Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Ας πρόσεχαν…»

30 Μαρτίου, 2022

Όχι, δεν το διάβασα κάπου εκτός από μια επιφανειακή «σύγκρουση» στο twitter. Αλλά είμαι σίγουρος πως βρίσκεται σε πολλά μυαλά που βλέπουν τη μικρή εικόνα και δεν ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο χωρίς προβλήματα, μένοντας παγιδευμένοι στην ηττοπαθή «λογική» του να «την κάτσουμε του αντίπαλου».

Αν έχετε δει κάτι ανάλογο, παρακαλώ ενημερώστε! Τι ψάχνω; Ψάχνω να βρω κάποιο σχόλιο που να εκφράζει προτίμηση στην κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που τρέχει τώρα με μεσολάβηση της Τουρκίας γιατί αν πετύχει, …θα ωφεληθεί η Τουρκία.

Προσέξτε: «αν πετύχει θα ωφεληθεί η Τουρκία» θα σκεφτούν κάποιοι, αγνοώντας πώς αν όντως  πετύχει θα απομακρυνθούμε από τα πιο εφιαλτικά σενάρια που οδηγούσαν ίσως και σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Θα ωφεληθεί η Τουρκία αν ευοδωθεί η μεσολαβητική της προσπάθεια; Φυσικά και θα βοηθηθεί η Τουρκία και θα βγει όσο είναι δυνατόν από το καθεστώς του παρία που την οδήγησε η συγκρουσιακή εξωτερική και ανορθολογιστική οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

Και πως θα μας επηρεάσει αυτή η πιθανή εξέλιξη, ως παράμετρος της νέας κατάστασης πραγμάτων που δημιουργείται μετά την ρωσική εισβολή; Είναι πολύ ρευστά τα πράγματα ακόμη, υπάρχουν και θετικά και αρνητικά: το θετικό είναι η ανάγκη να κλείσουν οι «τρύπες» που υπάρχουν στα μέτωπα της δυτικής συμμαχίας. Η Κύπρος, οι ενεργειακοί διάδρομοι και αποθέματα που σχετίζονται με την Κύπρο είναι κεφάλαια που αφορούν τη δυτική συμμαχία η οποία  θα επιθυμούσε από τη μια επίλυση των πολιτικών προβλημάτων και από την άλλη την αξιοποίηση όσο γίνεται αυτών των αποθεμάτων ενέργειας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει άνευ της συμφωνίας της/και με την Τουρκία γιατί όπως είναι σε …κάποιους γνωστό: κανένα πρόβλημα δε λύνεται από μόνο του. Καμιά λύση δεν υπάρχει άνευ …λύσης και τελικής συμφωνίας.

Λαμβάνοντας όμως υπόψιν τις ακραίες θέσεις που θέτει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, το βλέπω εξόχως δύσκολο να μπούμε ξανά σε διαδρομή λύσης. Ακόμα και να γίνει αυτό όμως, μια Τουρκία ενισχυμένη μετά από τυχόν επιτυχία της μεσολάβησης στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να δεχτεί όλα εκείνα που είχαμε στο χέρι τον Ιούλιο του 2017.

Συνεπώς;

Δεν γνωρίζω, ούτε μπορώ να κάνω ασφαλή πρόβλεψη.

Μένει όμως το μόνο σίγουρο- παραφράζονταν τον ποιητή: «ας πρόσεχαν…»

One Comment leave one →
  1. Τάσος Πανταζίδης permalink
    30 Μαρτίου, 2022 12:15

    Το χειρότερο για την Κύπρο, θα είναι μια συμφωνία Ρωσίας -Ουκρανίας, για παραχώρηση αυτονομίας ή πλήρη αναγνώριση από την Ουκρανία της κυριαρχίας της Ρωσίας, σε Κριμαία, Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ. Αν επικρατήσει δηλαδή η λογική της δίκαιης μετάβασης σε άλλο καθεστώς, λόγω του ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δηλώνουν Ρώσοι. Θα περάσουμε πλέον σε ένα νέο διεθνές «δεδικασμένο» που θα δώσει επιχειρήματα στην Τουρκία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ή ακόμα χειρότερα, της ενσωμάτωσης με την Τουρκία…..

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: