Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτό το ασταθές και όλο μεταβαλλόμενο στάτους κβο.

23 Σεπτεμβρίου, 2022

Όταν το 2017 η πλευρά μας επέλεξε το στάτους κβο αντί της καλύτερης λύσης που θα μπορούσαμε να πάρουμε ποτέ, βγήκαν διάφοροι να επιχειρηματολογήσουν υπέρ αυτής της «σταθερής και συμφέρουσας κατάστασης». Την (μισή)  ΚΔ την ελέγχουμε εμείς έλεγαν, είμαστε στην ΕΕ, μας αναγνωρίζουν όλοι, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

Υποσυνείδητα ήλπιζαν αφελώς (για να μη γίνω προσβλητικός) πως ο καλότατος κύριος Ερντογάν θα μας άφηνε ήσυχους και δεν θα ασχολείτο ξανά μαζί μας. Επίπεδο πολιτικής ανάλυσης του μέσου διχοτομιστή.

Από τότε έχουμε:

 1. Ο σουλτάνος όχι μόνο δε μας ξέχασε αλλά μας θυμάται κάθε μέρα, εγκατέλειψε επίσημα τη ΔΔΟ και τώρα συζητά μόνο δυο κράτη. Έχουμε φτάσει στο κωμικοτραγικό σημείο να κατηγορούν το σουλτάνο για αδιαλλαξία όσοι είχαν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους να σκοτώσουν αυτή την ίδια τη ΔΔΟ. Ναι, είναι όντως απαράδεκτες οι τρέχουσες θέσεις του, αλλά που ήσασταν παλληκάρια μου όταν θα μπορούσαμε να πάρουμε λύση που τον έβγαζε επίσημα και με την υπογραφή του από την Κύπρο;
 2. Ακόμη κάτι για το σουλτάνο: κάποιοι χαίρονται που αποκλίνει προς τη Ρωσία και «χάνει τη σημασία του για τη δύση». Και δεν αντιλαμβάνονται πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι άλλος ένας λόγος που δεν θα φύγει ποτέ από το νησί! (Δεν καταλαβαίνετε γιατί, ε; )
 3. Και νοιώθουν και άσχημα που η ίδια Ρωσία κινείται λέει εναντίον μας. Ε, ναι, με άλυτο το πρόβλημα, όλοι θα πάρουν θέση αναλόγως των συμφερόντων τους κάτω από τις συνθήκες που αλλάζουν – στα πλαίσια του σταθερού και τσιμεντωμένου στάτους κβο!
 4. Μέχρι και απ’ ευθείας πτήσεις φαίνεται να προγραμματίζονται από τη Ρωσία στην Τύμπου. Το στάτους κβο μας συμφέρει…
 5. Οι πεζινάρηδες δικαιολογημένα διαμαρτύρονται γιατί στη Λευκωσία έχασαν τη μισή τους δουλειά. Γιατί άνευ λύσης η τουρκική λίρα στον βορρά κάνει όλα τα προϊόντα πολύ φτηνότερα. Διαφεύγει όμως των πεζινάρηδων πως μόνη λύση (ήταν) η λύση.
 6. Ο κ. Νουρής σκέφτεται να επιστρέψει να κληρονομούν τα παιδιά των χρηστών των ΤΚ περιουσιών τα σπίτια των ΤΚ, για να μην τα αφήνουν να γερημώσουν. Ναι, χρειάζεται μακροπρόθεσμη πολιτική άνευ λύσης! Και ναι, θα έχουμε και σκάνδαλα και διαφθορά – άνευ λύσης!
 7. «Γαλάζια Κερύνεια» το όνομα της νέας αεροπορικής εταιρείας του ψευδοκράτους – και ο άλλος έβγαλε τις πατριωτικές σπάθες για την πόλη του. Την ίδια στιγμή ο ψευδουπουργός λέει: «Πολλοί πολίτες που ζουν στην ΤΔΒΚ προτιμούν να πάνε από το Νότο στην Ευρώπη. Η έλλειψη απευθείας πτήσεων αυξάνει το κόστος σε αυτό το σημείο». Α, αυτό είναι θετικό λένε κάποιοι υποστηρικτές του στάτους κβο!!! Εγώ λέω είναι άλλη μια στρέβλωση, συνέπεια της μη λύσης. Η αγορά αγνοεί τους πολιτικούς.
 8. Το συμβούλιο της Ευρώπης τερματίζει την παρακολούθηση της υπόθεσης Τιτίνας Λοιζίδου – θυμάστε εκείνη τη μεγάλη νίκη; Αν θέλετε, να πατέ στην επιτροπή περιουσιακού που δημιούργησε η Τουρκία στον βορρά, μας λένε. Ε, ναι, γιατί ξέρουν πως ολοκληρωμένη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων μόνο με συνολική λύση μπορεί να βρεθεί. Εμείς όμως θεωρούμε πως μας συμφέρει το στάτους κβο!
 9. Η σύλληψη και συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη κράτηση του φίλου Ανδρέα Σουτζή στον βορρά είναι ένδειξη πως οι εθνικιστές της απ’ εκεί πλευράς κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να επιβαρύνουν την κατάσταση – ενώ γενικά μας παρακαλούν να περνάμε απ’ εκεί γιατί είμαστε καλοί πελάτες! Status quo rules!!!
 10. Τα επεισόδια με τους  γεωργούς στην πλατιά  νεκρή ζώνη της Δένειας ούτε τα πρώτα ήταν, ούτε θα είναι τα τελευταία και είναι πάρα πολύ πιθανόν πως την επόμενη φορά θα έχουμε κλιμάκωση της σύγκρουσης.
 11. Στη Νέα Υόρκη παρακαλούμε τον Αντόνιο να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο για να σπρώξει ξανά τις συνομιλίες – εκείνες που εμείς εγκαταλείψαμε το 2017. Και νοιώθουμε άσχημα γιατί πέντε χρόνια αργότερα ο Αντόνιο κάνει τον Πόντιο Πιλάτο… Και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε πως εκείνος έχει καταλάβει με ποιους έχει να κάνει…

Όλα τα πιο πάνω είναι άσχημα. Όλα τα πιο πάνω είναι συνέπειες του άλυτου κυπριακού προβλήματος. Η επιλογή μας να κρατήσουμε την τουρκική κατοχή στη μισή μας πατρίδα γιατί νοιώθαμε πως μια χαρά είμαστε στην άλλη μη κατεχόμενη πατρίδα, ήταν επιλογή αργής αυτοκτονίας. Ήταν ξεκάθαρη επιλογή σε βάρος των συμφερόντων μας.

Το στάτους κβο, ούτε σταθερό είναι, ούτε θετικό είναι. Είναι δυναμικά καταστροφικό. Και τα θύματα θα είναι η κυπριακή Δημοκρατία και όσοι ακόμη πιστεύουμε πως αξίζει να είμαστε πολίτες αυτής της χώρας.

Advertisement
One Comment leave one →
 1. 23 Σεπτεμβρίου, 2022 13:19

  Ξέχασες να αναφέρεις πως δεν είναι μόνο οι βενζιναρηδες, που διαμαρτυρονται, αλλά και οι καταστηματάρχες, που βλέπουν τα εισοδήματα τους, να μειώνονται και αναγκαστικά κλείνουν τις επιχειρήσεις τους.

  Κάποιος, ίσως αφελής, εύκολα, θα πει, «μα αφού από κει είναι πιο φθηνη η πεζινα, πιο φθηνά τα ρούχα, πιο φθηνες οι υπηρεσίες κομμωτικής, πιο φθηνά τα φαγητά, άρα ?»
  Κάποιος άλλος ίσως να πει, ως συνήθως, πάλι με τον ίδιο αφελή τρόπο, «μα ειναι, οι φτωχοί ελληνοκυπριοι, που πάνε και βάζουν βενζίνη, λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων».

  Μόνο που δεν πάνε, μονο όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πάνε και οι τσιγκούνηδες 🙂. Και κάπως έτσι, αρκετοί συμπολίτες μας, φτωχοί και πλούσιοι, σκέφτονται πως να εξοικονόμησουν χρήματα.

  Εκείνο, που δεν σκέφτονται όλοι αυτοί, που δικαιολογούν κάποτε τους συμπολίτες τους, με τα οικονομικά τους προβλήματα, σε ότι αφορά την κατανάλωση των προϊόντων σε ένα μη ελεγχόμενο από την ΚΔ, έδαφος, είναι το εξης:

  Έχουν αναλογιστεί το πόσοι φόροι χάνονται από όσους πάνε και ψωνίζουν και κυρίως από όσους έχουν ένα καρο καταθέσεις στις τράπεζες τους?

  Έχουν αναλογιστεί το πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η βοηθεια προς τους συμπολίτες μας, αν κινούνταν με αγορές και καταναλώσεις στο ελεγχόμενο έδαφος, ούτως ώστε να εισπραττονται οι φόροι και να γίνεται μια σωστή διαχείριση τους, χωρίς να χάνονται τόσα έσοδα ?

  Συνεπώς: Φόροι = επιδόματα = καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Γιαυτό, ας είμαστε ειλικρινείς και τουλάχιστον, μη υποκριτές. Τα οικονομικά προβλήματα, δεν τα δημιουργεί πάντα, η κυβέρνηση. Τα δημιουργούν και οι ίδιοι οι άνθρωποι. .

  Και όσο δεν βρεθεται μια λύση, καλό θα ήταν, να παραδεχτούν και κάποιοι, ότι το στάτους κβο, δεν μας συμφερει οικονομικά, και ας κοιτάξουν λίγο, το πως και το γιατί. .

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: