα μιας συμφωνημένης λύσης.

Ο Ερντογάν όμως ήταν όντως προσεκτικός. Μιλούσε γνωρίζοντας πως το ακροατήριο του δεν ήταν μόνο οι εθνικιστές Τουρκοκύπριοι που ανέμεναν να τους δώσει τα «καλά» νέα.

Ο Ερντογάν γνώριζε πως τον άκουε και η Ευρώπη και η Αμερική.

Και γνωρίζει πως ΔΕΝ του συμφέρει να κάνει ακόμη χειρότερη τη σχέση της χώρας του με τη δυτική συμμαχία.

Αντίθετα, αυτή την περίοδο τους χρειάζεται.

Η Ευρώπη και η Αμερική άκουγαν λοιπόν. Και κρίνοντας από την άμεση τους αντίδραση, θα πρέπει να παραδεχτώ πως η εξωτερική μας πολιτική λειτούργησε παραγωγικά αυτή τη φορά.

Χρειαζόμαστε την Ελλάδα, χρειαζόμαστε την ΕΕ χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ.

Σημειώστε όμως αυτό: οι σύμμαχοι μας αντέδρασαν γιατί οι προσεκτικές έστω κινήσεις της Τουρκίας, παραβιάζουν τις τρέχουσες ισορροπίες, αλλοιώνουν το στάτους κβο που διάφοροι αφελείς και κρετίνοι ελληνοκύπριοι, νόμιζαν πως μπορεί να διατηρηθεί εσαεί και βασικά απομακρύνουν την πιθανότητα συμφωνημένης λύσης.

Η Τουρκία σήμερα δημιουργεί νέα τετελεσμένα σε βάρος των Κυπρίων.

Και τα νέα τετελεσμένα δυσκολεύουν τον θεμιτό στόχο όλων μας των συμμάχων, και συνεπώς το σύνολο των αντιδράσεων των συμμάχων είναι μεν καταδικαστικές για τις ενέργειες της Τουρκίας, αλλά καλούν τις δυο πλευρές να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί συνολική λύση ΔΔΟ.

Καλούν και τις *δυο* πλευρές.

Διαβάστε αυτό από τον Γιοζέπ Μπορέλ, μόλις πριν από λίγο: «Τέλος, αναφέρει ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία.»

Οι σύμμαχοι μας γνωρίζουν πως η παρούσα κατάσταση έφτασε σε αυτό το δύσκολο σημείο λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του προέδρου Αναστασιάδη, λόγω της ακύρωσης εκ μέρους του κάθε ίχνους αξιοπιστίας της πλευράς μας, αλλά δεν τους ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι πως η παρούσα κατάσταση με τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας είναι δυνητική βόμβα και για την περιοχή και για το σύνολο της δυτικής συμμαχίας.

Αυτή είναι η απλή και μόνη ουσία.

Είναι όμως δυνατόν να φτάσουμε πλέον σε λύση; Λύση τόσο καλή όσο εκείνη που επέλεξε να αρνηθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο ΚΜ;

Επιμένω να το αμφισβητώ.

Ο Ερντογάν είχε υπόψιν πως τον άκουγαν οι ξένοι, αλλά ήξερε επίσης πως τον άκουγαν και οι εθνικιστές του σύμμαχοι. Και οι οποίοι είμαι σίγουρος πως θα τον «τηγανίσουν» γιατί δεν ανακοίνωσε αρκετά «προχωρημένες» θέσεις. Είναι σαφές πως σε μια θεωρητική συνέχιση της διαδικασίας ο Ερντογάν θα αρνηθεί να δώσει όσα είχε δώσει ή είχε αφήσει να γίνει κατανοητό πως θα έδινε στο Κραν Μοντάνα. Κάτω λοιπόν και από τις καλύτερες περιστάσεις τυχόν σχέδιο λύσης θα είναι χειρότερο εκείνου στο ΚΜ.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Αν όντως αλλάξουν τα δεδομένα για το Βαρώσι – κάτι που θα χρειαστεί φυσικά κάποιο χρόνο – τυχόν σχέδιο και μάλιστα χειρότερο εκείνου στο ΚΜ θα είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των ΕΚ.

Να λάβουμε επίσης υπόψιν πως η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έκανε ό,τι μπορούσε τα τελευταία 4 χρόνια για να σκοτώσει την κουλτούρα λύσης, να σκοτώσει κάθε θετική πρωτοβουλία, να αυξήσει την ένταση και να αναγιώσει κάθε λογής εξτρεμιστή και εθνικιστή. Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντιλαμβάνεστε πως το πεδίο δράσης για αποδοχή ενός σχεδίου λύσης εντός της ΕΚς κοινότητας είναι ελάχιστο.

Ούτε η ΤΚ κοινότητα είναι όμως σε φάση λύσης. Μπορεί να αντιδρούν κάποιοι ΤΚ προς τον Ερντογάν, (την ώρα που οι αφελείς και κρετίνοι της πλευράς μας συνεχίζουν να τους απαξιώνουν!!!), αλλά το αίσθημα είναι η απογοήτευση για την εξαπάτηση που νοιώθουν πως υπέστησαν.

Η εκλογή Τατάρ ως πληρεξούσιου Τούρκου αντιπροσώπου στον βορρά δεν βοήθησε, οι ενέργειες της Τουρκίας για να επηρεάσουν την εκλογή ήταν επιπρόσθετο πρόβλημα και γενικά ένας ΤΚς με ανάλογα μυαλά και γνώσεις όπως εμένα ας πούμε, έχει πλέον κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλει για τις προθέσεις μας τη στιγμή που ο αρχηγός μας αφήνει με κάθε τρόπο να νοηθεί πως προτιμά να χάσει παρά να μοιραστεί.

Ποια είναι λοιπόν η πιθανή συνέχεια;

Όποια και νάναι, θα είναι κακή. Για τους ΕΚς, για τους ΤΚς, για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί για ένα διάστημα ένα μομέντουμ με επίκληση του στόχου της λύσης ΔΔΟ, όχι γιατί οι ξένοι εμπιστεύονται τον Αναστασιάδη ή ελπίζουν στον Ερντογάν και τον Τατάρ, αλλά μόνο για να πάνε τα πράγματα πάρα τζιεί, μπας και αλλάξουν κάπως οι συνθήκες.

Γιατί αν (και όταν) καταρρεύσουν τελεσίδικα όλα, πάμε σε προσάρτηση του βορρά, πάμε σε ουσιαστική κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόλυτα γκρίζες προοπτικές για όσους πίστεψαν ποτέ στο project ενωμένη Κύπρος εντός ΕΕ. Και προβλήματα για όλους εδώ γύρω.

Θυμάστε τις γελοίες δικαιολογίες και προφάσεις που έβρισκαν οι διχοτομιστές για τις παραμέτρους της λύσης;

Ούτε σκέφτηκαν πως οι παράμετροι της μη λύσης θα ήταν το ιδανικό σενάριο για την Τουρκία, για να προσαρτήσει τον βορρά και να καταστρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία. Άσε που ήταν όλα απόλυτα προβλεπτές συνέπειες της στάσης μας.

Τώρα πια, φοβάμαι, πως αυτό ΔΕΝ είναι σενάριο φαντασίας.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: