Γνώρισα δύο εποίκους.
Εντάξει, ως συνήθως υπερβάλλω. Δεν ήταν ακριβώς γνωριμία. Ήταν δύο ολιγόλεπτες συναντήσεις.
Ο ένας βρέθηκε μπροστά μας στο μέσο του πουθενά. Ούτε άκουσα ούτε είδα πότε βρέθηκε εκεί το όχημα του.
Ήταν λίγο εύσωμος και δεν απομακρύνθηκε από το αυτοκίνητό του. Η κονκάρδα στο στήθος προκαλούσε ερωτήσεις.
– Είσαι Ουκρανός; Ρωτάμε.
– Παντρεμένος με Ουκρανή λέει.
Μας δείχνει μια φιγούρα λίγο πιο μακριά ανάμεσα σε θάμνους και βάτους. Κρατούσε και μια βέρκα για τα φίδια, μας λέει ο τύπος.
Καλά, και τι κάνει εκεί;.
– Ψάχνει για ορχιδέες. Τις καταγράφει.
– Μένετε χρόνια Κύπρο; Αρκετά λέει, διδάσκω φαρμακολογία σε ένα από τα πανεπιστήμια.
– Α μάλιστα. Και από που είσαι;
– Κωνσταντινούπολη! Την πιο όμορφη πόλη του κόσμου!
…..
Αναζητούσαμε τα μωσαϊκά και αυτή τη φορά δε μας βοήθησε το ένστικτο και η διαίσθηση. Βρεθήκαμε στην άκρη του χωριού. Ο δρόμος έλειψε – κυριολεκτικά! Έπρεπε να στραφούμε πίσω. Λίγα τα σπίτια, μάλλον γέρημα, δεν καταλάβαινες αν έλειπαν οι πόρτες και τα παράθυρα, ή αν ήταν απλώς ανοικτά.
Μια κυρία είδε το αυτοκίνητο μας να εμφανίζεται από το πουθενά και ρωτήσαμε:
- Lutfen, mosaics?
- Ask him, he speaks Greek, είπε μάλλον αγενώς η κυρία με τα χοντροκομμένα χαρακτηριστικά. Ο κύριος προφανώς άκουσε, βγήκε από το σπίτι αφού του άφησε χώρο η κυρία. Φαινόταν μάλλον καταβεβλημένος και σίγουρα γηραιότερος, του είπαμε για τα μωσαϊκά.
- Ίσια, δεξιά και μετά στον δρόμο στα αριστερά σας.
Είχε μια περίεργη προφορά.
- Από την Τραπεζούντα, μας είπε.

https://politis.com.cy/politis-news/kypros/oi-epoikoi-ston-katechomeno-daylo-milane-ellinika/
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πήγα στο Δαυλό το 2008, πριν βγούμε επάνω στην Καντάρα. Όμορφο χωριό και θυμάμαι, στη μέση του χωριού είχε ενα ανηφορικό δρόμο, με μια καμαρωτη βουκαμβιλια χρώματος μωβ και ροζ. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη εκεί, αλλά μου χει μείνει στο μυαλο, η εικόνα. Και στο σημείο εκείνο, είχα κάνει επαναστροφη, για να απολαυσω τη θέα με τη θαλασσα.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Το θέμα είναι πως τα μωσαϊκά σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο, δεν τα συντηρούν και τα αφήνουν σε πολύ άσχημη κατάσταση χωρίς προστασία. Το ίδιο συνέβη και στα μωσαϊκά της Βασιλικής της Αγίας Τριάδας. Σκέψου πως στη Λεμεσό έχουν σε περίφραξη τα αρχαία της Αμαθουσας και γενικότερα τα αρχαία μας όπως και στην Πάφο τα προσέχουμε , ενώ στην κατεχόμενη πλευρά, δεν τα προσέχουν και φθείρονται. Το ίδιο παρατήρησα και στη Σαλαμίνα, όπου τα ψηφιδωτά σχεδόν χάθηκαν και επικρατεί τρομερή ακαταστασία και σκουπίδια δεξιά και αριστερά. Μέχρι και τενεκεδακια αναψυκτικών υπήρχαν κρυμμένα στα δάπεδα. Κρίμα να ανακαινιζουν μόνο τα εκκλησάκια, ενώ τα αρχαία επί Αχαιών εποχής, να είναι σε τέτοιο χάλι.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση της φωτογραφίας που είναι το μνημείο που λες. Εχει γίνει συντήρηση από την τεχνική επιτροπή και είναι περιφραγμένο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πιθανόν να έγινε πολύ αργότερα η συντήρηση. Εγώ πήγα πριν πολλά χρόνια. Αν έγινε, τότε, καλώς έγινε. Υπάρχουν ακόμα, πολλά να γίνουν.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
https://philenews.com/politismos/kypros/article/603552/apokatastathikan-ta-psifidota-tis-agas-triadas
Εδώ λέει, πως συντηρηθηκαν το 2019. Εγώ πήγα πολλά χρόνια πριν, όταν είχα πάει να δω και το χωριό της γιαγιάς μου, το Βαθυλακα και τα χωριά τριγύρω, συν το πιο πάνω στο λινκ. Και το πρώτο πράγμα που μου κανε εντύπωση βλέπωντας τα αρχαία, ήταν το γεγονός της φθοράς των ψηφιδωτων με την πάροδο των χρόνων. Στην Ιορδανία, όταν πήγα, πρόσεξα ότι τα ψηφιδωτά τους, τα προσέχουν με πολύ διαφορετικό τρόπο, δηλαδή και με το γυαλί από πάνω, για έξτρα προστασία.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο