Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακολουθεί περιπαίξιμο

24 Αυγούστου, 2021

«Όπως υποστηρίζεται από πηγές κοντά στο Προεδρικό, η απόφαση για ανάκληση ή μη ανανέωση ή έκδοση διαβατηρίων σε πρόσωπα τα οποία με τις πράξεις και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος, έχει ληφθεί και στη βάση νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Όπως διευκρινίζεται από κυβερνητικής πλευράς, η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκαθαρίζει πως το διαβατήριο είναι ένα ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο εκδίδεται για την παροχή προστασίας και διευκολύνσεων από τις διπλωματικές υπηρεσίες του κράτους σε ξένη χώρα. Αποτελεί περαιτέρω περιουσία του κράτους και μπορεί για εύλογη αιτία να ανακληθεί οποτεδήποτε.»

Σύμφωνα με τον Απόστολο Τομαρά  της Καθημερινής, τα πιο πάνω είναι η νομική βάση της απόφασης της κυβέρνησης για ανάκληση διαβατηρίων κάποιων Τουρκοκυπρίων.

Δεν είμαι νομικός αλλά έχω νομικές απορίες και εισηγήσεις:

  1. Τα ανωτέρω δεν αποτελούν δεδικασμένο και δε γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο. Είναι μόνο μια νομική άποψη.
  2. Οι λόγοι που αναφέρονται, μόνο πολιτικά μπορούν να ερμηνευθούν.
  3. Αν ισχύουν όμως, πρέπει να γίνει αφαίρεση διαβατηρίων και όσων επιθυμούν (και είναι διατεθειμένοι να πυρπολυθούν για αυτό) την Ένωση με την Ελλάδα.
  4. Να αφαιρεθούν επίσης τα διαβατήρια όλων των λεγόμενων πατριωτικών κομμάτων που απέρριψαν και τελικά σκότωσαν τη λύση ΔΔΟ.
  5. Να αφαιρεθούν τα διαβατήρια όλων όσων είτε με τη λογική του «τι νομίζετε;» είτε ως «ιδεοθύελλα» εισηγήθηκαν τη διάλυση της ΚΔ και τη μετατροπή της σε δυο κράτη.
  6. Να αφαιρεθούν τέλος, τα διαβατήρια όλων όσων απορρίπτουν το σύνταγμα της ΚΔ και θέλουν να αλλοιώσουν τη δικοινοτική του βάση προς όφελος της μιας κοινότητας.

Όλα αυτά, σαφώς υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα μου πείτε, μα περιπαίζεις μας;

  • Φυσικά. Όλοι το κάνουν. Γιατί όχι και εγώ;

Υ. Γ. Φίλοι νομικοί, χαλαρά 😊

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.