Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νοιώθω ενοχές.

21 Νοεμβρίου, 2021

1.

Σήμερα έγιναν οι Radisson κούρσες στη Λάρνακα. Είχα δηλώσει συμμετοχή στα 10 χλμ.

Θα ήταν ο δεύτερος ανταγωνιστικός μου αγώνας μετά από διάλειμμα λίγων χρόνων και ανυπομονούσα. Ήλπιζα πως η συμμέτοχή θα ήταν μεγάλη και έτσι θα απέφευγα την αμηχανία του να ανοίγουν οι δρόμοι λίγο μετά που θα περνούσα τη γραμμή τερματισμού, όπως περίπου είχε γίνει στη Λακατάμεια.

Όχι όμως. Για κάποιους λόγους δεν μπόρεσα να λάβω μέρος.

Δεν έμεινα πίσω στις κούρσες όμως. Δυο Χ 7.5 χλμ. χτες και σήμερα. Στο κλασσικό γραμμικό του Πηθκιά.

Όμως ένοιωσα άσχημα. Γιατί είχα δεσμευτεί στον εαυτό μου. Και δεν τα κατάφερα.

Ναι, υπήρχαν λόγοι, αλλά οι ενοχές παρέμειναν.

Στο δικό μου σύμπαν φταίω αν κάτι πάει λάθος, ακόμη και αν δεν ευθύνομαι εγώ οι ίδιος.

Βλάξ!

2.

Το διαδίχτυο ήρθε στο νησί μας το 1996 αν θυμάμαι καλά. Προσπάθησαν να το αξιοποιήσω αμέσως και μια από τις προσωπικές χρήσεις που δοκίμασα ήταν να γίνω μέλος στα πρώτα «καφενεία» που λειτουργούσαν τότε. Καμιά σχέση με τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίστες ήταν, λίστες με τις οποίες επικοινωνούσες με email. Μέσα από εκείνη τι διαδικασία γνώρισα διάφορους.

Και είχα διάφορες εμπειρίες. Κοινωνικές, ακόμη και προσωπικές.

Μέσα από εκείνο το «καφενείο» είχα γνωρίσει και ένα γηραιό απόδημο Κερυνειώτη. Μας χώριζαν πολλά χιλιόμετρα, πολλά χρόνια πολλές γνώσεις, αλλά φαινόταν πως ταιριάζαμε σε κάτι: στον ορθολογισμό – κάπου εκεί στα θεμέλια του μυαλού μας.

Διατηρήσαμε επαφή με προσωπικά μηνύματα για αρκετά χρόνια.

Μετά χάθηκε. Δεν ξέρω τι απέγινε. Αν ζει σήμερα, θα είναι 100+ χρονών.

Κάποια στιγμή το 2003, μου στέλνει ένα μήνυμα. Αφορούσε το πατρικό του σπίτι στην Κερύνεια.

Το αναπαράγω με σεβασμό, γιατί τόνιζε πως δεν ήθελε να το δημοσιοποιήσω:

 «Αγαπητέ μου Γιάννο,

 Αυτό που σας αποστέλλω σήμερα δεν μοιάζει με όλα τα άλλα! Παρακαλώ δες το με προσοχή και γράψε μου, αν μπορείς, τα σχόλιά σου! Αυτή η υπόθεση με έχει προβληματίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 Τον Απρίλιο του 1982 ο φίλος και συνεργάτης μου (Βρετανός), ύστερα από συνεννόηση μαζί μου, μου απέστειλε 12 φωτογραφίες από την Κερύνεια, όπου τα κατάφερε και πήγε για μια μέρα όταν παραθέριζε στην Κύπρο με τη γυναίκα του. Από τις φωτογραφίες αυτές οι 2 παρίσταναν το σπίτι μου (Του είχα παραγγείλει πώς να το βρει, κλπ.).

Αυτές τις φωτογραφίες τις είδα, και χωρίς να τους δώσω καμιά ιδιαίτερη σημασία τις τοποθέτησα σε άλμπουμ, προστατευμένες με σελοφάν. (Είναι μεγέθους card postale). Έκτοτε είναι ζήτημα αν τις είδα περισσότερες από δυο φορές!

 Στις 20 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, το απόγευμα αποφάσισα να χρησιμοποιήσω επί τέλους το scanner που είχα αγοράσει από τον Μάρτιο χωρίς να το   είχα ακόμα  χρησιμοποιήσει. Κατέβασα λοιπόν διάφορα άλμπουμ από τα ράφια, διάλεξα καμιά 20σαριά φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και αυτές του σπιτιού, έκανα το scanning, τις πέρασα στον υπολογιστή μου και άρχισα να τις βλέπω μια-μια. Και κάποτε έφτασα και σ’ αυτές !!

 Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν τα δυο ακραία δεξιά κολωνάκια της βεράντας (στη φωτογραφία της πρόσοψης του σπιτιού)  που εκ πρώτης  όψεως ελλείπουν! Με προσεκτικότερη όμως παρατήρηση διαπίστωσα ότι αυτά ΔΕΝ λείπουν από τη θέση τους   αλλά δεν φαίνονται γιατί καλύπτονται από ένα είδος «ομίχλης» η οποία μάλιστα ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΡΑΙΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΥΚΝΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ ΚΙΒΩΤΙΟ! Βέβαια αυτό το διαπίστωσα όταν παρατήρησα την ίδια περιοχή  της βεράντας  ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (με την προσθιοπλάγια όψη). Εκείνο όμως που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν το ότι Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ, ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΘΗΜΈΝΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΑΙΩΡΕΊΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ!! Βέβαια  τρομακτικό είναι επίσης και το γεγονός ότι από αυτή τη μορφή εκπορεύεται και αυτή η λευκή ουσία η οποία φτάνει μέχρι το στύλο του ηλεκτρικού και   ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠ’ ΑΥΤΌΝ ! (Αυτός ο στύλος βρίσκεται τουλάχιστο 1,5 μέτρο ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ! (Σ’ αυτό το σημείο άρχισε να με περιλούει κρύος ιδρώτας!)      

 Μετά από αυτή την παρατήρηση άρχισα να παρατηρώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ξαφνικά συνειδητοποίηση ότι ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  (της πρόσοψης), πίσω ακριβώς από την καγκελόπορτα  υπάρχουν ΔΥΟ ΣΚΙΩΔΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, ΣΕ ΟΡΘΙΑ ΣΤΑΣΗ ,  και λίγο αριστερότερα, ακριβώς εκεί που αρχίζει το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, σε θέση καθημένου, με μια λευκή ουσία πάνω από το κεφάλι του!  Τα ενδιαφέρον σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι ενώ αυτή η μορφή φαίνεται ότι σαφώς βρίσκεται ΠΙΣΩ από τα κάγκελα της βεράντας, το ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  ΕΞΩ ΑΠΟ  ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΛΑ.     

 Υπάρχουν και άλλα ευρήματα αλλά προς το παρόν ας μείνουμε σ’ αυτά. Πάντως εκείνο το λαμπρό κατάλευκο κάλυμμα της κεφαλής της μιας από τις δυο Τουρκάλες που στέκονται στο δρόμο και μας γυρίζουν την πλάτη ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΟΥΧΟ, ΕΙΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΟ! Πάντως  ο (Βρεττανός) που τράβηξε τις φωτογραφίες δεν θυμάται αυτή τη γυναίκα να έχει τέτοιο πράγμα στο κεφάλι της!»

Τις φωτογραφίες τις έχω. Αλλά δεν τις δημοσιεύω για το λόγο που ανέφερα πιο πάνω.

Είχα σχολιάσει τότε το μήνυμα, λέγοντας πως δύσκολο να πιστέψω σε θαύματα, ίσως να έφταιγε η κακή ποιότητα των φωτογραφιών, η μεγάλη απόσταση λήψης και η πιθανή φθορά που είχαν υποστεί με την πάροδο των χρόνων.

Ανταλλάξαμε άλλα 2-3 μηνύματα τότε, και είχα υποσχεθεί πως θα πήγαινα στην Κερύνεια να βρω το σπίτι και να του αποστείλω φρέσκιες φωτογραφίες.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν βρήκα την ευκαιρία, ζήτησα διεύθυνση, αλλά μου είχε γράψει: «Το σπίτι πληροφορήθηκα πως δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει πια. Οι Τούρκοι το κατεδάφισαν και στη θέση του και παραπλεύρως έκτισαν δυο τετραώροφα.»

Έτσι έκλεισε η ιστορία.

Νοιώθω ενοχές.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: