Οι σπόροι της αροδάφνης
Οι αροδάφνες είναι ανθεκτικά φυτά. Προτιμούν φυσικά να βλαστούν κοντά σε μέρη που τρέχει νερό, αλλά μπορεί να τις δείτε και κυριολεκτικά στο μέσο του πουθενά.
Η βασική διαφορά είναι πως όταν παίρνουν ικανοποιητικό νερό, κάνουν περισσότερα άνθη για πιο πολύ καιρό, που μπορεί να είναι από τον Μάρτη μέχρι τον Δεκέμβρη.
Κάποια από αυτά τα άνθη με τη βοήθεια μελισσών και άλλων εντόμων και δια της επικονίασης, φτιάχνουν και καρπό. Ο οποίος μοιάζει με ένα μακρύ φρέσκο φασόλι. Είναι όμως πολύ σκληρότερο, ο φλοιός είναι πολύ χοντρός και οι σπόροι που είναι μέσα, δεν μοιάζουν με τα ολοκληρωμένα πράσινα, ή ξερά φασολάκια που γνωρίζουμε όλοι.
Ο καρπός, ή αν θέλετε το «φασόλι» που περιέχει τους σπόρους της αροδάφνης, μπορεί να μείνει στην ίδια κατάσταση για πολλούς μήνες.
Όταν όμως έρθει ο χειμώνας, όταν αρχίσουν τα κρύα κάτι αλλάζει. Το φυτό δεν παράγει πλέον άλλα άνθη, οι χυμοί αποσύρονται, ενώ «ξέρει» πως ήρθε η ώρα να ξεράνει και να ανοίξει τα φασόλια του.
Οι μικροί σπόροι, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα φυτά, είναι καλυμμένοι από «τρίχες» που κάνουν πιο εύκολο το ταξίδι μακριά από το φυτό με τη βοήθεια του ανέμου, ή της βροχής αν πέσουν στο έδαφος.
Προειδοποίηση: ΜΗΝ βάλετε στο στόμα τον καρπό ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της αροδάφνης. Περιέχουν τοξικές ουσίες.
