Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίσκεψη Νούλαντ Η μεγάλη εικόνα – του Χρυσόστομου Περικλέους

8 Απριλίου, 2022

Δημοσιεύω σήμερα το τελευταίο άρθρο του Χρυσόστομου Περικλέους. Ο Χρυσόστομος είναι ένας από τους ανθρώπους που γνώριζαν καλά τι είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με το παρασκήνιο που οδήγησε στον χαμένο θρίαμβο του Κραν Μοντάνα.

…..

Επίσκεψη Νούλαντ Η μεγάλη εικόνα

Χρυσόστομος Περικλέους

Πέρα από τις δηλώσεις του Προέδρου για τους ιθαγενείς. Πέρα από τα slips of the tongue της Νούλαντ. Πέρα και από το κήρυγμα του Μιχάλη Ιγνατίου προς την αμερικανική κυβέρνηση (Omega 7.4.2022: Αλήθεια, οι ιθύνοντες του κατά τα άλλα αξιόλογου δελτίου δεν υποδεικνύουν στον άνθρωπο ότι είναι ανταποκριτής και όχι ιεροκήρυκας;). Πέρα λοιπόν από τις δηλώσεις και τα κηρύγματα που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο, καιρός να λογαριάσουμε πως η πολιτική ασκείται με σταθμισμένες κινήσεις και πράξεις που φέρουν αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επιθυμητών στόχων. Χωρίς διατυμπανισμούς και ηχηρές φαμφάρες.

Όταν προαναγγέλθηκε η επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο με την ενέργεια στο επίκεντρο της ατζέντας της, ανακλήθηκε αυτόματα στη μνήμη μου η επίσκεψη του -Αντιπροέδρου τότε- Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο το 2014. Επίκεντρο και σε εκείνη την επίσκεψη ήταν η ενέργεια. Στην οποία η αμερικανική πολιτική –σε συνέργεια πάντα με την ΕΕ- προσέβλεπε ως ένα ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο αποκατάστασης συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Μέσης ανατολής.

Αντικείμενο, αγωγοί που θα μετέφεραν φυσικό αέριο προς την Ευρώπη από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά που θα επεκτείνονταν και προς τα ανατολικά μέχρι τον Αραβικό Κόλπο.

Προσδοκόμενο αποτέλεσμα, η άμβλυνση ή και πλήρης απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο ο Πούτιν χρησιμοποιούσε ως εκβιαστικό πολιτικό όπλο.

Προϋπόθεση, η διέλευση των αγωγών από Κύπρο, Τουρκία, Ελλάδα. Αυτό σήμαινε εξάπαντος προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού. Ήταν ο πολιτικός σχεδιασμός που οδήγησε στο Κραν Μοντανά. Τον οποίο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ενεργώντας υπό το κράτος εξάρτησης από τη Ρωσία του Πούτιν, υπονόμευσε με κάθε τρόπο και τελικά τον οδήγησε σε ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Εκεί, υπό το κράτος μια τέτοιας εξάρτησης, ο Αναστασιάδης ματαίωσε λύση που προνοούσε τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και των εξ αυτής απορρεόντων επεμβατικών δικαιωμάτων, επιστροφή εδαφών με συμπερίληψη της Μόρφου και ασφαλώς της Αμμοχώστου, σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σήμερα, υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας της Ευρώπης καθίστανται απολύτως κατεπείγουσα ανάγκη. Και η κάθοδος της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών στο τρίγωνο Κύπρος-Ελλάδα-Τουρκία δεν μπορεί παρά να κινείται στον άξονα της επίσκεψης Μπάιντεν το 2014. Αυτό σημαίνει διερεύνηση των δυνατοτήτων έναρξης μιας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση κοινών συμφερόντων και στη λογική θετικού αθροίσματος. Σε μια τέτοια προσέγγιση, εκείνο που μετρά δεν είναι οι όποιες δηλώσεις που να ικανοποιούν το δημόσιο αίσθημα του κάθε φορά ακροατηρίου αλλά οι συγκεκριμένες στοχευμένες πράξεις που να οδηγούν διαδίκους σε ορθολογική προσέγγιση κοινών συμφερόντων.

Δεν είναι γνωστό τι διαμείφθηκε κατά τις διαβουλεύσεις της Νούλαντ με τους συνομιλητές της. Κρίνοντας όμως από επανειλημμένες δηλώσεις Αναστασιάδη από τότε που διαφάνηκε αυτή η προοπτική, φοβούμαι πως, και αν ακόμα έχει αίσθηση της μεγάλης εικόνας, δεν δίνει κανένα δείγμα γραφής ότι έχει απαγκιστρωθεί από τις εξαρτήσεις και τη διαπλοκή που τον οδήγησαν στο Κραν Μοντανά. Θα είμαι ο ευτυχέστερος των ανθρώπων αν διαψευσθώ. Ίδωμεν.

7 Απριλίου 2022

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: