Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για τον πάπα, από αναρμόδιο άτομο

3 Δεκεμβρίου, 2021

Δεν είμαι ο πιο αρμόδιος για να κρίνω τον Πάπα και ό,τι αφορά την επίσκεψη του.

Βρίσκομαι μακριά από τη θρησκεία, δεν θεωρώ πως οι θρησκευτικοί ηγέτες κουβαλούν ηθική ανωτερότητα που τους επιτρέπει να βρίσκονται υπεράνω κριτικής για τις πράξεις και τα πιστεύω τους.

Εξ άλλου είναι γνωστό πως πολλοί αξιωματούχοι της καθολικής εκκλησίας βαρύνονται με βαριές κατηγορίες για άσχημα αδικήματα που αφορούν παιδιά.

Από την άλλη, κάθε δημόσιο πρόσωπο, θα δηλώσει – φυσικά- τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του, τα οποία στην παρούσα συγκυρία αφορούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Επίσης, κάθε δημόσιο πρόσωπο θα δουλέψει το επικοινωνιακό κομμάτι, θα κάνει και το μάρκετινγκ του.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, μπορώ να ομολογήσω πως άκουσα με ενδιαφέρον, συμπάθεια και θετική διάθεση τα περισσότερα μη θεολογικά που είπε ο πάπας. Πρόβαλε «μεγάλα» ζητήματα, από αυτά που δύσκολα αστοχούν σε ορθολογιστικά μυαλά. Η θετική προσέγγιση στη μετανάστευση, η επικέντρωση στον διάλογο, η ξεκάθαρη προτίμηση της λύσης προβλημάτων (μόνη λύση η λύση, θυμάστε αυτό το ανόητο σλόγκαν; ),  και στόχευση σε ένα αύριο θετικό με συνεργασίες και αλληλεπιδράσεις που βγάζουν θετικό πρόσημο και όχι μηδενικά, δεν μπορούν παρά να έχουν τη συμφωνία μου.

Σε αντίθεση, σχεδόν αποκρουστική ήταν η συμπεριφορά των ηγετών μας, προέδρου και αρχιεπισκόπου. Πραγματικά ντράπηκα όταν ο αρχιεπίσκοπος έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να αναφέρει κάτι όπως αυτό: «Το πνευματικό έρεβος της ασιατικής στέπας σκεπάζει τα εδάφη όπου κάποτε άνθιζε ο Χριστιανισμός.»

Το Βατικανό λειτουργεί και ως κράτος. Και είμαι σίγουρος πως διαθέτει ικανούς διπλωμάτες. Που γνωρίζουν τι γίνεται και ποιος φταίει για το τι έγινε και το γιατί συνεχίζεται εκείνο που έγινε στο νησί. Συνεπώς τέτοιες αναφορές από τον αρχιεπίσκοπο που αγγίζουν ρατσισμό και σοβινισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουν συμπάθεια από τον Πάπα. Ή τον όποιο Πάπα και τον όποιο υψηλό φιλοξενούμενο.

Γιατί ξέρετε, όλα αυτά που είπε ο πρόεδρος και ο αρχιεπίσκοπος στόχο έχουν τα δικά μας αυτιά, τα δικά μας μυαλά, στόχο έχουν να πείσουν πως η προπαγάνδα του βαθέος ελληνοκυπριακού κράτους καλά κρατεί, κάνει το καθήκον της, παρουσιάζει παντού νίκες έστω και αν δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό μετρήσιμο κέρδος οπουδήποτε.

Ναι, ντράπηκα. Που οι ηγέτες μας έχουν μόνο τα μικρά δικά μας στα μικρά αποτυχημένα τους μυαλά.

Γιατί κουβαλούν μια νοοτροπία που θα μας κρατάει για πάντα μικρούς, καθηλωμένους, αιώνια θύματα βολεμένα στη μιζέρια μας.

Δεν θα βγει ποτέ μια νέα ιδέα, μια δυναμική πρωτοβουλία από αυτό τον άτυχο τόπο.

Ένας συλλογικός μαζοχισμός μας κρατάει δεμένους στο ελάχιστο που χρειάζεται για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.

Μόνο αυτό.

One Comment leave one →
 1. 3 Δεκεμβρίου, 2021 21:20

  Ο Πάπας καλά τα είπε. Και μπράβο του, που τόνισε την ύπαρξη των κατοχικων συρματοπλεγματων της ντροπής, αντίκρυζωντας τα, από τη θέα του δωματίου του.

  Και θέλω να πω επίσης, το εξής : Ότι συνήθως, το πιο εύκολο πράγμα, είναι να κρίνουμε τους ηγέτες γιατί αυτοί συνήθως καθοδηγούν με τις πράξεις τους ή και με τις δηλώσεις τους. Είναι όμως αυτή η αιτία, εν τέλει, για τα αρνητικά στην αφυδατωμενη και χρονιζουσα νοοτροπία, που διακατέχει τον κόσμο; Ή μήπως οι λεγόμενοι και οι όποιοι ηγέτες, είναι απλά ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και αντιπροσωπευουν γενικότερα, τα αισθήματα του λαού ;

  Και πάμε παρακάτω, στα της κοινωνίας μας. Εάν, υπάρχει ένας, έστω ένας άνθρωπος, που θεωρεί τον εαυτό του, ικανο, για νέες ιδέες, που να μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα διάλογο, χωρίς προκαταληψεις, χωρίς συντηρητισμους, χωρίς να μειώνει τους συνανθρώπους του, είτε λόγω χρώματος, είτε λόγω φύλου, είτε λογω φυλής, είτε λόγω αναπηρίας, τότε, μπορείς να μου αναφέρεις έναν;

  Συνεπώς, στον καθρέφτη, να κοιτάξουν πρώτα, οι άνθρωποι.

  Η αληθινή αλλαγή για να υπάρξει στην κοινωνία μας και στον τόπο μας, θα πρέπει πρώτα από όλα, να έλθει, όταν μάθουν οι άνθρωποι να αποδέχονται, ο ένας τον άλλο, με αμοιβαίο σεβασμό.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: