Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτά που είπε ο Εγγλέζος.

31 Ιουλίου, 2022

Σε συνέντευξη του στη Μαρίνα Οικονομίδου , διευθύντρια της Καθημερινής, ο αποχωρών Βρετανός Ύπατος Αρμοστής κ Στίβεν Λίλλι έκανε σημαντικές αναφορές στο Κυπριακό.

Θεωρεί κλειστό το κεφάλαιο Κραν Μοντάνα (σε κύριο άρθρο της η Καθημερινή αναφέρει πως «Η ιστορία και η κοινωνία θα αποδώσουν εν καιρώ τα του καίσαρος τω καίσαρι….).

Αυτό δημιουργεί δυσκολίες για το πως θα επανέλθουν τα πράγματα σε ακτίνα συμφωνίας. Η οποία συμφωνία μπορεί να είναι μόνο η ΔΔΟ – αυτό λέει ο κ. Λίλλι είναι η θέση και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας.

Οι επιλογές λέει ο κ. Λίλλι είναι είτε ΔΔΟ είτε διατήρηση του στάτους κβο.

Το οποίο στάτους κβο, όπως λέει ο ίδιος λίγο πιο κάτω, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΟΗΕ, ΔΕΝ είναι βιώσιμο.

Το κλειδί για τη στάση της Βρετανίας βρίσκεται ακριβώς εδώ. Η Βρετανία όπως κάθε χώρα έχει πρωτίστως έγνοια για τα συμφέροντα της. Και το συμφέρον της Βρετανίας στην Κύπρο είναι να διατηρηθούν τα δικαιώματα και οι βάσεις χωρίς απρόβλεπτα προβλήματα και αμφισβητήσεις που μπορεί να προκύψουν από το ασταθές και αβέβαιο στάτους κβο της μη λύσης. Δυνητικά, τυχόν προσάρτηση του βορρά από την Τουρκία, τυχόν αμφισβήτηση της συνέχισης της παρουσίας της ΚΔ που θα μείνει στην ΕΕ, θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της ΚΔ. Μαζί και με τα δικαιώματα των Εγγλέζων στην Κύπρο.

Αυτό ΔΕΝ το θέλει ο κ. Λίλλι και η χώρα του.

Ο κ. Λίλλι θέλει πρωτίστως μια λύση που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της ΚΔ και θα κλείνει όλα τα ζητήματα που προκαλούν ένταση μεταξύ των δυο πλευρών. Θέλει δηλαδή να γίνουν ακριβώς αυτό που επιθυμεί κάθε νούσιμος Κυπραίος που αγαπά τη χώρα του.

Γι’ αυτό, όσα που είπε ο Εγγλέζος πρέπει να εκληφθούν ως φιλικό χαστούκι…

Αντιλαμβάνεστε όμως πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα δώσει ένα σωρό άλλες ερμηνείες…

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: